Cum a furat un fermier clujean zeci de mii de euro de la UE ”din pix”: pe fir a intrat Departamentul Anticorupție al Comisiei Europene, sentința definitivă a venit în urmă cu câteva zile, la 10 ani de la fapte, închisoare cu suspendare
EconomieTop News by Actual de Cluj - oct. 14, 2022 0 460
Un fermier din Cluj a fost condamnat definitiv la închisoare și la plata unor sume substanțiale după ce a furat bani europeni cerând necuvenit subsidii agricole, cu documente falsificate la imprimantă. Condamnarea vine la mai bine de zece ani de la comiterea faptelor.
Astfel, inculpatul, un fermier din Apahida, a fost trimis în judecată în 8 noiembrie anul trecut. În rechizitoriul DNA s-a reţinut, în esenţă, că inculpatul, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, în calitate de fermier solicitant de subvenții APIA, a prezentat acestei instituții documente necorespunzătoare realității în ceea ce privește suprafețele de teren deținute și respectiv titlul de utilizare al acestora, înscrisuri pe care le-a produs prin contrafacerea unor documente originale – adeverințe și tabele centralizatoare) -emise de Primăria Apahida în perioada de referință și despre care știa, așadar, că nu sunt reale, încasând astfel în mod necuvenit subvenții în valoare totală de 247.790,16 lei, faptă ce include trei acte materiale aferentele anilor 2011, 2012 si 2013.
Fermierul a fost condamnat în 20 aprilie de către Tribunalul Cluj la doi ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de supraveghere de trei ani, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente false, inexacte sau incomplete care a avut ca urmare obținerea pe nedrept a unor fonduri provenind din bugetul Uniunii Europene, comisă în formă continuată. Sentința a fost atacată cu apel de către APIA, dar numai pe latura civilă.
Cum a procedat fermierul inculpat ca să primească acești bani necuveniți: în 2011 acesta a cerut sprijin financiar pentru suprafața de 100,50 de hectare teren agricol de pe raza localității situată în zona defavorizată specifică din localitatea Apahida, dar deținea doar un hectar. Diferența a fost rezolvată din pix: la imprimantă au fost adăugate două zero-uri după cifra ”1”.
”astfel am obținut adeverința de la Primăria Apahida Agricol pentru suprafața de 1 ha, suprafață care apărea în evidentele agricole ca fiind proprietatea mea. Odată intrat în posesia adeverinței, a procedat, singur, la falsificarea acesteia cu ajutorul mijloacelor de calcul (calculator și imprimantă) prin adăugarea la cifra 1 a două zerouri rezultând suprafața de 100 de ha”, a relatat acesta în instanță.
Doar prin această modificare ”din pix” inculpatul a obținut peste 70.200 de lei. Ulterior, ca urmare a unor controale efectuate de către APIA Cluj în anul 2013, s-a constatat că există inadvertențe între documentele justificative depuse de fermier în cadrul campaniei 2011 și cele care s-au regăsit la nivelul Primăriei Apahida, în ce privește suprafețele declarate, stabilind că suma aferentă Cererii unice de plată încasată de numitul reprezintă o plată necuvenită. În scopul clarificării situației prezentate anterior, echipa de control a Departamentului Anticorupție European (DLAF) a analizat Registrul agricol existent la nivelul Primăriei Apahida, constatând că pentru anul 2011, fermierul deținea în proprietate suprafața de doar un hectar de teren arabil și 0,78 ha fânațe.
Curtea de Apel Cluj a admis apelul APIA pe partea civilă a sentinței, și a obligat inculpatul să plătească acesteia dobânzile şi penalităţile calculate de la data efectuării fiecărei plăţi către inculpat şi până la data efectuării plăţii integrale a debitului principal în cuantum de 194.856,19 lei. Decizia e definitivă.