Închide

Dan Codrean: La Primăria Cluj-Napoca lucrează de cinci ori mai mulți angajați decât la cea din Berlin, oraș de opt ori mai mare (P)

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 14, 2020 0 2114

Candidatul Pro România la Primăria Cluj Napoca, avocatul Dan Codrean, oferă câteva argumente pertinente privind necesitatea debirocratizării instituției. Nu poți să insiști că digitalizezi Primăria dar în paralel și în să păstrezi numărul stufos de angajați: „La Primăria Cluj-Napoca lucrează de 5 ori mai mulți angajați decât la cea din Berlin, oraș de 8 ori mai mare”, a exemplificat Dan Codrean. În același timp, tânărul avocat subliniază că municipalitatea nu s-a implicat deloc în a concretiza politicile sociale menite să sprijine categoriile defavorizate, să asigure/ofere servicii pentru tineri și pentru familii cu situații financiare precare.

Interviu:

Redactor:  Există un deficit serios de locuințe sociale în Cluj-Napoca. Cum poate fi rezolvată această problemă?

Dan Codrean: Lipsa locuințelor sociale persistă în Cluj de foarte mulți ani, iar în tot acest timp s-a făcut foarte puțin pentru a remedia situația. Nu știu dacă a fost vorba de simplu dezinteres, legat de soarta unor semeni mai puțin norocoși, sau de interese imobiliare contrare.
Soluții ar fi mai multe. Prima dintre ele este construirea de către primărie a unor blocuri de apartamente destinate locuințelor sociale sau achiziția acestora direct de pe piață. Știu că nu este ieftin, depinde doar cât de mult valorizăm viețile unor oameni care sunt mai puțini vizibili în spațiul public clujean.

Bani pentru acest scop se pot strânge și din surse private: din diferite programe de incluziune socială naționale și europene, de la organizații non-guvernamentale românești și străine, din donații, de la corporații care au programe de responsabilitate socială, prin sisteme de tip crowdfunding și multe altele.

A doua soluție ar fi schimbarea felului în care se negociază cu marii dezvoltatori imobiliari. Una dintre propunerile noastre este ca în cazul construcțiilor de ansambluri imobiliare care depășesc un anumit număr de apartamente, primăria să pună drept condiție cedarea unui procent din ele către autorități, pentru a fi destinate persoanelor vulnerabile.
Aș dori să mai menționez aici că trebuie să avem niște reguli foarte stricte și clare pentru acordarea acestor locuințe sociale. Dacă apar suspiciuni de fraude și favoritisme, se năruie întreg sistemul și dispare încrederea cetățenilor în autorități, iar în acest caz cu siguranță dispar și donatorii privați sau fondurile externe.

Redactor: Credeți că autoritățile locale pot face ceva pentru ca prețurile apartamentelor din orașul nostru să fie mai accesibile, atât la închiriere cât și la cumpărare?

Dan Codrean: Cluj-Napoca este o metropolă cu multe oportunități, care a devenit tot mai dezirabilă în ultimii ani. Când cererea depășește oferta, este normal ca prețurile să crească. Sunt însă unele modalități pentru a compensa acest lucru. Actuala epidemie, care a făcut mult rău în numeroase domenii, a adus însă indirect și câteva lucruri bune. Unul dintre ele este creșterea numărului de persoane care lucrează sau studiază de acasă, fapt care va scădea presiunea asupra pieței imobiliare. Din păcate, urmează și o criză economică, care însă la rândul ei va genera prețuri mai mici. Pe lângă aceste aspecte conjuncturale, trebuie ca și autoritățile să se implice în această chestiune. Pentru chirii, una dintre soluții ar fi cea practicată de primăria Vienei, și anume crearea unui stoc masiv de locuințe publice care pot fi închiriate la prețuri mici persoanelor din grupuri defavorizate.

Pentru creșterea numărului de locuințe de pe piață, care ar duce la scăderea prețului, trebuie facilitată construirea rapidă a unui număr mai mare de apartamente, desigur fără a se reduce din calitate. Extinderea orașului pe orizontală, prin crearea unor cartiere de la zero (cum a fost și Cartierul Tineretului, care a rămas doar la nivel de idee), ar fi o posibilă rezolvare. Trebuie însă planificate din stat cu străzi largi, locuri de parcare suficiente, utilități, clădiri publice și toate celelalte elemente necesare unui spațiu urban funcțional.

Aș îndrăzni chiar să spun că poate fi crescut și nivelul de înălțime în zonele noi de dezvoltare imobiliară. Centrul istoric nu ar fi afectat dacă am avea la marginea municipiului blocuri de 20-30 de etaje. Un exemplu bun în acest sens este Parisul, care are un centru superb, dar și zone periferice cu zgârie nori.

Redactor: Problema traficului pe direcția Cluj-Florești este în topul nemulțumirilor semnalate de clujeni. Până la construirea centurilor promise, se poate găsi o soluție măcar parțială?

Dan Codrean: Situația ar sta mult mai bine dacă măcar una din numeroasele idei propuse de autorități în ultimii 16 ani ar fi fost pusă în practică. S-a vorbit despre extinderea liniilor de tramvai până în Florești (acum s-a renunțat la asta și se vorbește despre metrou), despre sensuri reversibile pe Calea Florești, despre tuneluri pe sub centrul Clujului, despre centura de sud a Floreștiului, despre monorail peste Someș și tren metropolitan prin Baciu, plus multe altele, deja am pierdut șirul…
Dacă măcar una dintre ele ar fi fost făcută, problema era pe jumătate rezolvată. Nu s-a făcut însă nimic, doar s-au lansat promisiuni, mai ales în apropierea campaniilor electorale. Singurul lucru pe care eu pot să-l promit este că voi ține cont atât de părerile specialiștilor în domeniu cât și de acelea ale cetățenilor direct afectați. Împreună cu aceștia vom găsi varianta cea mai bună și mai fezabilă și ne vom apuca de treabă, nu vom aștepta următoarele alegeri pentru a veni iar cu noi planșe frumos colorate, ca niște coperți de cărți SF.

Redactor: Considerați că se poate reduce birocrația la nivelul instituțiilor locale? Toți politicienii promit asta, dar ideea la nivel de utopie… În ultimii ani s-a tot vorbit despre digitalizare, ceea ce este bine, însă am senzația că se uită ceva esențial.

Dan Codrean: Nu poți rezolva în felul acesta problemele unui sistem anchilozat în trecut, cu modalități de lucru învechite și redundante, cu muncă în zadar și cu oameni frustrați, cu nepotisme și cutume nocive. Calculatoarele nu pot compensa lipsurile funcționarilor. Dacă sistemul în sine e prost, va merge la fel de greu și după digitalizare.

Eu aș începe invers: în primul rând cu reducerea birocrației, cu simplificarea tuturor procedurilor interne, cu reducerea schemei de personal, cu aducerea întregului sistem la eficiență maximă și abia apoi aș transpune în format digital tot ceea ce se face.
La Primăria Cluj-Napoca lucrează de 5 ori mai mulți angajați decât la cea din Berlin, oraș de 8 ori mai mare.

Ceva e putred la noi, chiar nu cred că este nevoie de atât de multe persoane, în condițiile în care lună de lună ni se spune că apar noi și noi aplicații online pentru clujeni, că totul se rezolvă din două clickuri…Nu am nimic împotriva oamenilor onești care lucrează la primărie. Sunt convins că majoritatea se încadrează în această categorie. Însă de multe ori există funcții de care pur și simplu nu este nevoie, chiar dacă acest lucru poate fi ceva trist pentru cel angajat acolo, care poate fi un bun profesionist. Însă informatizarea combinată cu creșterea numărului de funcționari este un fenomen foarte ciudat, care ar merita analizat mai profund.

Redactor: Sunteți printre cei mai tineri candidați la funcția de primar. Este vârsta un atu sau un dezavantaj?

Dan Codrean: Am aceeași vârstă pe care o avea actualul primar când a câștigat primul său mandat. Vârsta în sine nu este ceva pozitiv sau negativ, pentru că depinde foarte mult de ceea ce ai făcut în toți acei ani care s-au strâns. Poți fi un tânăr reformator și dinamic sau unul lipsit de experiență și naiv, la fel cum poți fi un senior înțelept și priceput sau unul anacronic care se opune oricărei schimbări.
Pe lista noastră de candidați pentru Consiliul Local avem mulți tineri, dar și multe persoane de diferite vârste care au acumulat o anumită expertiză în domeniile lor de interes. Consider că echipa în sine este suma acestor oameni, care se completează și împreună pot aduce idei mult mai bune, mai echilibrate și mai eficiente decât ar face-o un singur om, fie el tânăr sau vârstnic.
Eu am respectat mereu persoanele de vârstă înaintată și am căutat să învăț de la acestea, din întâmplările lor de viață și din bogăția de evenimente prin care au trecut. În același timp, lucrez foarte bine cu cei mai tineri decât mine, le apreciez entuziasmul, energia și dorința de inovare. Cred că nu au rost discuțiile despre diferențe de vârstă și cel mai productiv este că contribuim cu toții la binele nostru comun.

Acest text are caracter de ADVERTORIAL în cadrul alegerilor locale din 27 septembrie

Articol realizat de Redactia Actual de Cluj, la comanda Pro România, cod mandatar financiar 21200010

Nici un comentariu

Scrie un comentariu