Închide

Dovada. „Cadoul” primarului pentru prefect e otrăvit. Vușcan spune că n-are pe cine amenda în operațiunea fațada. Primăria nu știe legea și minte mult ca să-și ascundă eșecul

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 30, 2015 1 738

 

A pus mâna pe telefon și l-a sunat pe primar. A studiat și Legea 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor. A verificat și corespondența oficială cu primăria. „Adevărul adevărat este că prefectul n-avea ce să caute în programul de refațadizare al primăriei”, a declarat prefectul Gheorghe Vușcan pentru Actualdecluj.ro.

Primarul Emil Boc l-a făcut responsabil pentru eșecul programului de reabilitare a fațadelor clădirilor din centrul orașului lansat de primăriei în 2013 pe prefectul Gheorghe Vușcan deoarece nu ar fi trecut la amendarea proprietarilor care, deși somați de primărie, nu s-au apucat să-și reabiliteze clădirile. Însă a uitat, de fapt, să îi trimită lista cu cei în cauză. Mai mult, chiar și cu lista în fața, Vușcan spune că n-ar putea, pe lege, să facă nimic pentru că competențele sale sunt clar definite.

CITEȘTE AICI CE A DECLRATA IERI PRIMARUL EMIL BOC

“Cadoul” lui Boc pentru Vușcan. Sau de ce ne pică în continuare tencuiala în cap și marea refațadizare din centrul istoric nu merge

Adresa la care primarul declara ieri că așteaptă răspuns de la prefect, răspuns din pricina căruia programul de refațadizare al primăriei ar sta pe loc, a fost expediată…ASTĂZI la Prefectură. Nu e competent arhitetcul-șef al Primăriei sau specialiștii din Direcția de Urbanism sau e greșeala primarului? Adresa este datată din 11 mai 2015 însă a ajuns la Prefectură abia atăzi, 30 iulie.

DOVADA

adresa primar

În plus, chiar dacă primea respetiva adresă, prefectul spune că pe lege, el nu poate interveni decât în două situații particulare, cu amenzi, dar după ce primăria trimite un dosar complet de autorizare a refațadizării pe fiecare clădire în parte.

„Legea este foarte clară. Chiar am studiat-o. L-am și sunat pe primarul Emil Boc să-i spun că noi n-am primit niciun fel de act de la el legat de refațadizare. Mi-a spus că o să verifice. Procedura de refațadizare a clădirilor e clar reglementată de lege. Autoritățile locale identifică clădirile degradate, notifică proprietarii printr-un formular tip din lege iar aceștia au obligația ca în 60 de zile să își dea acordul pentru efectuarea lucrărilor de reparare a fațadei și să asigure finanțarea lucrărilor. Dacă nu o fac, primăria este obligată să-i someze. Apoi dacă nu respectă termenul din somație primarul prin persoanele cu atribuții de control din cadrul primăriei are obligația să-i amendeze. Iar amenzile sunt între 8000 și 10.000 lei, respectiv între 10.000 și 15.000 lei. Prefectul poate acorda amenzi doar în cazul nerespectării literelor c) și d) din lege și anume dacă proprietarii au oprit lucrările sau dacă n-au făcut recepția lor. Iar noi ne putem implica doar dacă primăria ne trimite un dosar complet pe fiecare clădire. Ceea ce noi nu am primit”, a subliniat Vușcan.

CE PREVEDE LEGEA

1pref

Oficialul a declarat că nu își explică de ce Clujul nu a reușit să schimbe fața centrului orașului în timp ce alte localități din Transilvania au clădiri mult mai bine întreținute ca cele de la noi. „De câte ori trec prin centrul orașului, sufăr când văd ce bijuterii de clădiri avem noi și niciuna dintre ele nu sunt reabilitate. În Mihai Viteazu, avem în intersecție patru palate. Unul dintre ele s-a reabilitat. Poate că nu trebuiau culorile actuale, însă nu sunt specialist, este bine că s-a reparat. Restul sunt într-o stare jalnică. Crește deja vegetația prin jcheaburi și pe clădiri. Sunt și plante de doi metri. Dacă te uiți la Oradea, la Baia Mare, până și la amărâtul asta de oraș de lângă noi, Zalău, centrele lor arată mult mai bine ca al nostru. Nu știu de ce noi n-am reușit să facem nimic până acum. E declarată o prioritate zero la noi refațadizarea dar nu sunt documentații întocmite și nu se face în realitate nimic”, a menționat prefectul.

Nicio AMENDĂ de la Primărie

Potrivit adresei trimise astăzi de Primărie către Prefectura Cluj, într-o primă etapă a programului ambițios de schimbare a feței centrului istoric al orașului, s-au idetificat 18 imobile aflate într-o stare avansată de degradare și au fost notificați 243 de proprietari ca să-și repare clădirile. Niciunul nu a fost însă amendat de primărie.

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare