Închide

De ce atacă riveranii un proiect de regenerare urbană al Primăriei din cel mai mare cartier al Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 15, 2019 0 919

Peste 30 de riverani care locuiesc pe Aleea Peana din cartierul Mănăștur (cel mai mare din Cluj), printre care avocatul Dan Stegăroiu, cel care a oprit acum mai bine de zeci ani desființarea locului de joacă de la stadion (deși specialiștii susțineau că acesta nu are ce căuta în respectiva zonă) cer acum Primăriei să renunțe la o parte din propunerile dintr-un Plan Urbanistic Zonal de regenerare urbană în baza căruia se edifică un parking pe strada Primăverii nr. 8.

Oamenii, reprezentați de casa se avocatură a fiului lui Stegăroiu, îi solicită administrației locale să șteargă modul de organizare a locurilor de parcare de pe aleea Peana pe motiv că acestea ocupă spațiile verzi existente în zonă.

La ședințele de urbanism (dezbatere) organizate de Primărie înainte de aprobarea Planului Urbanistic Zonal de regenerare urbană Primăverii-Aleea Peana, riveranii de pe Peana, printre care și avocatul Dan Stegăroiu, s-au declarat mulțumiți de condițiile în care locuiesc – în apartamente mari, edificate în blocuri cu garaje la subsol și deservite de o zonă verde pitorească. Așa că ei au spus că nu se opun construirii unui parking de cartier pe Primăverii nr.8, departe de zona în care locuiesc, dar că nu doresc intervenții în zona lor de reședință.

La dezbateri, oamenii din Mănăștur au cerut Primăriei să nu facă blocuri pentru mașini, ci parcări subterane care să aibă la suprafață spații verzi și locuri de joacă care să deservească riveranii.

Primăria le-a explicat oamenilor că respectivele parcări s-au pus în subteran atât cât s-a putut pentru a nu aduce costuri exorbitante și a deveni nefezabile. Administrația a promis că viitoarele parkinguri (Primăverii nr. 8, Mogoșoaia) vor avea cu spații verzi și locuri de joacă și vor aduce demolarea a zeci de garaje de tablă care există în prezent pe amplasamentul lor. Într-o altă ședință de urbanism, după remodelarea proiectelor de parcare (după cum a anunțat primarul Emil Boc că ele s-au recalibrat pentru a ține cont de dorințele oamenilor), avocatul Dan Stegăroiu a venit din nou și i-a reproșat primarului  Emil Boc că proiectul de pe Primăverii-Peana încă are hibe și că propune locuri de parcare cu tăierea unor copaci vechi de 45 de ani din cartier.

Acum, riveranii de pe Peana (32 de oameni din blocul R15, printre care și Dan Stegăroiu) cer Primăriei prin casa de avocatură Stegăroiu Călin și asociații să revoce parțial prevederile Planului Urbanistic Zonal de Regenerare urbană fiind nemulțumiți că, deși verbal primarul Emil Boc le-a promis că va lăsa intacte spațiile de pe Aleea Peana, prin documentație apar reorganizate ca locuri de parcare la sol. Oamenii spun că legea interzice astfel de abordări în ceea ce privește și zonele amenajate ca spații verzi.

(sursă plângere prealabilă formulată de Stegăroiu și Asociații, www.primariaclujnapoca.ro)

Plângerea prelabilă va fi discutată de Consiliul Local la ședința din 16 octombrie.

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat pentru Actualdecluj.ro că cei care se opun critică sau formulează plângeri prealabile împotriva intențiilor Primăriei de a face parkinguri sau de a reorganiza locurile de parcare din zonă ale orașului reprezintă, de obicei, o minoritate.

„E o situație paradoxală. Pe de o parte oamenii din cartiere se plâng că nu au unde parca și ne cer soluții. Pe de altă parte, când ajungem să facem parkinguri, apar nemulțumiți. Eu spun că nu avem de ce să ne îngrijorăm în privința politicilor pe care le propunem în momentul în care se pornesc astfel de demersuri. De obicei, nemulțumiții sau cei care critică sunt puțini, 1-2 oameni. Majoritatea așteaptă să facem parkingurile și să obțină un loc de parcare civilizat. În cazul PUZ-ului Primăverii-Peana, în prima etapă se construiește parkingul aflat în șantier. Reorganizările din zona Peana sunt o etapă, să îi zicem viitoare, din această documentație de urbanism. Chiar și așa, prin proiect se propune o reorganizare a mașinilor care oricum există și parchează în această zonă în așa fel încât să se obțină o situație civilizată în avantajul tututor locuitorilor”, a declarat pentru Actualdecluj.ro, viceprimarul. El a mai spus că este dreptul celor nemulțumiți să acționeze Primăria în instanță.

Arhitectul șef Daniel Pop și șefa de la Staregii urbane, Andreea Mureșan recomandă Consiliului Local să respingă plângerea prealabilă, mai ales că proiectul aduce mai mult spațiu verde în respectiva zona dar și reorganizarea locurilor unde se parchează în prezent ilegal. Și așa, motivează cei doi, locurile de parcare propuse prin proiect rezolvă parțial necesarul de parcări care ar trebui să existe raportat la numărul de apartamente din zonă (670 la 1012 apartamente cât există).

 

DETALII DESPRE PROIETELE PARKINGURILOR ȘI DESPRE NEMULȚUMIRILE OAMENILOR:

Revoltă la urbanism: riveranii contestă blocurile pentru mașini dorite de primărie în cel mai mare cartier al Clujului

Cum a rămas cu blocurile pentru parcări din cel mai mare cartier al Clujului. Cazul Primăverii-Peana: oamenii vor copaci în loc de parcări

Cum a rămas cu blocurile pentru mașini din cel mai mare cartier al Clujului. Cazul Mogoșoaia: riveranii vor grădiniță, nu betoane și mașini

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.