Închide

Cine-și va asuma amenzile pentru cei care nu-și repară fațadele? Primarul: prefectul n-a citit bine legea

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 03, 2015 0 498

E și mai oficial că programul de refațadizare a clădirilor din centrul orașului s-a blocat între cele două palate administrative. 18 clădiri trebuie reparate de proprietarii lor, peste 240 de pesoane. După acuzele pe tema sancțiunilor care trebuie aplicate proprietarilor de clădiri degradate care nu s-au conformat să-și repare fațadele, primarul Emil Boc revine: „Prefectul n-a citit bine legea. A făcut o greșeală de analiză juridică. Dacă citea corelat articolele și nu omitea unul, atunci știa că prefectul este cel care poate aplica sancțiunile. Nu e firesc, dar în caz contrar, trebuie să modifice legea”, a subliniat primarul.

Au citit legea, au interpretat legea, iar programul de refațadizare al primăriei n-are nicio șansă să producă și efecte în oraș.

Primarul Emil Boc are versiunea sa. Și și-a exprimat-o: refațadizarea s-a încurcat la capitolul sancțiuni, mai ales că, potrivit primăriei, prefectul poate pe lege să îi amendeze pe cei peste 240 de proprietari ale celor 18 clădiri din centrul orașului aflate într-o stare avansată de degradare care, deși au fost somați să le repare, nu s-au conformat.

Prefectul Gheorghe Vușcan i-a replicat că n-are ce să caute în programul de refațadizare al primăriei și că, potrivit Legii 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor prefectul poate interveni cu sancțiuni doar dacă proprietarii lucrează fără proiecte sau dacă nu și-au făcut recepția lucrărilor, dar după ce primăria trimite dosarele complete pe fiecare clădire în parcte.

Vezi AICI ce spune prefectul

Dovada. „Cadoul” primarului pentru prefect e otrăvit. Vușcan spune că n-are pe cine amenda în operațiunea fațada. Primăria nu știe legea și minte mult ca să-și ascundă eșecul

În schimb, primarul Emil Boc îi reproșează oficialului că, deși i-a trimis în 10 iunie 2014 o adresă prin care îl notifică că Legea nr. 153/2011 trebuie modificată, nici până la ora actuală nu a primit un răspuns. Mai ales că, spune primarul, prefectul a făcut o greșeală de interpretare juridică și a uitat să citească un articol din lege.

„Trebuie citite corelat articolele, 28, 29, 30 și 31. Așa, pe lege, doar prefectul are pârghii să intervină și să aplice amenzi. Punctele a si b de la articolul nr. 29 nu sunt inscriminate. În schimb, pentru punctele c si d, există amenzi pe care țin de competența prefectului. Celelalte contravenții și amenzi fac referire la articolul 28 pe care este posibil ca prefectul să nu îl fi citit cu atenție. Noi am notificat prefectura în 11.06.2014 cu privire la modificare legii, o adresă similară fiind trimisă și la Secretariatul Guvernului. N-am primit niciun fel de răspuns. Acum am revenit și cu lista de proprietari ca să nu mai fie niciun dubiu. Niciunul dintre aceștia n-a contractat lucrări de proiectare ca să-și repare fațadele. Am trmis lista prefecturii și încă nu știm nimic. Nu este fiesc să aplice el sancțiunile, de aceea am cerut modificarea legii însă n-am fost sprijiniți. Acum așteptăm un nou răspuns oficial pentru că programul de refațadizare stă pe loc”, a mai spus primarul Emil Boc.

Ce spune legea

art 28

1pref

 

Sursa foto: Institutia Prefectului – Judetul Cluj (Facebook)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare