Închide

Doctorița Adela Golea, condamnată definitiv la închisoare fiindcă a refuzat ca la UPU să mai fie preluate cazurile care implică șoferii prinși băuți de Poliție

ActualitateSănătateTop News by Catalin Suciu - dec. 09, 2019 0 3517

O doctoriță din Cluj, care a preferat să preia cazuri grave la UPU în locul unor șoferi prinși băuți la volan a fost condamnată definitiv la un an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată.

Doctorița Adela Golea, director medical la Spitalul Județean de Urgență Cluj  a primit închisoare cu suspendare și trebuie să facă muncă în folosul comunității. Faptele pentru care a fost condamnată s-au petrecut în 2016, în perioada când aceasta era medic șef la Unitatea de Primiri Urgențe. Adela Golea a solicitat printr-un document oficial adresat personalului medical din subordine să nu mai preia cazurile de șoferi depistați cu alcoolemie de către polițiști, decât dacă e vorba despre șoferi implicați în accidente. Doctorița Golea susține că activitatea UPU, unde apar zeci de cazuri grave care necesită intervenții prompte, este perturbată de aceste cazuri care vizează stabilirea alcoolemiei unor șoferi.

După ce au fost refuzați din cauza aglomerației, ofițerii au sesizat conducerea Poliției și totul s-a lăsat cu o plângere penală, în urma căreia Adela Golea a fost trimisă în judecată în anul 2018.  Curtea de Apel, acolo unde  ajuns procesul, a condamnat-o definitiv la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată.

Adela Golea trebuie să facă și 60 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Cluj-Napoca. Am încercat să luăm legătura cu ea pentru un punct de vedere, dar deocamdată nu vrea să facă nici un comentariu.

Doctorița Golea spunea, însă, într-un interviu acordat actualdecluj.ro, după prima decizie a instanței, care nu era definitivă (DETALII AICI) că: „Este singura dată când am realizat că în această țară nu ai nici o șansă și înțeleg de ce pleacă oamenii. N-o fac pentru bani. Și pentru bani, dar în principal pentru alte lucruri, pentru siguranță. Aici ai sentimentul că poți fi distrus cu dreptatea în mână. Dacă aș avea cu zece ani mai puțin, nu m-aș uita în spate. Nu pentru bani, nu pentru poziție, ci pentru că aș vrea să mă simt siguranță și respectată. Îmi pare foarte rău, nu credeam că voi trece prin așa ceva vreodată.”

Potrivit legii, doctorița Golea a încălcat mai multe articole de cod penal, legea spunând că personalul medical e obligat să se supună procedurii de recoltare de probe biologice la solicitarea poliției rutiere. E oportun ca șoferii băuți să fie duși la o Unitate de Primire a Urgențelor? Uitați de Cluj, fiindcă nu este vorba doar de Cluj aici. Să duci șoferi băuți la UPU, oriunde, poate însemna pericol pentru toți aceia care au probleme reale de sănătate și care în acel moment sunt acolo să primească îngrijiri medicale adecvate. Doctorița Golea, până să dea o directivă în secție prin care și-a asumat întreaga responsabilitate, s-a confruntat cu multe cazuri în care activitatea de la UPU era perturbată de astfel de cazuri.

Puteți citi motivarea PRIMEI INSTANȚE care a condamnat-o pe doctorița Golea.

Citiți și:

Umilința unui medic din Cluj: „Am realizat că în această țară nu ai nici o șansă și înțeleg de ce pleacă oamenii. N-o fac pentru bani. Și pentru bani, dar în principal pentru alte lucruri, pentru siguranță.  Aici ai sentimentul că poți fi distrus cu dreptatea în mână”

Zid în fața doctoriței Adela Golea. Specialist UPU-SMURD: „Prioritate au întotdeauna bolnavii, nu șoferii băuți. Sunt perioade în care ai câte 130 de pacienți la UPU în 12 ore”

 

Judecătorul care a condamnat-o pe doctorița Golea la închisoare: „Îi rog pe toți să mă lase să-mi fac treaba.” Colegii doctoriței, scrisoare deschisă de susținere: „Și-a făcut datoria cu cea mai înaltă ținută, un profesionist desăvârșit!”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare