Închide

Marea refațadizare chiar începe. Din 2016 cine nu-și repară fațadele va plăti impozit de 6 ori mai mare

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 04, 2015 0 422

Zece clădiri din centrul orașului vor fi reabilitate de primăriei, pe cheltuiala sale, după care sumele aferente lucrărilor de proiectare și execuție vor fi recuperare de la proprietarii de drept. Consilierii locali au aprobat, după discuții fierbinți, un proiect de hotărâre în acest sens. Primarul Emil Boc a ținut să menționeze că din 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, administrația poate să aplice un impozit majorat pentru cei care nu și-au reabilitat clădirile.

Operațiunea fațada a fost lansată de primărie în mai 2013, după ce societatea civilă dar și consilierii locali au cerut un proiect prin care centrul Clujului să arate cu adevărat european, nu cu clădiri dărăpănate de pe care pică tencuiala în capul trecătorilor. Atunci administrația spune că programul va fi baricadat cu prevederi legale în așa fel încât el să aibă șanse de reușită. La lansarea programului, primăria și-a propus ca în 5 ani să aibă aproape 1.000 de clădiri refăcute şi reabilitate. “Programul faţada” a fost structurat în trei etape de realizare – zona ultracentrală cu 101 clădiri în perioada 2013-2014, apoi în 2016-2017 alte 375 de imobile, după care, în 2017-2018 să se reabiliteze alte 480 de clădiri din perimetrul gară – grădina botanică. În doi ani de când a lansat programul, administrația a reușit să convingă proprietarii a 6 clădiri din centru să le reabiliteze.

Citește si:

Mai mult, anul acesta, primarul a intrat în polemică cu prefectul în curtea căruia a pasat responsabilitatea amendării proprietarilor care, deși somați, nu și-au reparat clădirile din centru. Prefectul și-a declinat competența, așa că, acum primăria se apucă să facă ea lucrările.

Citește și:

După ce un balcon s-a prăbușit în centrul Clujului, Primăria repară 10 clădiri din centrul istoric pentru că proprietarii n-au făcut-o

„Avem bani de proiectare și execuție prevăzuți în buget?”, s-a interesat consilierul PSD Ovidiu Chifor. Primarul a menționat că există 1 milion de lei, plafon de licitație pentru proiectare și începerea execuției. „Puțin probabil ca până la finalul anului să ajungem și la execuție. Sunt de organizat licitațiile înainte”, a explicat primarul. O altă întrebare din partea grupul PSD a vizat subvențile pentru proprietari, dacă ele vor fi acordate pe modelul promovat de primărie, 80% contribuția proprie a acestora și restul subvenție. „Vor plăti fiecare cota din lucrare căreia le revine, în urma evaluării aceasta se va stabili. Dacă n-au depus documentația, ei suportă valoarea lucrărilor. Parlamentul a dat deja o decizie corectă. Prin noul Cod Fiscal aprobat s-au mărit de 5 ori taxele și imozitele pentru cei care nu și-au reabilitat fațadele”, a menționat primarul.

Edilul Emil Boc a explicat că din păcate nu s-au putut face mai multe în cei doi ani de la lansarea programului deoarece nu a mers nici cu rugăminți, nici cu buna credință. „Am așteptat anul cu somația, am trecut la procedură, să facem pe cheltuiala lor, prevedere care ne-a pus cap în cap cu prefectura. Ce vrei să fac, să mă rog de dânșii, să fac plecăciuni, asta e legea, nu vă place, schimbați-o și vom face și mai repede refațadizarea”, a mai spus Emil Boc.

Edilul a mai preziat că, oricum, începând din 2016, proprietarii care nu-și repară clădirile vor plăti taxe mai mari la bugetul local, dar după ce consilierii locali vor aplica prevederile codului fiscal și vor face legal procedura prin care să fie taxați.

Consilierii locali au aprobat lista cu zece clădiri din centru care urmează să intre în reabilitare. E vorba de imobilele de pe strada Memorandumului 2 și 11-13, Samuil Micu 2, Ion Rațiu 7, Eroilor 12, Regele Ferdinand 37, piața Avram Iancu 6 și 10, și imobilele de pe strada Horea, la numerele 1 și 66.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu