Închide

Designerii, chemaţi la Cluj. Organizatorii festivalului de profil vor să îl extindă cu o componentă internaţională

Economie by Kristina Reştea - iul. 24, 2017 0 208

Festivalul de design de la Cluj ZAIN şi-a deschis înscrierile pentru ediţia a treia. Sunt aşteptaţi designeri locali, dar, în acest an, organizatorii vor să incudă şi proiecte internaţionale. Festivalul va avea loc între 18 și 22 octombrie 2017.

Festivalul va avea şi la această ediţie o Expoziție Centrală, dar şi alte evenimente conexe – meşteşug Contemporan, Fashion Show, Community Events. La ediția de anul acesta, organizatorii se vor orienta înspre includerea de proiecte internaționale „cu scopul de a oferi publicului o experiență cât mai complexă cu privire la ceea ce înseamnă design în 2017”, spun reprezentanţii ZAIN. „E primul pas al deschiderii ZAIN către zona internaţională, sperăm să fie cât mai mare aportul lucrărilor aduse din afară, cu predilecţie din ţările vecine. Asta pentru o „radiografiere” cât mai fidelă a ceea ce înseamnă design în 2017. Apelul e public, îl vom promova peste tot şi în ţaă şi afara, inclusiv prin Universităţile, Facultăţile, şcolile şi Comunităţile de design din afară”, completează Georgiana Ciceo, project manager în cadrul festivalului.

Expoziţia centrală va fi împărţită în câteva categorii: design de produs, vestimentar, design de accesorii, Arhitectură şi design interior, design grafic şi ilustraţie şi Experimental. Aplicațiile pentru ZAIN 2017 se trimit online, până la data de 1 septembrie 2017. Expozanții ZAIN 2017 vor trece și anul acesta printr-un proces de selecție, curatoriat de un board creativ. „Acesta va fi format din specialiști în industriile creative, care vor miza în selecția produselor de design pe câteva criterii clar definite în regulament”, spun organizatorii. Printre criterii: concept și conținut remarcabil, originalitatea și inovația soluțiilor propuse, abordarea provocărilor contemporane în procesul de design.

La ZAIN 2016 au expus produse sau proiecte arhitecţi, designeri şi creativi din Cluj, dar şi mulţi reprezentanţi ai industriei din Bucureşti. Într-un interviu cu Actualdecluj.ro, arhitecta Eliza Yokina, unul dintre curatorii expoziţiei, a povestit despre procesul de selecţie şi despre industria din România, exprimându-şi dorinţa ca designerii români „să prindă mai multă forţă”. „Baza de selecţie a fost destul de mare, a fost relativ ok. Mi-ar fi plăcut să fie mai mare, dar cred că totuşi am trecut de 100. Loc de mai mult este întotdeauna. Îmi doresc ca designul să crească în România, fiindcă este loc să crească. Începe să existe şi public de design în aici. Designerii încep să fie căutaţi, iar designul nu mai e privit ca o extravaganţă sau ca un accesoriu, ci ca un mod de viaţă, ca un fel de a fi. Deci cu atât mai mult îmi doresc ca designerii români să prindă mai multă forţă”, spunea Yokina. Mai multe AICI

Câteva imagini de la ediţia din 2016:

FOTO/VIDEO Cum arată fosta Casă de Modă din centrul oraşului, transformată în Casă de Design – ZAIN

Boardul creativ EXPO Central ZAIN 2017:

● Alex Adam – Arhitect, Co-fondator AA Studio

● Bogdan Brânzaș – Designer și Consultant de brand, Fondator biroul Brânzaș

● Dan Pierșinaru – Artist vizual, Director și fondator AUTOR

● Eliza Yokina – Arhitect, Designer de interior și de obiect, Co-fondator SYAA

● Mihai Gurei – Jurnalist, fondator Showroom Intro, www.hipshops.com

● Noemi Meilman – Fashion PR, Fashion Editor

● Philipp Kandal – Engineering VP Telenav

● Robert Rațiu – editor de modă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.