Închide

Cine vrea să evalueze investiția în hub-ul educațional cu pădure parc de 60 de hectare anunțat de Primăria Cluj-Napoca într-un cartier nou al orașului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 09, 2021 0 738

Cinci oferte a primit Primăria la licitația de 2,4 milioane lei care urmează să aducă cifre pentru investiția într-un nou hub educațional în cartierul Borhanci, o zonă nouă din oraș unde riveranii se plâng că nu au dotări nici parcuri publice. Primăria a anunțat că vrea să amenajeze în acest cartier, pe circa 77,69 hectare (zonă cu risc de alunecări de teren unde a mai studiat amenajarea unui cartier pentru tineri), mai multe obiective – școală, creșă, grădiniță o unitate medicală, o bază sportivă cu bazin și o pădure parc pe 60 de hectare.

De contract sunt interesate Rea-Act Now Arhitecture, Vego Concept Engineering, Loft Arhitectură (cu Eco Garden Construct, Birou de Proiectare Străjan, Viadromos Instal Utilities), asocierea Daedalus Proiect (Leader), Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Patrulius și Asociații și asocierea MASSTUDIO (Leader) cu Beletage. În prezent licitația este în faza de evaluare a ofertelor.

 

Licitația pentru hub-ul educațional din Borhanci vizează realizarea studiul urbanistic și a celui de fezabilitate care să permită dezvoltarea de infrastructură educațională, de sănătate, sportivă și a unei păduri parc în respectiva zonă, pe un teren de peste 77 de hectare al Primăriei Cluj. Contractul este evaluat la 2,4 milioane lei și  36 de luni, deci ar urma ca studiile să fie gata spre finalul de mandat al actualei administrații. Criteriul de atribuire îl reprezintă cel mai bun raport calitate/ preț, oferta financiară contând doar în proporție de 40%, iar cea tehnică (experții din echipă) are pondere de 60%.

La lictație s-au depus 5 oferte: Rea-Act Now Arhitecture, Vego Concept Engineering, Loft Arhitectură (cu Eco Garden Construct, Birou de Proiectare Străjan, Viadromos Instal Utilities), asocierea Daedalus Proiect (Leader),Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Patrulius și Asociații și asocierea MASSTUDIO (Leader) cu Beletage. În prezent procedura este în faza de evaluare/calificare tehnică.

Cine sunt ofertanții: 

Vego Concept Engineering are monopol pe studii de urbanism cu primăriile de sector din București, realizează PUG-ul la Popești Leordeni și ar fi deținută, după cum scrie presa centrală (Libertatea sau realitatea.net) de Virgil Profeanu, un pretins arhitect, teolog care se prezintă ca manager în urbanism deși nu ar avea studii universitare în domeniu.

Re-act Now e administrată de arhitectul Mario Kuibus, cu experiență acumulată la Viena. Firma a fost premiată de Ordinul Arhitecților cu locul I pentru proiectul de amenajare al pieței Revoluției din Baia Mare. Revistele de specialitate îl prezintă pe Kuibus ca pe un arhitect implicat activ și în viaţa publică a unor orașe din România precum Bucureşti, Constanța, Baia Mare și altele prin realizarea de strategii urbane, expoziţii-manifest, conferinţe, interviuri, ca membru fondator al diverse asociaţii de integrare urbană socio-culturală.

Loft Arhitectură se leagă de numele arhitectului  Dragos Ciorobâtcă sau de arhitectul Vlad Carabas, are un sediu spectaculos în centrul Clujului și a participat și la concursul de arhitectură pentru Centrul de Transplant de pe Victor Babeș sau pentru revitalizarea Parcului Etnografic din Cluj. Eco Garden Construcut furnizează copaci în proiectele cu bani europeni ale Primăriei din Cluj.

Daedalus Proiect se leagă de numele arhitectului Alexandru Crișan și se ocupă printre altele de actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului Sibiu.

Masstudio e o firmă care activează în Constanța și e legată de numele arhitectului Mihai Ștebingar deținând și contracte pentru studii urbanistice cu Primăria Constanța. Beletage e legată de arhitectul Mariu Tărău, proiectează în Cluj Napoca sau face PUG-ul comei Coșbuc din Bistrița Năsăud.

Hub cu o pădure parc de 60 de hectare

Primarul Emil Boc a anunțat de anul trecut că, pe terenul administrației locale din Borhanci, circa 77 de hectare, se dorește amenajarea unui hub educațional cu de toate – parc pe modelul bazelor sportive din Gheorgheni și cea pregătită în zona La terenuri din Mănăștur, școală, creșă, grădiniță, școală, liceu, centru de cercetare pentru institutul oncologic etc. Primarul Emil Boc a anunțat public și că municipalitatea a renunțat să mai facă cartierul pentru tineri din Borhanci (anunțat în campania electorală din 2016) deoarece consolidările terenului ar fi presupus peste 18 milioane de euro, având în vedere riscurile geologice constatate acolo.

Primăria s-a arătat nemulțumită de proiectanții care au făcut vechea documentație a cartierului pentru tineri, Spiri Com din București, având în vedere că n-au adus o viziune de dezvoltare a zonei fezabile și a schimbat criteriile de adjudecare de la noua licitație în așa fel încât să nu mai primeze prețul cel mai scăzut.

60 de hectare, zona cu risc de alunecări de tren ar urma să fie împădurită prin proiect, după cum au arătat oficialii Primăriei.

sursă foto: Dan Tarcea Facebook

Vezi și: Primăria pune la bătaie 2,4 milioane de lei pentru studiile noului hub educațional cu pădure parc anunțat în Borhanci

Nici un comentariu

Scrie un comentariu