A început TIFF 2023, în Piața Unirii, cu film, oameni de film, covor turcoaz și mesaje despre Educație și Sănătate
ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 10, 2023 0 348

Festivalul Internațional de Film Transilvania, ajuns la cea de-a 22-a ediție, a debutat vineri seara în Piața Unirii, cu film și oameni de film, mesaje despre educație și sănătate și peste 3000 de spectatori. TIFF va avea în acest an 200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați. Actorul Timothy Spall, cunoscut pentru rolurile sale din importante filme britanice ale ultimilor 30 de ani, dar și din seria Harry Potter, a primit Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala de Deschidere TIFF în Piața Unirii și a văzut și el, alături de spectatorii clujeni, pentru prima oară, filmul Confort nordic (Northern Comfort), în care a jucat. Regizorul Hafsteinn Gunnar Sigurosson a fost și el prezent la deschiderea TIFF.
În mesajul de deschidere, Tudor Giurgiu, președintele TIFF, a lansat un mesaj de solidaritate cu profesorii care zilele acestea sunt în grevă. „TIFF-ul e o sărbătoare, înseamnă mult mai mult decât filme, anul acesta aveam 200 de filme din peste 50 de țări, înseamnă 10 zile intense de film, muzică, cine-concerte, de întâlniri cu publicul, de surprize, întâlniri cu vedete ale cinema-ului european și mondial. Nu pot să nu ignor ceea ce am văzut pe străzi și ceea ce vedem cu toții în ultimele zile, sunt un produs cumva al școlii clujene, am învățat aici până în clasa a XII-a, învățătoarea mea tocmai s-a stins din viață de curând, am aflat vestea asta acum câteva zile, fără ea probabil n-aș fi acumulat lucrurile pe care le-am acumulat în anii aceia importanți”, a spus Giurgiu.
Acesta a amintit că un ministru al Educației din Cluj, cu „probabil cel mai de succes mandat”, Mircea Miclea, a demisionat pentru că la acea vreme Executivul nu i-a acordat cei 5% din PIB pentru Educație pe care i-a cerut la preluarea portofoliului. „Cred că a fost singurul ministru al Educației care a făcut acest gest. Și cumva, post demisia lui a încurajat niște proteste masive care s-au finalizat cu alocarea unui miliard de euro pentru modernizarea infrastructurii sistemului de învățământ, s-a alocat 4,8% din PIB pentru Educație și o mărire salarială de 12%”, a spus Giurgiu. Acesta a mai spus, cu referire la o declarație a fostului ministru, că ar fi de dorit ca această mișcare să nu aducă doar niște bani în plus, ci o alocare de minim 6% din PIB pentru educație. „Dacă s-ar întâmpla lucrul acesta, cred că ar rezolva și salarizarea și alte probleme din sistem”, a precizat președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania.
Giurgiu a dat și o explicație pentru apariția cuvoarului turcoaz în loc de tradiționalul roșu în Piața Unirii: e un semn de susținere pentru lupta împotriva cancerului. „Turcoazul este o culoare simbol folosită pentru a face cunoscută o statistică dramatică din jurul nostru și anume aceea că România are cea mai ridicată mortalitate prematură prin cancer de sân și cancer cervical din Europa. Peste 22.000 de femei își pierd viața anual în România din care 1 din 4 din cauza cancerului de sân și cel cervical. Am decis să schimbăm culoarea tradițională a covorului să tragem și noi un semnal de alarmă în ceea ce privește importanța prevenției și a diagnosticării timpurii. TIFF se alătură acestei cauze și donează 10.000 de euro Fundației Renașterea”, a mai spus Giurgiu.
Pe scenă a venit, ca de obicei, și primarul orașului, Emil Boc. „Ați pus Clujul pe harta Europei, pe harta lumii, am devenit oraș mondial UNESCO al filmului, ați creat acest vibe extraordinar în oraș, avem șansa de a vedea filme de calitate, de a discuta cu regizori, cu actori, cu alte cuvinte, ați făcut tot ceea ce poate fi mai bun pentru Cluj și pentru asta Clujul vă mulțumește”, a transmis edilul.
Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, a urcat și el pe scenă și a făcut câteva recomandări de filme.
La eveniment a venit actorul Timothy Spall, cunoscut pentru rolurile sale din importante filme britanice ale ultimilor 30 de ani, dar și din seria Harry Potter. Acesta a primit Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala de Deschidere TIFF în Piața Unirii și s-a arătat încântat să fie, pentru prima oară, la Cluj și la TIFF. Filmul de deschidere a fost Confort nordic (Northern Comfort), în regia lui Hafsteinn Gunnar Sigurosson, prezent și el la deschiderea TIFF.
„Este o onoare să primesc acest premiu din partea Festivalului Internațional de Film Transilvania. N-am mai fost niciodată în România, mi-am dorit dintotdeauna să ajung aici, voi sta puțin timp, dar deja îmi place foarte mult. Oamenii pe care i-am întâlnit aici la Cluj sunt fermecători. Sper să vă placă filmul din această seară, eu încă nu l-am văzut, dar îl viziona împreună cu voi. Sunt onorat că sunt aici, să aveți o seară plăcută”, a spus Spall.
Actorii Timothy Spall, Geoffrey Rush, Darko Perić și regizorii Oliver Stone și Michel Franco sunt invitații speciali ai evenimentului care se va desfășura timp de 10 zile în 18 locații din Cluj-Napoca, Florești și Bonțida.
Program de weekend
Sâmbătă, 10 iunie, profesioniștii din cinema, dar și publicul, sunt așteptați la o întâlnire cu Spall, care va avea loc la Hotel Radisson Blu de la 10:30. Acesta va purta o conversație despre cariera sa cu Mihai Chirilov, Directorul Artistic TIFF. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Sâmbătă seara, la Bonțida va concerta artistul suedez Jay-Jay Johanson. Spectacolul va fi urmat de proiecția documentarului Ce mașinărie fantastică (And the King Said What a Fantastic Machine, r. Axel Danielson & Maximilien Van Aertryck). Duminică, tot la Bonțida, se va proiecta filmul Infinity Pool (r. Brandon Cronenberg), nerecomandat minorilor.
Programul primelor zile de festival include și proiecția unui documentar despre formația Omul cu Șobolani, urmată de un concert unplugged al trupei, sau cine-concertul Manasse (r. Jean Mihail, 1925), acompaniat live de cvartetul Volekh. În cinematografe sunt programate zeci de filme. De neratat sunt două filme de Oscar, Tár (r. Todd Field, SUA), cu Cate Blanchett, dar și Balena (The Whale, r. Darren Aronofsky, SUA) cu Brendan Frasser. Cinefilii sunt așteptați și la Retrospectiva Jean-Luc Godard, la primele filme din competițiile oficiale sau la o proiecție specială a filmului Pădurea Spânzuraților, la 100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei. Tot in weekend iau startul activitățile și filmele pentru copii și adolescenți în Cluj-Napoca și Florești.
Săptămâna viitoare, la Cluj-Napoca vin actorul australian Geoffrey Rush, regizorul american Oliver Stone, regizorul mexican Michel Franco și actorul sârb Darko Perić. Aceștia se vor întâlni cu publicul la proiecții speciale, dar și în cadrul unei serii de masterclass-uri. Regizorul Cristi Puiu și actrița Ana Maria Marinca se întorc și ei la TIFF. Lor li se adaugă alte sute de profesioniști români – actori, regizori sau producători.
Timp de 10 zile, la evenimentele din cadrul TIFF sunt așteptați peste 100.000 de participanți.