Închide

Judecătorul care a condamnat-o pe doctorița Golea la închisoare: „Îi rog pe toți să mă lase să-mi fac treaba.” Colegii doctoriței, scrisoare deschisă de susținere: „Și-a făcut datoria cu cea mai înaltă ținută, un profesionist desăvârșit!”

ActualitateOpinieSănătateTop News iun. 25, 2019 0 4500

Colegii doctoriței Adela Golea, condamnată la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității fiindcă a refuzat să colecteze probe biologice șoferilor băuți, prioritizând cazurile de urgență medicală, se solidarizează cu aceasta. Într-o scrisoare deschisă, doctorii de la Spitalul Județean își afirmă toată susținerea față de colega lor.

*Doctorița Adela Golea a anunțat pentru actualdecluj.ro că nu se va mai întoarce în sistemul medical niciodată și că nu are de gând să depună nici apel.

*Judecătorul care a dat soluția de condamnare se numește Mihai Ștefan Ghica și se plânge că a fost jignit de un val de reacții negative pornite după aflarea deciziei.

Doctorița Golea nu pare dispusă să se întoarcă în sistemul medical. Ea a declarat pentru actualdecluj.ro că „Am terminat-o cu sistemul  de tot.  Este singura dată când am realizat că în această țară nu ai nici o șansă și înțeleg de ce pleacă oamenii. N-o fac pentru bani. Și pentru bani, dar în principal pentru alte lucruri, pentru siguranță.  Aici ai sentimentul că poți fi distrus cu dreptatea în mână. Dacă aș avea cu zece ani mai puțin, nu m-aș uita în spate. Nu pentru bani, nu pentru poziție, ci pentru că aș vrea să mă simt siguranță și respectată. Îmi pare foarte rău, nu credeam că voi trece prin așa ceva vreodată. Despre decizie instanței nu pot să fac comentarii, fiindcă nu trebuia niciodată să se ajungă aici. E o bătaie de joc.”

Pe scurt, doctorița Golea a încălcat legea, potrivit judecătorilor, atunci când, în calitate de șefă de secție la Urgențe în Cluj-Napoca, în 2016, a refuzat prelevarea de probe biologice în cazul unor șoferi prinși băuți de Poliție, întrucât la UPU sosesc cazuri grave, cu pacienți aflați în pericol de moarte. Poliția i-a făcut plângere, doctorița Golea a fost trimisă în judecată, iar Instanța a condamnat-o la 1 an și 9 luni cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Colegii doctoriței Golea au publicat o scrisoare deschisă prin care își manifestă solidaritatea față de aceasta.

„(…)și-a făcut datoria cu cea mai înaltă ținută medicală, profesională și umană, acum și întotdeauna. Este un exemplu de medic și om demn de urmat de foarte mulți din breasla medicală și nu numai. Adela Golea și-a făcut mereu datoria, și-a dedicat întreaga carieră în slujba comunității într-un loc de muncă atât de solicitant. Ne exprimăm dorința și speranța ca doamna doctor să rămână în mijlocul nostru pentru a ajuta în continuare pacienții din toată Transilvania. Dorim să subliniem cu tărie profunzimea și profesionalismul cu care a format generații întregi de medici rezidenți de medicină de urgență și de alte specialități. Dincolo de toate, pacienții sunt cei care pot să își exprime cel mai bine un punct de vedere autentic, poate mai bine decât noi, colegii. Tocmai de aceea considerăm că lucrurile nu trebuie să se oprească aici, iar adevărul, care este doar unul singur, trebuie să învingă”, se arată în documentul parafat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.

Condamnarea doctoriței a pornit un val de reacții îndreptate împotriva sistemului judiciar. Judecătorul care a dat sentința se numește Mihai Ștefan Ghica și s-a plâns într-o postare pe facebook că este jignit. Potrivit clujust.ro, Mihai Ștefan Ghica scrie că:

„Observ, cu regret, că sunt jignit de oameni, de o țară întreagă, în baza unor informații total eronate! Scrie cineva de cât de abuziv a fost judecătorul în x cazul și nimeni, dar nimeni, nu verifică măcar comunicatul de presă al instanței să vadă ce s-a întâmplat. Toți dau buzna să te umilească în fel și chip. Avem dreptul la opinie și libertate de exprimare câștigate cu greu acum aproape 3 decenii, dar tot atunci am mai câștigat ceva, dreptul de a ne informa. Îi rog pe toți să se informeze corect și să mă lase să îmi fac treaba”, a scris acesta.

Din mesajul judecătorului putem trage concluzia că acesta crede cu adevărat că a făcut dreptate, respectând cu strictețe microscopică legea. Atunci de ce n-am putea pune niște roboți în robe la prezidiu, computere inteligente care scanează sute de mii de pagini cu articole din lege, iar apoi oferă sentințe neinterpretabile?

Uneori, o decizie se cântărește și în funcție de circumstanțe.

Merita un medic un dosar penal pentru că doi șoferi băuți n-au fost primiți la UPU, unde, în afară de alcoolul din sânge, aceștia nu aveau nimic? E firesc ca cei prinși beți la volan să fie duși la Urgențe, acolo unde sunt 70-80 de oameni cu probleme reale în fiecare noapte?  Nu e un caz de mită, nu e malpraxis.

Potrivit legii, doctorul Golea a încălcat mai multe ariticole de cod penal, legea spunând că personalul medical e obligat să se supună procedurii de recoltare de probe biologice la solicitarea poliției rutiere. E oportun ca șoferii băuți să fie duși la o Unitate de Primire a Urgențelor? Uitați de Cluj, fiindcă nu este vorba doar de Cluj aici. Să duci șoferi băuți la UPU, oriunde, poate însemna pericol pentru toți aceia care au probleme reale de sănătate și care în acel moment sunt acolo să primească îngrijiri medicale adecvate. Doctorița Golea, până să dea o directivă în secție prin care și-a asumat întreaga responsabilitate, s-a confruntat cu multe cazuri în care activitatea de la UPU era perturbată de astfel de cazuri.

De ce în acest moment la Unitatea de Primire a Urgențelor Cluj nu se mai recoltează probe biologice și, în schimb, poliția îi duce pe șoferii băuți la IML?

Între timp, un doctor a fost condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității. Instanța a decis că medicul nu și-a făcut norma pentru această comunitate și-i mai dă 60 de zile pe lângă cei peste 25 de ani pe care i-a petrecut în spitale. Muncă în folosul comunității.  

Citiți și:

Partea I Umilința unui medic din Cluj: „Am realizat că în această țară nu ai nici o șansă și înțeleg de ce pleacă oamenii. N-o fac pentru bani. Și pentru bani, dar în principal pentru alte lucruri, pentru siguranță. Aici ai sentimentul că poți fi distrus cu dreptatea în mână” 

Partea a II-a – Zid în fața doctoriței Adela Golea. Specialist UPU-SMURD: „Prioritate au întotdeauna bolnavii, nu șoferii băuți. Sunt perioade în care ai câte 130 de pacienți la UPU în 12 ore”

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu