Închide

Studiu la Cluj: cum a afectat coronavirusul economia din România la 200 de zile de la confirmarea primului caz

EducaţieSănătateTop News by Mihai Prodan - sept. 14, 2020 0 236

Cele mai afectate sectoare economice din România, din cauza pandemiei de coronavirus, au fost industria și serviciile private, arată o analiză a cercetătorilor clujeni. Serviciile de artă, cultură și divertisment au fost și ele printre cele mai afectate, la fel ca industria ospitalității și turismului.

Specialiștii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca fac o analiză economică despre impactul coronavirusului asupra economiei României, la 200 de zile de la apariția primului caz de infectare. ”În ceea ce privește evoluția economiei în general, efectele economice ale pandemiei au început să fie resimțite încă din primul trimestru al anului, acestea fiind intensificate în trimestrul al doilea”, arată cercetătorii clujeni. Astfel, economia românească a înregistrat scăderi profunde în cel de-al doilea trimestru, acestea fiind cu 12,3% mai accentuate decât în primul trimestru și cu 10,5% mai accentuate decât în perioada similar a anului 2019. Studiul mai arată că pandemia a afectat toate ramurile principale ale economiei, cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică indicând faptul că sectorul industriei a suferit cel mai mult, urmat de domeniul serviciilor private. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în industria ospitalității și a turismului, respectiv în cazul serviciilor de artă, cultură și divertisment. ”Indicatorii cu o frecvență lunară sugerează că, după o scădere extrem de abruptă în luna aprilie, recuperarea a început să se contureze deja pe parcursul lunii mai, iar dinamica revenirii a devenit deosebit de puternică în luna iunie. În plus, în perioada iulie-august, indicii de încredere economică ai antreprenorilor și indicii de mobilitate Google au arătat semne încurajatoare, deschizând calea către o creștere robustă în trimestrul al treilea al anului 2020. Ulterior trimestrului trei, ne așteptăm ca ritmul revenirii să se încetinească semnificativ”, apreciază autorii analizei.

Aceștia subliniază că mobilitatea populației a crescut semnificativ după trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, în special pe litoral. Există patru județe unde mobilitatea populației nu a revenit încă la nivelul perioadei anterioare pandemiei – București, Timiș, Cluj și Iași.

Studiul arată și că evoluția pieței imobiliare a fost afectată de contextul general, dar prețurile nu au fost afectate semnificativ, în ciuda reducerii considerabile a numărului de tranzacții. În martie și aprilie scăderea a fost la jumătate și chiar mai mult, dar piața și-a revenit rapid. ”Chiar și în condițiile acestei reduceri drastice a numărului de tranzacții, prețurile de vânzare nu au scăzut în mod semnificativ în orașele mari (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov) scăderile de prețuri în lunile pandemiei abia ating 3%, (în contextul crizei din 2008-2009, scăderile de prețuri au fost cu o ordine de mărime mai mari, atingând chiar și -33%)”, mai arată raportul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.