Închide

„Cadoul” lui Boc pentru Vușcan. Sau de ce ne pică în continuare tencuiala în cap și marea refațadizare din centrul istoric nu merge

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 29, 2015 2 767

Au mai rămas trei ani din termenul anunțat în 2013 pentru ca 1000 de clădiri din centrul istoric al Clujului să-și schimbe fața. În doi ani primăria n-a reușit să convingă proprietarii a nici măcar zece clădiri ca să își repare fațadele chiar și în condițiile în care multe dintre ele prezintă un pericol real pentru trecători. De ce nu merge marea refațadizare dorită și asumată de primăria clujeană? Primarul Emil Boc spune că în cei doi ani de la lansarea proiectului proprietarii au fost somați în scris de primărie să-și repare clădirile iar câțiva dintre aceștia au și început demersurile. Problema cu ceilați este că nu pot fi amendați decât de prefectul județului, Gheroghe Vușcan, iar primăria așteptă acum un răspuns de la acesta.

„Restul proprietarilor care au fost somați și nu au demarat procedurile de reparare a fațadelor ar trebui să fie și sancționați. Problema este că legal, primăria nu îi poate amenda. Numai prefectul poate să îi sancționeze. Noi am trimis lista cu cei care trebuie amendați la prefectură și așteptăm răspunsul. Nu este normal ca prefectul să fie cel care să dea aceste sancțiuni. Sigur este vorba despre o scăpare legislativă care necesită o modificare a legii. Nu știu să vă spun acum numărul exact de amenzi care ar trebuie aplicate, însă sunt mulți. Solicitarea este pe masa prefectului și așteptăm un răspuns ca să vedem în ce măsură programul poate continua”, a declarat astăzi primarul Emil Boc.

CITEȘTE ȘI 

VIDEO Balcon prăbușit în centrul Clujului

Operațiunea fațada a fost lansată de primărie în mai 2013, după ce societatea civilă dar și consilierii locali au cerut un proiect prin care centrul Clujului să arate cu adevărat european, nu cu clădiri dărăpănate de pe care pică tencuiala în capul trecătorilor. Atunci administrația spune că programul va fi baricadat cu prevederi legale în așa fel încât el să aibă șanse de reușită.

La lansarea programului, primăria și-a propus ca în 5 ani să aibă aproape 1.000 de clădiri refăcute şi reabilitate. „Programul faţada” a fost structurat în trei etape de realizare – zona ultracentrală cu 101 clădiri în perioada 2013-2014, apoi în 2016-2017 alte 375 de imobile, după care, în 2017-2018 să se reabiliteze alte 480 de clădiri din perimetrul gară – grădina botanică.

Urma un regulament de refațadizare asumat de plenul Consiliul Local, apoi o echipă tehnică a primăriei care să inventarieze imobilele din zona ultracentrală, timp de două săptămâni, apoi notificări către proprietarii şi somaţii ca într-un an să îşi refaţadizeze clădirea. Fie din fonduri proprii, fie pe programul primăriei (80% din sumă susţinută de proprietari, 20% fonduri publice, cu posibilitatea achitării lucrării în rate, actualizate cu rata inflaţiei, pe o perioadă de 10 ani, cu ipotecă trecută în cartea funciară). Atunci primăria comunica că în condițiile în care termenul de un an nu e respectat, administraţia aplică sancţiunea, iar primarul poate dispune, cu votul consiliului local, efectuarea lucrării de către primărie şi apoi recuperarea banilor de la proprietari, cu notificare finanţelor, prin procedura de executare a sumelor restante, conform codului fiscal.

În prezent, potrivit datelor furnizate de primăriei doar pentru șase clădiri din centru s-au început demersuri de refațadizare.

SURSA FOTO: mediafax.ro

Scrie un comentariu