Închide

Dosar penal la Apahida după ce 16 persoane au făcut slujbă religioasă iar 4 s-au infectat cu coronavirus UPDATE Ce spune primarul

ActualitateSănătateTop News by Mihai Prodan - apr. 15, 2020 0 1318

A fost deschis dosar penal în Apahida după ce procurorii spun că un număr de 16 persoane au participatla o slujbă religioasă, după care patru membri ai familiei unuia dintre credincioşi au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus.  Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla, care au deschis dosarul penal, arată că acesta a fostdeschis pentru zădărnicirea combaterii bolilor, iar urmărirea penală se face față de faptă, in rem, și nu față de persoane.

Dosarul penal a fost deschis ieri, 440/P/2020. ”În fapt, s-a reținut că șaisprezece persoane de pe raza comunei Apahida nu au respectat măsurile de distanțare socială impuse de autoritățile publice pentru prevenirea răspândirii și combatarea bolii infectocontagioase Covid-19, întâlninduse pentru oficierea unor acte liturgice, în data de 5 aprilie”, arată procurorii. ”În urma manifestării unor simptome specifice bolii, patru membri de familie ai unuia dintre participanți au fost confirmați pozitiv cu Covid-19, în data de 12 aprilie, fiind internați în prezent pentru acordarea îngrijirilor medicale la spitale din municipiul Cluj-Napoca”.

Toate persoanele care au participat la slujba religioasă au fost trimise în izolare la domiciliu din 10 aprilie.

UPDATE Primarul din Apahida, Grigore Fati, spune că slujbele religioase au avut loc în comuna Mociu. ”Tata a venit din Anglia aucm o lună, sunt cu domiciliul în comuna Mociu dar au un apartament în Apahida unde s-au autoizolat, au respectat autoizolarea, au făcut cele 14 zile de autoizolare, au fost verificați și au respectat, iar după ce au ieșit din autoizolare s-au dus la domiciliul din Mociu unde sunt părinții doamnei. A avut din câte știu două asemena activități cu câte opt persoane în Mociu. Eu am vorbit cu el de miercurea trecută de când e în spital și mi-a spus că ar fi luat virusul de la o femeie care a fost în curte la ei. Cert este că ei trei – mama, tata și copilul – sunt în spital și încă 3 sunt infectați tot de acolo”.

Primarul din Mociu, Vasile Focșa: ”au fost două slujbe religioase, dimineața și după-masa, cu câte opt persoane datorită faptului că în ordinanța militară 2 se spune că slujbele religioase se pot ține de către slujitorii bisericii cu ușile închise. Aceste 8 persoane care au intrat în biserica baptistă au fost inclusiv reprezentanții corului. În ordonanță nu e dat un număr fix de persoane, spune ”slujitorii bisericii”. Au considerat că și corul slujește pentru că ei cântă tot timpul la biserică, altfel nu-și pot desfășura slujba religioasă, așa e ritualul la ei”.

În total în Mociu, cu excepția acestei familii formate din trei persoane, mai există trei cazuri de infectare, în familia extinsă, ”o soră de-a doamnei cu copilul și o verișoară”, după cum spune primarul. Focșa ține să sublinieze că pastorul penticostal a respectat perioada de autoizolare la domiciliu după ce s-a întors din Anglia în urmă cu o lună. ”A venit din Anglia înainte, a stat în autoizolare 14 zile și s-a întâmplat incidentul la o săptămână și ceva după ce au ieșit. Nu a avut simptome, nu a avut probleme”, a spus el.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
  • Articole similare