Închide

Primăria din Cluj și-a coborât pretențiile. Cumpără toalete container și plătește racorduri de lux

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 15, 2019 0 602

După ce în 2018 a cumpărat patru toalete automate, fiecare la preț de garsonieră, circa 50.000 de euro și a anunțat că va mai continua achizițiile, anul acesta Primăria s-a răzgândit și a cumpărat alte 4 toalete însă de tip container cu circa 5000 de euro bucata. Numai că montarea și racordarea la utilități a unei astfel de toalete costă de două ori mai mult decât toaleta în sine, adică peste 10.000 de euro.

Primăria și-a asumat să susțină programul „Toalete pentru toți”, propus în cadrul proiectului de bugetare participativă din 2017.

Așa că, în 2018, a cumpărat patru toalete automate, fiecare la preț de garsonieră (circa 50.000 de euro) de la la firma care le-a închiriat Primăriei Capitalei pe cele din București, firma Comex Rom. Deși au fost livrate în Cluj-Napoca, până să le pună în funcțiune, administrația locală a cheltuit ale mii de euro pentru racordarea lor la utilități și abia în 2019 a reușit să le facă operaționale pe o parte dintre ele. Respectivele toalete aveau ca locații Parcul Central, Parcul I.L. Caragiale, zona verde de pe malul Someșului din cartierul Grigorescu și Baza Sportivă Gheorgheni.

Oficialii Primăriei anunțau că iau în considerare ca, începând din 2019, să extindă sistemul în toate cartierele din oraș.

Numai că anul acesta, Primăria s-a apucat să cumpere toalete tip container. Adică, încă 4 bucăți de la firma Edil OBC Container, cu 84.000 de lei  fără TVA, adică circa 21.000 de lei pentru o toaletă (aproximativ  5000 de euro cu TVA).

Însă, ca să ajungă efectiv în oraș și să fie montate și racordate la utilități, pentru o astfel de toaletă se vor cheltui peste 64.000 de lei fără TVA (din care investiții cu partea de construcție și montaj sunt estimate la aproape 44.000 lei fără TVA, adică peste 10.000 de euro cu TVA) , potrivit unui studiu de fezabilitate comandat de Primărie firmei De Construct Project. De altfel, pentru respectivul montaj, au explicat reprezentanții municipalității, a fost nevoie de studiu de fezabilitate (plătit cu alte zeci de mii de euro). Respectiva toaletă container urmează să fie montată în cartierul Mărăști, în zona Expo Transilvania.

Consilierii locali vor dezbate un proiect de hotărâre în acest sens la ședința ordinară din 16 octombrie.

Viceprimarul Dan Tarcea spune că programul de montare și de dotare al diferitelor zone din oraș s-a făcut în funcție de solititările venite de la oameni care, pe bună dreptate, ar fi sesizat că există locuri din oraș dotate cu toalete de plastic improprii sau sunt unele unde ele lipsesc complet.

„Cumpărăm toalete de diverse tipuri. Am luat și scumpe. Acum luăm mai ieftine. Chiar și cu racorduri ajungem la o sumă mai mică decât cea pe care am plătit-o pe cele automate. Nu înseamnă că nu mai avem pretenții sau că orașul asta trebuie să fie tot poleit cu aur. Avem un buget disponibil și el ne constrânge să găsim soluții optime pentru toate cererile venite de la cetățeni. Proiectul de dotare al zonelor verzi și publice din Cluj cu toalete va continua, în funcție de cererile venite de la oameni și desigur de bugetul pe care îl vom avem la dispoziție”, a explicat pentru Actualdelcuj.ro viceprimarul Dan Tarcea.

Sursa foto: www.primariaclujnapoca.ro

sursa foto cover: Edil OBC Container

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.