Închide

Le-a trebuit doi ani și jumătate ca să găsească autorul unei înșelăciuni prin metoda ”Accidentul”. Cine e autorul

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 15, 2019 0 336

Nu le-au trebuit decât doi ani și jumătate ca să găsească autorul doar uneia dintre numeroasele înșelăciuni prin metoda ”accidentul”: polițiștii din Cluj anunță azi că au găsit autorul unei astfel de acțiuni care s-a petrecut în aprilie 2017.

Autorul, care a înșelat o victimă și a ușurat-o de 500 de euro și 500 de lei, a fost identificat ca un bărbat de 37 de ani din comuna Balta Albă, județul Buzău, în prezent încarcerat. ”Bărbatul este bănuit că la data de 20 aprilie 2017 ar fi înşelat prin metoda accidentul un bărbat din municipiul Dej, judeţul Cluj. În fapt, acesta ar fi apelat victima telefonic şi motivând că este medic, i-a cerut şi a şi primit de la aceasta suma de 500 de euro şi 500 de lei, bani reprezentând contravaloarea unei intervenţii chirurgicale l-a care ar fi fost supusă fiica victimei”, transmit polițiștii.

Aceștia explică pentru actualdecluj.ro că bărbatul avea doi complici în libertate care luau banii de la victime iar aceștia au fost deja prinși și trimiși în judecată. Cei doi însă nu au divulgat autorul înșelăciunii astfel că, spune purtătorul de cuvânt Traian Morar, acesta a fost identificat ”informativ”, de aceea investigația a durat mai bine de doi ani.

„E o metodă care continuă să producă victime, oamenii nu se învață; am avut o persoană care a fost victimă de două ori în trei săptămâni”, a spus recent un polițist pentru actualdecluj.ro. „Oamenii trebuie să fie un pic atenți. Facem un apel la adulții care au părinți în vârstă să vorbească cu ei, să le spună de această metodă, că pot fi abordați de persoane care se recomandă polițiști, avocați, medici, procurori, își arogă o calitate oficială, îi informează că nepoții sau copiii ar fi făcut un accident grav rutier sau de muncă și ca să scape de răspunderea penală sau ca să plătească o contravaloare a unor acte medicale le cer bani și îi țin în contact până depun banii sau în ultima perioadă metoda a evoluat, vine cineva acasă la persoana vătămată, tupeul este maxim din partea autorilor. Înainte le indicau în cont și banii erau ridicați din altă localitate. Acum merg cu tupeu, spun că trimit asistentul, adjunctul. cu părinții în vârstă trebuie comunicat, să înțeleagă. Dacă tu ca copil îl suni la două luni pe tatăl tău, având în vedere vârsta omul e ușor de înșelat, de păcălit”.
Ce e de făcut dacă ești sunat? „În primul rând închizi telefonul, nu dai curs. În primul rând oameni să înțeleagă că astfel de situații nu se rezolvă dând bani. Accidentul de exemplu nu se poate rezolva decât legal. Am avut situații în care oamenii s-au prins, au închis și au sunat copiii. Am avut situații și ne-am bucurat când vecinii s-au sesizat că ceva se întâmplă, au întrebat persoana în contact că ce i s-a întâmplat, că aștepta la poartă cu un plic în mână, a intervenit vecinul și fapta nu s-a consumat”. Nimeni însă nu a avut prezența de spirit să continue discuția, să spună că așteaptă persoana care trebuie să ridice banii, iar între timp să sune la numărul de urgență 112, ca autorul să fie prins în flagrant. „Nu ne-a chemat nimeni. Noi recomandăm să închidă. Dacă închizi telefonul, renunță. Din păcate s-a dovedit că cine suna era din alte localități, au fost situații în care erau în penitenciar și aveau complici în libertate, la Cluj au fost trei astfel de grupări pe care le-am destructurat”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu