Închide

Proiect de 20 de milioane de euro pentru Cetățuie. E inclus și Turnul Parașutiștilor

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 25, 2020 0 1886

Primăria va renunța la gardurile de la Turnul Parașutiștilor și va include obiectivul în proiectul de reabilitare care vizează Dealul Cetățuie. Cerința vine de la Comisia de Monumente care le-a cerut proiectanților contractați de municipalitate prin concurs de soluții pentru a se ocupa de transformarea Dealului de belvedere al Clujului să rezolve mai multe probleme pe care zona monument le are.

Consilierii locali au aprobat includerea terenului de 7800 de mp și a Turnului Parașutiștilor în proiectul de modernizare a Dealului Cetățuia la o ședință de îndată din 24 septembrie, ultima din mandatul actualului for local.

Primarul Emil Boc a anunțat că proiectul de modernizare este de 20 de milioane de euro și că în prezent e în faza studiilor tehnice dar și că Ministerul Culturii a cerut ca proiectul că includă și partea de teren unde se află Turnul Parașutiștilor. Suprafața de peste 7800 de mp plus Turnul construit în anii 60 sunt ale Primăriei, dar turnul e utilizat de Aeroclubul Traian Dârjam pentru pregătirea parașutiștilor.

Primăria a făcut în 2019 un concurs de soluții pentru modernizarea Dealului Cetățuia, concurs în urma căruia a fost câștigat contractul de proiectare de către Metapolis Belgia în colaborare cu firma clujenaă de proiectare Atelier Mass. Proiectul este în fața studiilor de urbanism. Planul Urbanistic Zonal a fost supus atenției Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (organizată la nivelul Direcției de Cultură subordonată Ministerului Culturii) la o ședință din 13 august.

Comisia le-a făcut mai multe recomandări proiectanților pentru a primi avizul de la monumente, având în vedere că Cetățuia este obiect de patrimoniu, zonă monument și protejată. Printre ele și dezvoltarea unui proiect unitar care să includă și zona cu Turnul Parașutiștilor, în prezent îngrădită.

Consilierii locali au aprobat inițiativa și au fost de acord cu renunțarea la gardurile care împrejmuiesc acest turn, dar și pentru transformarea lui în obiectiv turistic, concomitent cu dezvoltarea unui regulament împreună cu cei care administrează obiectivul pentru exploatarea în condiții de siguranță a zonei.

Specialiștii din Comisia Zonală a Monumentelor au cerut și o serie de măsuri pentru a pune în valoare zona cetății monument și a porților fortificate ale acesteia.

Vezi și: Tic-tac, tic-tac. E vremea Cetățuii. Atelier Mass îndepărtează betonul din calea privitorilor, Primăria ia bani europeni să modernizeze zona

(sursa: primariaclujnapoca.ro)

Sursa foto Cover – mapio.net

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.