Închide

Detalii din dosarul care a indignat lumea medicală din Cluj: cum a motivat instanța condamnarea șefei UPU Cluj Adela Golea pentru că a refuzat recoltarea probelor de sânge șoferilor beți

ActualitateTop News by Mihai Prodan - iul. 09, 2019 0 1156

Motivarea instanței în cazul fostei șefe a Unității de Primire a Urgențelor Cluj Adela Golea, condamnată la închisoare cu suspendare după ce a refuzat recoltarea de probe de sânge în cazul unor șoferi băuți, arată că la baza deciziei de a nu recolta probe biologice în cazul șoferilor aflați sub influența alcoolului stătea un ordin pe care instanța l-a apreciat ca ilegal. În plus cel puțin două dosare penale ale unor șoferi depistați sub influența alcoolului la volan, ce ar fi putut produce accidente, au fost clasate în lipsă de probe.

Decizia de condamnare la închisoare cu suspendare a fost dată de Judecătoria Cluj-Napoca și nu este definitivă; de altfel, Adela Golea a și depus apel la aceasta, în 1 iulie, în urmă cu o săptămână.

Motivarea instanței are peste 70 de pagini. actualdecluj.ro a parcurs-o și vă prezintă esența, înainte de a v-o arăta integral, la sfârșitul acestui articol.

Timp de zece ani, cel puțin, prelevarea de probe biologice pentru depistarea alcoolemiei în sânge a fost efectuată la Unitatea de Primiri Urgențe din Cluj – cum a fost în numeroase cazuri de șoferi găsiți băuți la volan de către polițiști. Numărul mare de astfel de solicitări a făcut însă ca șeful UPU Cluj, Adela Golea, să semneze în octombrie 2016 un ordin prin care se interzice recoltarea de probe biologice șoferilor aduși de polițiști, cu excepția cazurilor când aceștia erau implicați în accidente rutiere. Alternativa ar fi fost recoltarea probelor în alte spitale dar, așa cum arată instanța, cum acest lucru nu se întâmplase nicăieri în zece ani, în unele cazuri personalul medical nici măcar nu știa cum arată o astfel de trusă de prelevare.

Adela Golea a semnat în 4 octombrie 2016 un set de măsuri, aplicat din 20 octombrie, prin care arată că UPU nu are obligația de a recolta probe biologice în cazul șoferilor beți, decizie apreciată de instanță ca fiind „fermă dar greșită”. O adresă a Ministerului Administrației și Internelor din 31 octombrie 2016 a arătat în schimb că recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei „nu se limitează doar pentru anumite cazuri, exclusiv”. „Prelevarea probelor de sânge în scopul stabilirii alcoolemiei reprezintă o obligație profesională a cadrelor medicale din cadrul tuturor unităților sanitare”, a arătat MAI în adresa citată de instanță.

Adela Golea a susținut, conform documentelor depuse în dosar, că obligaţia personalului UPU era aceea de a recolta probe de sânge la cererea poliţiei exclusiv de la persoanele implicate în accidente de circulaţie rutieră, pentru a degreva din încărcătura la care e supus personalul medical, cu zeci de cazuri în fiecare oră, multe dintre ele critice. Golea a oferit atunci și o alternativă, ca probele de sânge să poată fi solicitate de către polițiști de la orice serviciu medical de gardă – ceea ce s-a și întâmplat dar numai ulterior deschiderii acestui dosar penal, și doar parțial: la IML între orele 8 și 14, la Institutul Regional de Gastroenterologie între orele 14 și 8, pentru minori la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii – și la UPU Cluj, 24 din 24 de ore.

În noaptea care a determinat deschiderea dosarului penal pentru Adela Golea, când la UPU Cluj s-au prezentat polițiștii cu doi șoferi prinși beți la volan, deși medicii de la UPU le-au pus polițiștilor în brațe trusele standard pentru recoltarea sângelui ca să meargă la alte spitale, aceștia au fost refuzați, pentru că asistentele nu știau procedura iar în unele cazuri nici nu știau cum arată trusa. „Agenţii de poliţie şi conducătorul auto s-au deplasat, pe rând, la o clinică la ora 03:15, unde medicul şef de gardă a comunicat că nu se poate recolta probe biologice, deoarece instituţia medicală nu era unitate de primiri urgenţe, susţinând că nu ar fi recoltat niciodată, iar apoi la un spital la ora 3:35, fără a reuşi însă recoltarea probelor de sânge, cadrele medicale fiind surprinse de solicitările poliţiştilor, afirmând că nu au mai văzut niciodată o trusă standard de recoltare şi nu au fost instruiţi pentru o asemenea procedură”, arată documentele din dosar.

Instanța mai arată că din declarațiile martorilor audiați în cauză reiese că Adela Golea a fost informată despre riscul ca șoferii să scape de răspundere penală: „Colegul meu a încercat să îi explice faptul că infractorul scapă şi trebuie făcută recoltarea într-un anumit interval de timp, motiv pentru care nu putem să ne plimbăm prin oraș, la alte spitale, și să pierdem timpul. În ciuda acestui fapt, dr. Golea a rămas fermă şi a spus că nu se vor face recoltări” – e declarația martorului B.S. din cursul urmăririi penale, probabil unul dintre polițiști.

În plus martorii consultați în dosar – cadre medicale în tură în acea noapte – au arătat că singurul motiv pentru refuzul recoltării probelor de sânge a fost dispoziția dată de Golea și nu urgențele, căci acestea din urmă, la acel moment, nu existau: „în niciun moment, în noaptea de 21/22.10.2016, în timpul în care echipajele de poliţie şi şoferii prezentaţi pentru recoltarea mostrelor de sânge au aşteptat la UPU nu s-a pus problema prioritizării urgenţelor medicale, de altfel, cadrele medicale au precizat în cursul audierilor că în momentele în care au fost prezentaţi de către poliţişti cei doi şoferi nu aveau urgenţe majore, neexistând vreun caz care să impună o prioritizare, singurul motiv al refuzului de recoltare fiind dispoziţia în formă de procedură emisă şi menţinută de şefa secţiei, G.A.. De altfel, asistenta şefă de tură când a refuzat recoltarea de probe biologice de la cei doi şoferi nu a invocat existenţa unei alte priorităţi din considerente de urgenţă medicală”, a arătat instanța. Consecința în cele două cazuri cu șoferi depistați beți la volan a fost că aceștia au scăpat de pedeapsă căci dosarele penale nu au putut fi finalizate în absența probelor de sânge, singurele care puteau demonstra existența faptei. „Cercetările penale întreprinse în legătură cu săvârşirea infracţiunilor de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului nu s-au putut finaliza, din cauza absenţei probelor de sânge, cele două dosare penale deschise fiind soluționate prin soluţie de clasare – nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”, se arată în motivare.

Să mai precizăm că cel puțin din 2006 singura instituție autorizată să preleveze probe pentru stabilirea alcoolemiei în sânge, în timpul nopții, era UPU Cluj – și timp de zece ani nu au fost probleme în această privință.  „Până la data faptelor în raporturile dintre poliţişti şi cadrele medicale nu au existat probleme semnificative, situaţii în care poliţiştii să avertizeze personalul medical cu întocmirea dosarelor penale sau să împiedice desfăşurarea activităţilor specifice medicinei de urgenţă. În cazul apariţiei unui caz de gravitate ridicată (urgenţe majore de resuscitare), personalul medical acorda asistenţa necesară rezolvând urgenţa majoră, apoi se ocupa de recoltarea probelor biologice, având conform legislaţiei această posibilitate de prioritizare. Uneori, existau nemulţumiri din partea poliţiştilor care trebuiau să aştepte până când se putea realiza recoltarea de probe biologice de la şoferii prezentaţi la UPU”, arată instanța. Ce s-a întâmplat atunci? Problema era nu doar grevarea personalului medical cu recoltarea de probe biologice în situații care nu erau urgente ci și faptul că șoferilor li se întocmea dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului iar în instanță polițiștii chemau ca martori asistentele medicale și medicii, de multe ori inclusiv în afara localității, ba chiar și în București – și de multe ori erau aduși în instanță cu mandat de aducere. În cazul proceselor din Capitală, a arătat Adela Golea, personalul medical era scos din dispozitiv „cel puțin 36 de ore”.

Adela Golea a fost condamnată de Judecătoria Cluj-Napoca la un an și 9 luni de închisoare cu suspendare pentru instigare la abuz în serviciu. Decizia nu e definitivă și a fost atacată cu apel chiar săptămâna trecută. Condamnarea a stârnit un val de indignare în sistemul medical. Citește și:

Umilința unui medic din Cluj: „Am realizat că în această țară nu ai nici o șansă și înțeleg de ce pleacă oamenii. N-o fac pentru bani. Și pentru bani, dar în principal pentru alte lucruri, pentru siguranță.  Aici ai sentimentul că poți fi distrus cu dreptatea în mână”

Zid în fața doctoriței Adela Golea. Specialist UPU-SMURD: „Prioritate au întotdeauna bolnavii, nu șoferii băuți. Sunt perioade în care ai câte 130 de pacienți la UPU în 12 ore”

Judecătorul care a condamnat-o pe doctorița Golea la închisoare: „Îi rog pe toți să mă lase să-mi fac treaba.” Colegii doctoriței, scrisoare deschisă de susținere: „Și-a făcut datoria cu cea mai înaltă ținută, un profesionist desăvârșit!”

 

 

sent Dos Pen 8158-211-2017 by actualdecluj on Scribd

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.