Închide

După ce a fost criticat că îi place betonul și că „rade” verdele din Cluj-Napoca, primarul Emil Boc contraatacă în online și apare stând pe o bancă cu spătar, la umbră, în părculețul din Piața 14 Iulie/Zona e încă în șantier, termenul de finalizare fiind 26 octombrie

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 21, 2023 2 9185

O vizită pe șantierul de modernizare a zonei verzi din Piața 14 Iulie, lângă care Primăria și-a mai propus un proiect de reamenajare a străzilor din zonă cu mărirea suprafețelor pietonale, a fost prilej pentru primarul Emil Boc să anunțe pe Facebook că orașul mai are un parc nou. De fapt, parcul din Pia’a 14 iulie există, a mai fost modernizat o dată în trecut printr-o investiție privată anunțată de Primărie iar acum se transformă după un proiect și prin concursul firmelor Garden Center Group/Ro Verde Landscaping, cu bani de la bugetul local. Aceasta deoarece a fost amenajat cu porți de metal și stâlpi de beton. Mai mult, după ce a fost criticat masiv în mediul online că betonează malurile Someșului, că face inclusiv bănci de beton pentru clujeni și rade copacii maturi din oraș, Emil Boc s-a pozat pe șantierul parcului stând pe o bancă cu spătar dar și pe iarbă verde, sub copaci maturi și umbroși.

 

În momentul în care proiectul de reamenajare a zonei zonei P-ța. 14 Iulie, str. Garibaldi, str. S. Toduță, str. T. Grozăvescu, str. Milcov, str. O. Goga, str. G. Enescu a fost dezbătut public în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică clujenii au cerut ca zona Pieței 14 iulie să rămână așa cum este, să nu fie afectată vegetația și copacii (detalii: Revolta din Grigorescu. Ce au cerut riveranii de la proiectul Primăriei din zona Pieței 14 Iulie).

Atunci, Primăria arăta că zona parcului va fi modernizată pe un proiect separat. Contractul pentru proiectare și execuția lucrării de modernizare a parcului a fost atribuit în septembrie 2022 către Garden Center Group și Ro Verde Lanscaping, firme din portofoliul omului de afaceri Ionuț Olteanu, supranumit părintele spațiilor verzi din Capitală, aceleași care au realizat și studiul de fezabilitate pentru revitalizare parcului din 14 Iulie.

Detalii: Începe modernizarea zonei verzi din Piața 14 iulie. Primăria a atribuit contractul

Primarul Emil Boc a informat în 21 iulie, pe pagina sa de Facebook ,că șantierul de modernizare a ajuns deja la 86% și că termenul de finalizare este 15 octombrie, dar sunt șanse reale ca investiția să se finalizeze mai repede. „(…) am verificat stadiul lucrărilor de modernizare care se realizează în Parcul 14 Iulie din cartierul Grigorescu. Investiție Parcul 14 Iulie – pe scurt:

– suprafață: 4100 mp

– din cei 130 de arbori existenți, 41 sunt arbori noi plantați din specii precum: arțar, stejar și meri ornamentali.

– zona pentru de activități în aer liber include: 502 mp zona de agrement (291 mp terenul de sport cu nocturnă și 211 mp zona de fitness în aer liber cu 8 aparate pentru toate tipurile de mușchi), 2 mese de ping-pong
– mobilier urban: 12 bănci, 2 bănci inteligente, suport de biciclete
– 2 cișmele de apă
– toaletă ecologică cu sistem smart
– sistem de iluminat inteligent cu tehnologie LED”, a scris Emil Boc pe Facebook.
Primarul a postat mai multe imagini cu acest părculeț pitic, dar cu arbori maturi, păstrați în mare parte pe amplasament, dar și imagini în care el și viceprimarul Dan Tarcea stau pe una dinte bâncile cu spătar montate deja în acest parc, asistați de șeful de la Spații Verzi, Vasile Moldovan, care stă în picioare, lângă bancă.
Consilierii USR dar și clujenii au crititact zilele trecute mobilierul urban din proiectele de reamenajare a malurilor Someșului unde s-a optat pentru bănci fără spătar, de beton, montate în așa fel încât, arată aceștia, să te bată soarele în cap.

 

Ce prevede pe hârtie SF-ul pentru modernizare parcului din Piața 14 iulie, realizat de Garden Center Grup și asumat de Primărie:

Mai mult, în online, clujenii l-au criticat săptămâna aceasta, după ce a inaugurat Parcul Armătura, îmbrăcat cu un tricou verde și invitând echipa de filmare să arate copacii maturi din acest parc. Activiștii din oraș au postat ulterior imagini prin care au arătat că parcul Armătura a fost curățat la propriu de o mate parte din copacii maturi.

Ca reacție, Primăria a postat imagini cu noul Parc Armătura, din seara zilei în care a fost inaugurat de Primar, imagini care arătau mulți clujeni bucurându-se de zonă și a și sponsorizat postarea pe Facebook.

Cu o săptămână înainte, mai mulți clujeni iubitori de verde, activiști, universitari din oraș, specialiști i-au repoșat primarului că îi place betonul și că dorește tăierea arborilor maturi din centrul Clujului, de pe strada Universității, propuși să fie relocați și înlocuiți cu copaci noi. Atunci primarul a promis că va lăsa copacii maturi la locul lor și va mai organiza o dezbatere pe tema relocării lor.

Deja și în acest caz, activiștii au arătat că, până să reacționeze societatea civilă, Primăria a îndepărat deja mai mulți copaci maturi de pe arteră, 17 la număr, în teren rămânând doar 11 exemplare.

Mai mult, activiștii din oraș au arătat cât de utili erau copacii îndepărtați deja de pe arteră. Chiar politicieni locali s-au activat și au făcut propuneri pentru ca situația să nu se mai repete. „O hartă digitală cu copacii din oraș”, arată Aurelia Cristea.

 

foto: Banca cu spătar din Grigorescu – sursa: Emil Boc/Facebook

2 comentarii

Scrie un comentariu

Articole similare