Închide

Doar 1 din 3 candidați din promoțiile anterioare, în Cluj, a promovat bacalaureatul. Inspectorul școlar general: ”e firesc procentul acesta”

Educaţie by Actual de Cluj - iul. 01, 2020 0 125

Doar 1 din 3 elevi care au susținut examenul de bacalaureat în acest an la Cluj, din promoțiile anterioare, a obținut o notă de trecere. Doi din trei nu au reușit să obțină nota minimă.

Un număr de 555 persoane au susținut în acest an la Cluj examenul de bacalaureat deși au absolvit liceul în anii anteriori. Este puțin peste 10% din totalul candidaților care au susținut examenul, în acest an. Promovarea în ce privește promoțiile anterioare – doar 36,2%, față de peste 83% în ce privește promoția curentă. Din cei 555 candidați, nu mai puțin de 351, au fost respinși.

E un procent normal, chiar dacă substanțial mai mic față de promoția curentă, susține inspectorul școlar general Marinela Marc. ”E firesc procentul acesta. Cei mai mulți dintre candidați (din promoțiile anterioare-n.red.) vin ca să-și încerce norocul, nu se străduiesc foarte mult. Sunt oameni care lucreaază. Știu un domn a făcut liceul la seral la Napoca unde am fost director până în martie, foarte sâguincios, nu lipsea niciodată, a luat bacalaureatul din prima, și zilele trecute a absolvit facultatea de istorie, la aproape 50 de ani”.

Marc spune că în general acești candidați, din promoțiile anterioare, sunt persoane angajate, care în mare parte lucrează în strâinătate, ”care au posibilitatea să acceadă pe un post mai bine plătit dar pentru că nu au diploma de bacalaureat nu li se permite accesul. Mulți lucrează în servicii, în Horeca. Acum, închizându-se foarte multe locuri de muncă, au revenit acasă și și-au regăsit timpul fizic. altfel depindeau de concedii ca să învețe”.

Să menționăm că deși situația din acest an a fost excepțională, cu multe domenii închise cu totul din cauza pandemiei, promovarea a crescut foarte puțin la promoțiile anterioare față de anii trecuți: 36,2% în acest an, 35,1% anul trecut sau 34,88% în 2018. ”Viața, trecerea anilor, te maturizează și apreciezi altfel anumite oportunități de care nu ai beneficiat când ai avut 18 ani. Nu știi în ce situații te aduce viața și ai nevoie de această diplomă”, spune Marc.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare