Închide

După ce a fost lăudat la Primărie, proiectul urbanistic al noului mall, dorit în Cluj pe platforma Carbochim, primește avizul de la Consiliul Județean cu recomandarea unui regim de înălțime mai mare pentru celelalte clădiri propuse lângă centrul comercial

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - iun. 09, 2023 2 5547

Planul Urbanistic Zonal (pentru Restructurare zonă industrială și realizare zonă mixtă –comerț, birouri, locuire, servicii, rețele edilitare, sistematizare maluri, operațiuni notariale, Piața 1 Mai nr. 3) care va aduce un nou mall în Cluj a fost avizat a Comisia de Urbanism a Județului. Specialiștii au cerut o serie de îmbunătățiri ale proiectului asumat de grupul Iulius Mall și prin care urmează să se edifice un centru comercial, locuințe, birouri pe fosta platformă industrială Carbochim. Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a cerut chiar un regim mai mare de înălțime pentru clădirile de locuințe și birouri propuse lângă viitorul mall.

 

Potrivit prezentării din ședința comisiei de urbanism a CJ Cluj din 8 iunie a arhitectului, Vlad Negru de la Biroul Trans Form, proiectul Iulis Mall are aproape toate avizele. Lipsește cel de la comisia de trafic al Primăriei dar și cel pentru PUZ, tot de la Primărie. Proiectantul a explicat comisiei că s-a renunțat la una dintre clădirile înalte din proiect (acum sunt două cu 18, respectiv 11 niveluri) dar și că s-a redus cu 1000 numărul de locuri de parcare din proiect, în prezent viitorul ansamblu urmând să asigure 4500 de parcări.

Potrivit documentației, pe un teren de peste 13,7 hectare, situat între podul de cale ferată și Podul Porțelanului, proiectanții au propus reglementarea a trei zone pentru construire – una comercială, una protejată și o zonă verde. Concret, se dorește construirea unui centru comercial de tip mall (parter plus 3 etaje), a două clădiri înalte cu parter și 18 etaje, respectiv parter și 11 etaje, plus reabilitarea unor clădiri din incinta veche industrială, una cu valoare istorică și una cu valoare ambientală, clădiri care urmează să primească un centru de artă contemporană și industrii creative. Clădirile înalte urmează să cuprindă locuințe și spații de birouri – 152 de apartamente și 31.500 metri pătrați de spații de birouri. Proiectul acordă o atenție deosebită Someșului, care trece prin această zonă, aici urmând să fie creată o zonă verde generoasă pentru viitorii utilizatori, pe modelul pe care beneficiarul investiției – grupul Iulius Mall – l-a aplicat și în cazul mall-ului deja existent, de pe malul lacului din cartierul Gheorgheni, unde a amenajat Iulius Park. Zona verde e de circa 2 hectare. Ca obiective de utilitate publică,  beneficiarul își asumă realizarea unui nou pod rutier cu patru benzi de circulație (similar cu podul Răsăritului), resistematizarea Pieței 1 Mai, asigurarea unui profil pe strada Câmpul Pâinii ca cel din PUZ-ul aferent culoarului de mobilitate nord, dar și legarea malurilor Someșului prin intermediul a două pasarele pietonale, adică investiții de peste 20 de milioane de euro.

UPDATE: Cele două furnale și castelul de apă nu se pot păstra, deși s-ar fi dorit acest lucru. Structura lor de rezistență este puternic afectată, turnul de apă având o ușoară înclinație. Va fi păstrată vechea clădire a Carbochim, construită în anii ’50, dar necesită lucrări de consolidare.

Specialiștii din comisia de urbanism a Consiliului Județean au cerut o mai bună relaționare a proiectului cu Someșul și axa verde spre Parcul Feroviarilor, adică un proiect cu fața la râu și culoare pietonale sau chiar păstrarea mai multor elemente industriale de pe fosta platformă industrială Carbochim. Culoarul verde este întrerupt de podul CFR. “Clujul e prea scump ca sa ne permitem să construim mai puțin decât e legal”, a mai adăugat arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță care a arătat că ar trebui ca viitoarele clădiri de birouri și locuințe din proiect să meargă pe maxim din cât permite Autoritatea Aeronautică Civilă Română (maxim 100 de metri), adică clădiri cu 19 etaje. Mai ales că, la discuțiile din primavara acestui an din Comisia de Urbanism a Primăriei, proiectanții au primit observații de la arhitectul șef al orașului să se decidă cât de înalte să facă clădirile de locuințe și birouri. S-a mai cerut ca strada Porțelanului să fie lărgită și să devină un Bulevard în oraș. Au fost și discuții legate de accese.

Proiectul a primit avizul, iar proiectanții urmează să se alinieze cerințelor celor din Comisie și să aducă planșele modificatoare, înaintea redactării avizului de către arhitectul șef al Județului. În ceea ce privește păstrarea mai multor elemente industriale de pe platformă, arhitectul Vald Negru a arătat că deja s-au făcut eforturi, lucrându-se cu un birou din Olanda și s-a găsit o soluție optimă, în varinta prezentată.

Vezi și: FOTO Noi imagini cu mall-ul care se va construi pe platforma Carbochim. Proiectul a primit aprecieri și la Comisia de Urbanism a Primăriei, la o primă discuție publică

 

Imagini cu ansamblul comercial de pe platforma Carbochim, simulate de Trans Form

 

2 comentarii

  1. II bine ca ne-am pregatit pentru un astfel de proiect, am facut un pod cu o singura banda pe sens, asta in 2023 si in condiitiile in care se cunoasteau planurile pentru zona respectiva. O sa fie interesant Bulevardul Portelanului.

Scrie un comentariu