Închide

Modernizarea Cetățuii vine cu defrișări consistente ale vegetației. Proiectanții: „propunerea caută un echilibru între solicitarea comisiei monumentelor istorice de înlăturare a vegetației de pe versanții fortificației și dorinta de a păstra cât mai mult masivele plantate”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 04, 2020 0 776

Proiectul de modernizare a Dealului Cetățuia, finalist la concursul de soluții organizat de Primărie și adjudecat în 1 iunie iulie 2019, va fi prezentat în cadrul unei dezbateri publice în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică. Proiectul aparține echipei Metapolis din Bruxelles în colaborare cu Atelier Mass. Dezbaterea va avea loc în 5 noiembrie, de la ora 17.00, online, pe platforma Zoom, fiind transmisă pe paginile oficiale de Facebook ale orașului și CIIC.

Primarul Emil Boc a anunțat public la finalul lunii septembrie că proiectul de modernizare al Cetățuii implică 20 de milioane de euro și că în prezent e în faza studiilor tehnice, dar și că Ministerul Culturii a cerut ca proiectul să includă și partea de teren unde se află Turnul Parașutiștilor. Deja Consiliul Local a aprobat includerea terenului de 7800 de mp și a Turnului Parașutiștilor în proiectul de modernizare.

Comisia de Monumente le-a cerut proiectanților contractați de municipalitate prin concursul de soluții (Metapolis și Altelier Mass) să rezolve mai multe probleme pe care zona monument le are. Printre solicitări se numără și corecții semnificative de vegetație pentru a permite punerea în valoare a clădirilor monumente istorice de pe deal.

Arhitectul Mircea Munteanu de la Metapolis a explicat pentru Actualdecluj.ro cum se vor îmbina soluțiile Comisiei de Monumente cu cele ale agendei civice din Cluj unde se militează pentru păstrarea fiecărui arbore matur din oraș, dar și cum au rezolvat unele dintre problemele stringente ale Cetățuii – stabilizarea versantului – sau cum au propus spre a fi pus în valoare Turnul Parașutiștilor.

Despre tăierile de copaci

„Propunerea noastră are ca punct de pornire punerea în valoare a tuturor valențelor Cetățuii, cu un accent particular pe valoarea ecologică a dealului împădurit. Ne dorim așadar să păstrăm cât mai mulți arbori. Pentru a face acest lucru, propunerea caută un echilibru între solicitarea comisiei monumentelor istorice de înlăturare a vegetației de pe versanții fortificației și dorința de a păstra cât mai mult masivele plantate. Mai precis, propunem eliminarea arborilor pe cât posibil doar acolo unde se fac modificări topografice de restaurare a bastioanelor, a valului de pământ, a șanțului de apărare și a incintei cetății. Pe fațadele estice ale fortificației, spre strada Cetății și spre aleea Scărilor, propunem păstrarea arborilor de pe valul de pământ întrucât nu se intervine decât la nivel de regularizare minoră a suprafeței fortificației. În mod excepțional pot fi eliminate punctual unele exemplare din specii considerate invazive, crescute în mod spontan, acolo unde studiul dendrologic o impune. În afara cetății, ca urmare a lucrărilor de stabilizare a versantului și de reamenajare ale aleilor distruse azi se impune de asemenea eliminarea unui număr limitat de arbori. Proiectul prevede de asemenea plantarea unui important număr de arbori noi, atent aleși pentru a întări sistemul de stabilizare a versantului dar și conceptul peisager general”, a explicat arhitectul Mircea Munteanu.

Despre stabilizarea versantului

„Pentru a putea găsi cele mai bune soluții de stabilizare a versantului, am făcut o serie de investigații geologice de mare anvengură pe versant în perimetrul studiat. Terenul prezintă o geologie mai complexă decât o relevau studiile precedente, cu mai multe falii și discontinuități noi descoperite. O mare parte din lucrările de stabilizare existente sunt degradate și nefuncționale azi. Abordarea va fi de restaurare a lucrărilor existente de stabilizare (drenuri și ziduri de sprijin) acolo unde va fi posibil și de refacere completă, respectiv completare acolo unde se impune. În plus, se propune instalarea de sisteme de avertizare și prevenire a fenomenelor de alunecare a terenului și de desprindere de blocuri de rocă”, a spus Muntean.

Despre punerea în valoare a Turnului Parașutiștilor

„Propunem punerea în valoare a turnului parașutiștilor ca un monument de patrimoniu industrial, prin transformarea sa în obiectiv turistic prin înlăturarea împrejmuirilor și redarea perimetrului către utilizarea publicului. Se propune modernizarea ascensorului existent pentru a facilita accesul la nivelul superior și transformarea turnului în punct de observație. Deschiderea accesului public pe platforma superioară a turnului permite o panoramă la 360 grade asupra orașului. Baza turnului propunem sa fie refăcută pentru a găzdui activități dedicate publicului, conexe funcțiunii de punct de observație: control acces, alimentație publică, grupuri sanitare. Acest corp de acces va avea un singur nivel și va fi cât mai transparent pentru a pune în valoare structura metalică filigrană a turnului”, a sintetizat arhitectul.

Propunerile de amenajare de pe Cetățuie vizează peste 16 hectare, având în vedere și includerea Turnului Parașutiștilor cu terenul aferent. Proiectul va fi prezentat pe larg în cadrul dezbaterii publice online programate de Primărie în 5 noiembrie de la ora 17.00, pe platforma Zoom. Dezbaterea va fi transmisă live pe paginile de Facebook CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică și Municipiul Cluj-Napoca. Pentru înscrierea la cuvânt, cei interesați sunt rugați să adreseze o solicitare în opțiunea ”mesaj” a paginii CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică pentru a putea primi linkul de conectare în ziua dezbaterii și detalii cu privire la intervenție. Facem precizarea că, pentru a permite tuturor celor interesați să primească dreptul la cuvânt, durata maximă a unei intervenții va fi de 3 minute.

Ce a recomandat Comisia de Monumente proiectanților care se ocupă de Cetățuie

 

Metapolis din Belgia și Atelier Mass sunt cei care ghidează transformarea Cetățuii de azi, punctul de belvedere al Clujului, într-un loc mult mai prietenos pentru contemplarea orașului. Aceștia au câștigat locul I și contractul de proiectare la concursul de soluții organizat de Primărie și Ordinul Arhitecților în iulie 2019.

Vizunea de modernizare a Cetățuii propusă de Mass implică, după cum a explicat arhitetcul Silviu Aldea, întoarcerea către natură, îndepărtarea și reciclarea betoanelor și crearea unei promenade naturale, o stâncă pe care să se dezvolte o mini-grădină botanică.  Din echipă face parte firma de peisajistică a Anei Horhat.

Vezi și: Tic-tac, tic-tac. E vremea Cetățuii. Atelier Mass îndepărtează betonul din calea privitorilor, Primăria ia bani europeni să modernizeze zona
Proiect de 20 de milioane de euro pentru Cetățuie. E inclus și Turnul Parașutiștilor
sursa foto cover: Matapolis, proiect Cetatuie – simulare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare