La Szeged, un oraș de 160.000 de locuitori la granița cu Serbia, au fost închise mai mult de zece structuri. Viceprimarul Tamás Kovács explică că preţul facturilor municipale de consum au crescut de șapte ori.

”Statul maghiar a dispus o reducere a serviciilor municipale începând cu 1 ianuarie, când vor începe noile contracte pentru multe municipalități, numai că multe municipalități se află deja din septembrie în această situație și încearcă să mențină cel puțin serviciile esențiale, precum transportul public”, spune Kovács.

Situația este dificilă în întreaga țară: nu trece nicio zi fără ca o unitate publică să fie închisă. În orăşelul Makó au rămas deschise băile termale, pe care se bazează turismul orașului, însă saunele funcționează prin rotație.

Muzeul și palatul sporturilor sunt închise, iar cetățenii se tem de ceea ce va urma. ”Situația este gravă: am înţeles cu toții că trebuie să reducem consumul și vom respecta restricțiile pentru ca lucrurile să nu se înrăutăţească, apoi vom vedea ce se va întâmpla”, spune o femeie.

În capitala Budapesta, multe servicii continuă să funcționeze fără probleme, dar și sectorul privat se află într-o situație dificilă. Până și cel mai mare hotel din țară, Hotel Hungária, care are 499 de camere, va închide în câteva zile și nu se va deschide înainte de începutul lunii martie, deoarece administrarea acestuia este mult prea costisitoare pentru numărul mic de oaspeți așteptaţi în următoarele câteva luni.

sursă foto: https://alifewithoutborders.org/