Închide

Începe modernizarea zonei verzi din Piața 14 iulie. Primăria a atribuit contractul

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - sept. 22, 2022 0 347

Garden Center Grup și Ro Verde Landscaping, firme din portofoliul omului de afaceri Ionuț Olteanu, supranumit de media „părintele spațiilor verzi din Capitală” au câștigat contractul pentru modernizarea părculețului din cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca, situat în Piața 14 iulie.  Prima dintre firme s-a ocupat și de studiul de fezabilitate pentru modernizarea părculețului de peste 5000 de metri pătrați. Primăria a încheiat contractul de proiectare și execuție cu cele două societăți în 12 septembrie, pentru peste 4,3 milioane lei, fără TVA. Termenul pentru proiectare și execuție este de 10 luni (2 luni proiectere și 8 luni execuție).

Lucrările de proiectare și execuție pentru modernizarea părculețului de 5273 metri pătrați (din care 2897 metri pătrați, zonă verde și 2376 de metri pătrați, spațiu de joacă, foișor, circulație pietonală) din Piața 14 Iulie, cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca, au fost scoase la licitație anul acesta, contractul fiind estimat la 5.171.336 lei, fără TVA. În urma licitației, Primăria a bătut palma cu firmele Garden Center Grup și Ro Verde Landscaping care se vor ocupa de lucrările de modernizare (proiectare și execuție).

„În prezent, Parcul 14 Iulie este un parc cu arbori îmbătrâniți, ramuri uscate, debilitați și înclinați, mobilier urban vechi, care nu corespunde cerințelor utilizatorilor. Investiția care se dorește a fi realizată are ca scop principal modernizarea Parcului 14 iulie, sub forma unui parc modern cu caracter de odihnă, recreere și activități sportive. Prin investiția propusă se urmărește: reabilitarea și modernizarea parcului, care să satisfacă categorii variate de vârstă, dar și diferite procupări ale vizitatorilor/cetățenilor, realizarea de sectoare de odihnă pasivă, sectoare pentru mișcare, sectoare de joacă pentru copii. Având în vedere beneficiarii viitorului parc, care cuprind toate categoriile de vârstă din zonă, spaţiul va fi conceput ca un ansamblu multifuncțional, în care se vor crea mini-zone separate pentru odihnă pasivă, pentru plimbare, pentru distracţia copiilor, pentru efectuarea exercitiilor fizice și pentru desfășurarea unor evenimente artistice. Prin crearea acestor zone se vor asigura anumite funcţii principale ale locului de joacă: recreativ-educativă, decorativă, sanitară”, a arătat Primăria.

Potrivit studiului de fezabilitate realizat de Garden Center Grup s-a propus reamenajarea acestui părculeț în așa fel încât să fie folosit de toate categoriile de vârstă. Propunerea a primit avizul Comisiei de Estetică urbană a Primăriei. În parc se vor planta și 41 de copaci și 182 de arbuști ornamentali. Se propune, de asemenea, renunțarea la 6 copaci care ar fi îmbătrâniți și bolnavi. Terenul de baschet va rămâne, însă se propune schimbarea împrejmuirii acestuia. Zona va primi și un nou loc de joacă, un loc cu aparate de fitness, un loc cu mese pentru tenis de masă și o zonă centrală pentru organizarea de evenimente. Se vor monta bănci noi, mese cu scaune, coșuri de gunoi, se va amenaja o zonă cu fântâni de apă și se vor pune și dotări „smart” – bănci cu USB, stație de încărcare pentru trotinete și biciclete electrice dar și o toaletă automată.

Cum se va transforma parcul

„Investiţia propusă pentru realizarea parcului va cuprinde următoarele obiecte: eliminarea arborilor, arbuștilor degradați și a celor fără valoare estetică și înlocuirea lor cu noi arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii de plante perene, modernizarea sistemului de iluminat, montarea unui sistem de irigații, dotări urbane, plantarea de material dendrologic, refacerea aleilor pietonale și a trotuarelor, montarea de cișmele ornamentale și a unui rastel de biciclete, amenajarea unui grup sanitar modern, canalizare pluvială/rigole, sistem de supraveghere video și conexiune la internet. După caz, vegetația existentă ( cu referire la arbori/arbuști ) va fi scoasă cu balot și utilizată pentru replantarea pe alte locații din Municipiul Cluj-Napoca. Se propune montarea de gazon rulat, cu scopul de a crea imediat efectul decorativ de zonă verde. Arborii și arbuștii vor fi din specii specifice zonei, rezistente la condițiile climatice. Stratul de sol va fi îmbogățit prin adăugarea a aproximativ 20 cm de pământ fertil, pentru o mai bună și rapidă dezvoltare a covorului vegetal. Plantările de arbori şi arbuşti se vor realiza pe toată suprafaţa parcului, utilizându-se o varietate de arbuşti plantaţi atât în grupuri de specii, cât şi aleator. Se va crea un nou sistem de alei pietonale cu acces de pe cele 4 laturi ale parcului care va conecta zonele functionale. Finisajul aleilor va fi de tip pietriș. Zonele functionale păstreaza structura veche, o zonă pentru evenimente, o zona pentru activități sportive, o zona de joacă pentru copii, o zonă pentru vârstnici și o zonă de relaxare, astfel încât aceste spații să ofere intimitate fiecărei grupe de utilizatori, însă să asigure și un acces vizual facil de la o zonă la alta, lucru care creaza senzația de apartenență. De-a lungul aleilor care fac legătura între cele 4 laturi mărginite de trafic auto, precum și între funcțiunile diferite din parc, vor fi amplasate piese de mobilier urban care să creeze un grad ridicat de confort. Mobilierul urban va fi omologat cu structură metalică şi elemente din lemn, echipat cu sisteme de siguranţă antivandalizare, unitar pentru întreg ansamblul”, a mai arătat Primărie în caietul de sarcini.

sursă foto: foursquare.com

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare