Închide

Două birouri de arhitectură care au lucrat pentru Primărie sau Județ vor să stabilească unde se va face prima școală publică în cel mai haotic cartier nou al Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 26, 2021 0 1598

Două birouri de proiectare sunt interesate de contractul de peste 570.000 lei scos la licitație de Primărie pentru a identifica cel mai bun amplasament în cartierul Bună Ziua, cartier nou al Clujului dezvoltat haotic din 2000 încoace, în vederea construirii unei școli publice pentru ciclul primar și gimnazial. Este vorba despre Arhi Box, firma arhitectului Călin Lada, cea care a mai făcut studii pentru Primăria Cluj pentru baza La Terenuri și parcul din Zorilor, dar și Loft Arhitectură, cei care s-au ocupat pentru Consiliul Județean de proiectul urbanistic pentru revitalizarea zonei Hoia aferentă parcului Etnografic Romul Vuia și parcului Tetapolis. Primăria a micit la 6 luni teremenul de contract și a fixat și faze preliminare pentru alegerea aplasamentului și apoi realizarea studiilor cerute.  Proiectantul angajat va elabora și documentația de urbanism pentru viitoarea școală dar și studiul de fezabilitate.

 

Consilierul local Alexandra Oană a anunțat deja că licitația pentru un hub educațional public în cartierul Bună Ziua a intrat în etapa de evaluare/calificare tehnică, după ce s-au promit două oferte. Primăria a mai încercat de două ori să contracteze un proiectant care să aleagă un amplasament pentru construirea unei școli în cartierul Bună Ziua și să realizeze studiul de fezabilitate și Planul Urbanistic Zonal, însă nu a primit nicio ofertă la procedură. La ultima ședință a Consiliului Local, primarul Emil Boc a promis că va face prioritate din acest proiect, că va reevalua caietul de sarcini iar municipalitatea va realua procedura. Boc a fost atenționat de consilierii USR că școlile din celelalte cartiere învecinate sunt supraaglomerate de copiii din Bună Ziua și că municipalitatea trebuie să se împlice pentru a schimba situația într-un termen rezonabil de contract.

Contractul scos la licitație de Primărie este numit generic „Dezvoltare infrastructură educațională specifica învatamântului primar si gimnazial în cartierul Buna Ziua – Studiu de Fezabilitate si Plan Urbanistic Zonal” și este evaluat tot la 570.000 lei. Criteriul de adjudecare este prețul cel mai scăzut iar noul termenul de contract este de 24 de săptămâni. Inițial, teremenul era fixat la 18 luni.  La licitație au depus oferte birourile Arhi Box și Loft Arhitectură.

Condițiile specifice de participare impun ca ofertantul să facă dovada că a dus la bun sfârșit în ultimii 3 ani servicii de proiectare pentru obiective comparabile care fac obiectul contractului prin prezentarea a „maxim 5 contracte în valoarea cumulată de minim 500.000 lei fara TVA, având ca obiect: a) servicii de elaborare PUZ /PUZ regenerare urbană și b) servicii de proiectare (SF / PT /DTAC). Experiența similară va fi dovedită pentru ambele cerințe menționate la a) și b) prin prezentarea a minim un contract pentru fiecare cerință”, se arată în anunțul de licitație. De asemenea, există cerințe pentru prezența în echipă a unor experți.

Arhi Box, biroul arhitectului Călin Lada, lucrează deja cu Primăria Cluj pentru care a făcut studiile aferente Bazei La terenuri din Mănăștur sau cele pentru parcul de 1,2 hectare din cartierul Zorilor.

Loft Arhitectură se leagă de numele arhitectului  Dragos Ciorobâtcă sau de arhitectul Vlad Ștefan Carabas, are un sediu spectaculos în centrul Clujului și a participat și la concursul de arhitectură pentru Centrul de Transplant de pe Victor Babeș sau pentru revitalizarea Parcului Etnografic din Cluj. Cei de la Loft s-au ocupat pentru Consiliul Județean Cluj și de Planul Urbanistic Zonal – Zona Hoia – pentru revitalizarea zonei Parcului Etnografic și a armonizarea ei cu proiectul Tetapolis din parcul industrial Tetarom I, aflat în vecinătate. Biroul de proiectare a depus ofertă și la cealaltă licitație a Primăriei pentru hub-ul cu pădure parc din Borhanci. Vezi și: Cine vrea să evalueze investiția în hub-ul educațional cu pădure parc de 60 de hectare anunțat de Primăria Cluj-Napoca într-un cartier nou al orașului

În prezent, licitația pentru hub-ul din Bună Ziua este în faza de evaluare/calificare tehnică.

„Contractul prevede alegerea amplasamentului pentru hub-ul educațional într-unul dintre cartierele cele mai dense și tinere din Cluj-Napoca. Până în 12 decembrie se derulează evaluarea tehnică și evaluarea financiară a ofertelor, urmând apoi selectarea unui câștigător, atribuirea contractului și eventualele contestații. Cu puțin noroc, contractul poate fi atribuit înainte de finalul lui 2021. În anul cartierelor, dezvoltarea infrastructurii educaționale din fiecare cartier nu poate rămâne la nivel de promisiune. Nu e suficient ca Primăria să modernizeze și extindă școlile din centru dacă în cartierele noi creșele, grădinițele și școlile primare continuă să lipsească. Putem spera să reducem traficul și migrația către școlile din centru doar dacă avem școli în fiecare cartier”, a afirmat consilierul local Alexandra Oană.

Potrivit temei de proiectare semnată de arhitectul șef al orașului Danil Pop și de șefa de la Strategii Urbane, arhitecta Andreea Mureșan, Primăria nu deține teren în cartierul Bună Ziua iar proiectantul trebuie să caute el un aplasament (care ulterior va fi expropriat) de maxim 1,2 hectare pe care să propună o școală cu cel puțin 24 de clase (după cum a recomandat Inspectoratul Școlar Județean) care să răspundă cerințelor din cartier pentru următorii 10 ani și care să fie dimensionată în așa fel încât fiecărui copil să îi revină o suprafață de teren de 20 mp. Se recomandă o clădire cu parter și două etaje, sală de sport, curte, zonă verde, inclusiv grădină cu flori. Suprafețele plantate sunt obligatorii iar terenurile de sport se recomandă să fie acoperite cu dale de cauciuc sau tartan.

Anul acesta, consilierii locali din alianța USR PLUS au făcut o listă de proiecte pe care au anunțat că doresc să le introducă în lista de investiții pe 2021 ale Primăriei. Printre propuneri s-a avansat și un proiect ambițios care viza  asumarea de către Primăria a unui hub educațional și în cartierul Bună Ziua unde în prezent lipsesc școlile sau grădinițele publice.

Vezi și: Un consiler local deplânge situația elevilor din Bună Ziua, cartierul nou din Cluj fără nicio școală sau grădiniță publică: merg la școli supraaglomerate din alte cartiere iar părinții pierd timp zilnic în traficul bară la bară din oraș

La întocmirea și votarea bugetului, primarul Emil Boc le-a promis că toate propunerile pe care le-au făcut se vor regăsi, într-o formă sau alta, în bugetul local și vor fi implementate.

Anul trecut, Primăria a preluat în luna iunie de la investitorii de la Grand Hotel Italia un imobil cu parter și etaj și un  teren de 1000 de mp pe strada Theodor Capidan nr.17, după ce privații se angajaseră printr-o documentație mai veche că vor livra municipalității o creșă/grădiniță. Aici s-a amenajat o creșă publică cu 60 de locuri pentru cartierul Bună Ziua, dezvoltat haotic după anii 2000 fără străzi capacitate, parcuri sau infrastructură educațională.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu