Închide

Dealul de Belvedere al Clujului ar urma să fie transformat total în 2024. Primăria va investi peste 41 de milioane de euro în Cetățuie și va planta peste 1100 de copaci

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 16, 2021 0 1520

Lucrările de modernizare a dealului de belvedere al Clujului, Cetățuia, sunt estimate la peste 206,4 milioane de lei (peste 41 de milioane euro), potrivit studiului de fezabilitate elaborat de proiectanții de la Metapolis Architects, document aflat pe masa Consiliului Local pentru a fi asumat la ședința din 21 aprilie. Primăria vrea să finanțeze din bani europeni lucrările. Proiectanții au estimat că în 2024 zona de peste 14 hectare de pe dealul Cetățuia, care va fi supusă modernizării, își va schimba complet „fața”.

 

Proiectul de modernizare a Cetățuii e  realizat, în urma unui concurs internaţional de soluții, de asocierea Metapolis Architects – Atelier Mass – Ana Horhat – Prodeco Arhitectură și Inginerie. Potrivit studiului de fezabilitate, care a ajuns acum pe masa Consiliul Local spre a fi dezbătut și aprobat, investiția este estimată la peste 206,4 milioane de lei cu TVA (peste 41 milioane euro) din care construcțiile și montajul (parte care se va licita) sunt estimate la peste 130 milioane euro (peste 27 de milioane euro).

Aceasta include peste 14 hectare de teren și vizează amenajarea parcului pe versantul sudic, amenajarea platoului de nord dar și amenajarea parcului aferentă fortificaţiei. În proiect urmează să fie expropriată o suprafață de peste 3,5 hectare de terenuri aflate în proprietate privată. Exproprierile sunt estimate la peste 8 milioane euro. Vor fi plantaţi 1.100 de arbori, vor fi amenajate peste 2,6 hectare de alei pietonale, se vor face locuri de parcare pentru biciclete și trotinete dar și stații pentru mașinile electrice.

Traficul de pe Dealul Cetățuia va fi calmat prin proiectul de modernizare propus de echipa Metapolis și Atelier Mass pentru Primăria clujeană. Actuala parcare a Hotelului Belvedere va dispărea, în locul ei urmând să apară un platou cu terase care să recreeze atmosfera baroc și să pună în valoare cetatea istorică de pe deal, care dă și numele zonei de belvedere a Clujului. Pe deal vor putea în continuare să circule cu mașina riveranii, aprovizionarea și clienții hotelului sau o linie de bus mic electric care să deservească zona, mai ales pentru a ușura accesul persoanelor cu dizabilități. Hotelul va fi încurajat să utilizeze parcarea subterană cu 20 de locuri și va avea o parcare în zona împădurită.

Din punct de vedere al stabilității, zona comportând alunecări de teren, se va reface sistemul de drumuri și se va monta un sistem de avertizare cu senzori.

Locul de joacă de la bază și zona cu terenuri de sport de pe Deal vor fi păstrate, însă vor fi reorganizate cu mobilier și aparate de joacă din materiale naturale. Scările în forma actuală vor dispărea, iar panta aleii de acces pe Deal va nivelată, nu va mai fi atât de abruptă, la fel ca și celelalte trasee pietonale. Aleile au fost dimensionate în așa fel încât să preia și bicicliștii, care, din pricina configurației și riscurilor la alunecări de teren nu vor putea avea trasee dedicate. Va exista și un traseu de creastă – aleea de gardă a fostei garnizoane – pe care proiectanții au propus Primăriei să îl extindă până în pădurea Hoia. Turnul Parașutiștilor va deveni zonă de observație. Va dispărea crucea de pe deal și toate amenajările de beton, urmând ca dealul să capete aspect natural, iar strâncile să fie dezvelite. Zona Rotonda, acum ocupată cu terase, va fi refăcută.

Proiectanții au estimat că lucrările de modernizare vor fi gata în 2024, în condițiile în care Primăria reușește să organizeze licitația și lucrarea va începe în 2022. Teremul de lucrări este de 2 ani. După aprobarea studiului de fezabilitatea urmează aprobarea Planului Urbanistic Zonal și finalizarea proiectului tehnic, după cum a estimat directorul din Primărie, Ovidiu Cîmpean, ele ar putea fi terminate până în august anul 2021, termen după care Primăria ar dori să lanseze licitația de execuție.

Proiectul de modernizare propus de Metapolis Architects a fost prezentat într-o dezbatere publică și a fost extrem de bine receptat de clujeni. A primit și câteva observații.

Detalii:

Cel mai felicitat proiect. Cetățuia se transformă radical. Cum va arăta dealul de belvedere al Clujului, care e calendarul proiectului și ce au cerut oamenii în cadrul unei dezbateri publice la care s-au prezentat propunerile de modernizare

Modernizarea Cetățuii vine cu defrișări consistente ale vegetației. Proiectanții: „propunerea caută un echilibru între solicitarea comisiei monumentelor istorice de înlăturare a vegetației de pe versanții fortificației și dorinta de a păstra cât mai mult masivele plantate”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare