Închide

Depozitele de gaz din România au depășit, azi, cota de umplere de 90%. Ciucă: „Românii și economia noastră vor avea la dispoziție întreaga cantitate de gaze necesară pentru a trece cu bine această iarnă”/ Experții nu sunt atât de siguri

Economie by Actual de Cluj - oct. 14, 2022 0 175

Depozitele de gaz din România au depășit, azi, cota de umplere de 90%, a anunțat azi premierul Nicoale Ciucă.

Datele publicate arată că avem cu 477 milioane de metri cubi de gaz mai mult față de anul trecut în depozite, adică 2,774 miliarde mc din capacitatea totală de stocare de 3,07 miliarde. “Românii și economia noastră vor avea la dispoziție întreaga cantitate de gaze necesară pentru a trece cu bine această iarnă, indiferent de cum va fi vremea”, susține premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a guvernului.

Din cele 55 de milioane de metri cubi necesari pentru un consum zilnic mediu pe timpul iernii, aproape jumătate sunt produse intern, în mod curent, iar diferența este acoperită de cantitățile din depozite.

“Evaluările arată că nu există absolut nicio problemă în alimentarea cu gaze pentru populație, industrie, mediu de afaceri. Am cerut instituțiilor responsabile să continue ritmul intens de depozitare a gazelor și să gestioneze cu mare atenție cantitățile necesare pentru a trece cu bine peste această iarnă.
Având prețuri plafonate la gaze pentru români și suficient gaz pentru funcționarea economiei, Guvernul va continua să sprijine activ atât cetățenii, cât și industriile noastre”, susține Ciucă.

România va reuși să atingă anul acesta un nivel de 28,7 TWh gaze naturale înmagazinate în
depozitele subterane, aproximativ 87% din capacitatea totală disponibilă (peste ținta UE de 80%), arăta o analiză recentă a Energy Policy Group (EPG), think-tank specializat în politici energetice și strategie energetică, publicată de Economedia. Simpla “umplere a depozitelor” ar putea fi însă insuficientă pentru asigurarea aprovizionării pe tot parcursul iernii, atrag însă atenția specialiștii. În actualul context, e necesară “pregătirea judicioasă” a unei posibile activări a Planului de Urgență.

Doar umplerea depozitelor nu e însă că am trece iarna cu bine, spun specialiștii.

“Atingerea obligației de înmagazinare a fost în mod repetat amintită de oficiali, în spațiul public, ca
fiind principala garanție care va limita potențialele probleme în aprovizionarea cu gaze naturale în
această iarnă. Cu toate acestea, simpla “umplere a depozitelor” ar putea fi insuficientă pentru
asigurarea aprovizionării pe tot parcursul iernii. În condițiile unui consum de iarnă moderat, în linie
cu cel înregistrat în anii trecuți, marcat însă de o scădere cu 30% a consumului industrial, România
ar avea un consum total estimat de 67,5 TWh pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023.
Luând în calcul o producție curentă de cca. 251 GWh/zi și un nivel al extracției a gazelor
înmagazinate în depozite de 250 GWh/zi, României i-ar fi necesar un import pentru sezonul rece
de cca. 2,3 TWh, cu un maxim zilnic de 125 GWh/zi. În cazul sistării complete a importurilor de gaze rusești, acest necesar ar trebui acoperit din surse alternative de import, care sunt însă limitate”, arată studiul.

Mai multe AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu