Ceea ce vedeţi mai jos e o mică demonstraţie care arată cum funcţionează o aplicație proiectată pentru a ajuta în procesul de reabilitare fizică, aplicând principiile terapiei prin joacă.
Am găsit această prezentare MIRA la TedX Cluj, în holul cinema Florin Piersic, în februarie 2016:
Mira Rehab e o companie de software care a pornit din Cluj-Napoca, în 2011, şi a abordat lumea medicală cu o aplicație care supervizează recuperarea persoanelor cu dizabilități locomotorii. Între timp, startup-ul a luat o serie de premii, a deschis birou la Londra, a fost acceptat la DigitalHealth.London Accelerator, iar produsul său a ajuns în zeci de instituţii din Anglia şi România. Programul este folosit pentru recuperarea pacienților care suferă de afecțiuni neurologice, locomotorii, autism, distrofii. La Cluj, iniţiatorii proiectului au deschis şi un centru de recuperare. Unul dintre fondatorii afacerii, Cosmin Mihaiu, povesteşte pentru Actualdecluj.ro de ce startup-ul clujean avea nevoie de sediu în capitala Marii Britanii, care sunt planurile pentru 2018 şi despre cum se vede ecosistemul local.
Proiectul are patru membri fondatori: Alina Călin, Andrei Cantea, Andrei Dascălu și Cosmin Mihaiu. Cei patru pasionaţi de tehnologia informaţiei din Cluj au fondat MIRA Rehab după ce au participat în 2011 la Imagine Cup, un concurs IT destinat studenţilor din întreaga lume, organizat de Microsoft. Împreună, au proiectat o platformă software care să facă recuperarea fizică distractivă şi comodă pentru pacienţi, transformând exerciţiile fizice în jocuri video şi folosind un senzor extern pentru a urmări şi evalua progresul pacienţilor.
Printre cele mai recente recunoaşteri internaţionale: Mira Rehab a fost desemnată “Cel mai bun startup cu impact social” la Global Startup Awards în 2016. Cât despre cifre, produsul MIRA este folosit acum în peste 60 instituţii, majoritatea în Anglia şi România, cu pacienţi cu vârsta cuprinsă între 3 şi 102 ani, potrivit datelor oferite de dezvoltatorii programului. „Avem în derulare mai multe proiecte cu parteneri clinici şi academici din Anglia, pentru a îmbunătăţi produsul, astfel încât acesta să poată ajuta cât mai multe persoane. De asemenea, în septembrie 2017 am fost acceptaţi în programul DigitalHealth.London Accelerator, prin care am obţinut acces la mai multe spitale şi centre de recuperare din Londra”, menţionează Cosmin Mihaiu.
Principala ţintă pentru 2018 e extinderea în piaţă: creşterea numărului de instituţii care folosesc MIRA la 100 de centre si expansiunea cu produsul în alte cinci ţări, care deocamdată nu se află pe „harta” MIRA. „Produsul conţine o mulţime de funcţionalităţi, însă se află în continuă dezvoltare şi îl imbunătăţim cu update-uri pe baza feedback-ului pe care îl primim de la utilizatori, clienţi sau colaboratori. Deoarece fiecare pacient este diferit, vrem să ne asigurăm că MIRA poate fi adaptată de către clinicieni, ca să poata ajuta cât mai multe persoane”, spune Cosmin.
Dacă încerci să găseşti datele de contact ale companiei, vei vedea două locaţii, iar prima e Londra, UK. Ce rol mai are Clujul în dezvoltarea MIRA? „Clujul este punctul nostru de legătură cu colaboratorii din România, pe lângă partea de cercetare şi dezvoltare, la Cluj sunt locaţi şi colegii nostri care se ocupă de distribuţia softului MIRA în ţară”, explică co-fondatorul companiei. La Cluj, Mira Rehab a înființat și o asociaţie, numită “Un Zâmbet cu MIRA”, care oferă tratament prin platforma MIRA şi asigură şi recuperare gratuită pentru copii defavorizaţi. De asemenea, asociaţia administrează un centru de recuperare. „Centrul de recuperare MIRA este în plină ascensiune, suntem foarte bucuroşi că putem ajuta copiii care au nevoie de terapie. Am început în urmă cu 3 ani cu 2 kinetoterapeuţi, cu softul MIRA şi câţiva copilaşi. Astăzi avem peste 70 de copii cu vârste cuprinse între două luni şi 16 ani, 6 kinetotarapeuţi, un logoped, un asistent social şi un psihopedagog. De curând am început sa facem kinetoterapie şi pentru adulţi”, menţionează Cosmin.
Ce aduce Londra şi nu oferea Clujul
Deşi nu ezită să sublinieze că ecosistemul din Cluj are mulţi oameni cu potenţial, Cosmin explică şi care au fost oportunităţile care au atras MIRA în Londra. „Clujul este un oraş minunat, plin de persoane cu potenţial. Mă bucur foarte tare când aud de idei şi proiecte noi care pornesc din Cluj. Noi am deschis biroul în UK datorită invitaţiei acceleratorului Healthbox din Londra din 2012 şi am decis să rămânem în Londra pentru a continua colaborările şi relaţiile pe care le construisem pe parcusul acceleratorului. A fost un pas esenţial în vederea dezvoltării business-ului, mai ales pentru că ni s-au deschis uşor uşi spre alte ţări, cum ar fi Statele Unite, Canada, Spania sau Malaezia şi multe alte ţări unde am reuşit să găsim colaboratori. Sfatul meu pentru orice persoană care îşi doreşte să-şi dezvolte propriul start-up este să înceapă pe acest drum pentru că este o experienţă minunată, cu multe învăţăminte şi e plină de momente frumoase. Cu siguranţă vor exista momente de îndoială, însă singurul mod de a eşua este dacă se dau bătuţi; antreprenorii trebuie să persevereze pentru ca visul lor să devină realitate”, spune Cosmin Mihaiu.
Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro
și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității
„Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism.
Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.