Închide

Un consiler local deplânge situația elevilor din Bună Ziua, cartierul nou din Cluj fără nicio școală sau grădiniță publică: merg la școli supraaglomerate din alte cartiere iar părinții pierd timp zilnic în traficul bară la bară din oraș

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 17, 2021 0 529

“Cum a început școala într-un cartier fără școală?
Cu trafic bară la bară, clase aglomerate și mult timp pierdut pentru copii și familiile lor”, semnalează Alexandra Oană, consilier local. Aceasta reclamă că Primăria condamnă în continuare familiile care locuiesc aici să își ducă copii la școli supraaglomerare din cartierele vecine și nu aduce soluții imediate.
“În Bună Ziua, cartier cu zero școli, zero grădinițe și doar o creșă, elevii nu au altă soluție decât să se deplaseze până lângă Piața Zorilor, la școala primară a Liceului Popoviciu, ce anul acesta are nu mai puțin de 9 clase pregătitoare și 172 de străzi arondate din Zorilor, Europa, Făget, Bună Ziua – adică peste 10% din numărul de străzi din Cluj-Napoca. Asta în condițiile în care școala a început cu recomandări de distanțare din partea Ministerului Sănătății și noi norme ce prevăd că, în clasele primare, numărul de elevi să fie în jur de 17 și nu mai mare de 22. Paradoxal, pe hârtie, Bună Ziua are și școală în complexul Bonjour și grădiniță în zona Măceșului. Acestea au rămas însă în stadiul de promisiuni, întrucât, deși ele sunt prevăzute în PUZ-urile emise, lucrările au fost recepționate fără să se țină seama de condiționările din autorizațiile de construire. Prețul îl plătesc zilnic familiile din Bună Ziua. Și aici, și în alte cartiere noi, s-a construit fără urmă de planificare și fără să se țină seama de nevoile minimale ale cetățenilor” a sintetizat Alexandra Oană, consilier local, situația din cartierul Bună Ziua (edifica după anii 2000 fără infrastructură adecvată, fără dotări, dar asimilat în oraș ca zonă de lux).
Consilierul local spune că și autobuzele școlare care
înlesnesc navetistul școlar sunt o pseudo soluție a Primărie. “Soluția reală nu e să ușurăm deplasarea dintr-un cartier în altul, ci să eliminăm această nevoie, asigurându-ne că și cartierele noi beneficiază de școli și grădinițe. Așa cum am cerut administrației, cu ocazia adoptării bugetului local pe acest an, Bună Ziua are nevoie de infrastructura școlară adecvată. Nu peste 5 ani, nu peste 10 ani, ci cât mai urgent. Nu putem lăsa cartiere întregi de mărimea unor orașe medii din România fără dotări publice minimale, precum școlile și grădinițele”, completează Oană mesajul postat pe Facebook.

Anul trecut, Primăria a preluat în luna iunie de la investitorii de la Grand Hotel Italia un imobil cu parter și etaj și un  teren de 1000 de mp pe strada Theodor Capidan nr.17, după ce privații se angajaseră printr-o documentație mai veche că vor livra municipalității o creșă/grădiniță. Aici s-a amenajat o creșă publică cu 60 de locuri pentru cartierul Bună Ziua, dezvoltat haotic după anii 2000 fără străzi capacitate, parcuri sau infrastructură educațională.

La comisia de urbanism unde investitori privați au propus proiecte pentru construirea unor locuințe colective în Bună Ziua au existat discuții și nemulțumiri după ce arhitecții din comisie au cerut investitorilor să propună facilități educaționale pentru cartier. Există și plângeri că municipalitatea ține pe loc documentații de urbanizare din zonă.

Anul acesta, consilierii locali din alianța USR PLUS au făcut o listă de proiecte pe care au anunțat că doresc să le introducă în lista de investiții pe 2021 ale Primăriei. Printre propuneri s-a avansat și un proiect ambițios care viza  asumarea de către Primăria a unui hub educațional și în cartierul Bună Ziua unde în prezent lipsesc școlile sau grădinițele publice.

La întocmirea și votarea bugetului, primarul Emil Boc le-a promis că toate propunerile pe care le-au făcut se vor regăsi, într-o formă sau alta, în bugetul local și vor fi implementate.

Detalii: Senzori de monitorizare a calității aerului în școli, hub educațional în Bună Ziua sau departament de optimizare a activității Primăriei. Ce proiecte vor să pună în bugetul lui Boc consilierii locali din noul val

În luna iunie 2021, Primăria a scos la licitație un contract de 570.000 lei pentru contractarea unui proiectant care să caute teren în cartierul Bună Ziua, cartier nou al Clujului dezvoltat haotic din 2000 încoace, pentru a fi expropriat în vederea construirii unei școli cu cel puțin 24 de clase pentru ciclul primar și gimnazial. Proiectantul angajat va elabora și documentația de urbanism pentru viitoarea școală dar și studiul de fezabilitate. Data limită pentru depunerea ofertelor este 30 septembrie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu