FOTO / VIDEO Grădina botanică a Clujului de care nu știe nimeni: are mii de specii pe hectare întregi, magnolii de 100 de ani, arbori Sequoia, accesul e gratuit
ActualitateEducaţieTop News by Mihai Prodan - sept. 14, 2020 0 15693
O grădină botanică din Cluj de care nu știe aproape nimeni găzduiește mii de specii de plante și poate fi vizitată gratis – la câteva minute de centrul orașului.
Grădina botanică ”Alexandru Borza” din Cluj-Napoca e unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Clujului – dar la câteva sute de metri de aceasta găsiți o altă grădină botanică, cu nu mai puțin de două mii de specii, care e rar vizitată căci puțini clujeni știu de ea și și chiar și mai puțini o vizitează.
Vorbim despre grădina botanică a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, care este, după cum spune responsabilul acesteia, biologul Andrei Stoie, care se ocupă de această grădină de două decenii, cea mai veche din România care a rămas pe același amplasament de la înființarea sa, în 1903, adică în urmă cu mai bine de un secol.
Grădina are o suprafață de aproximativ trei hectare de teren – spre comparație, grădina botanică ”Alexandru Borza” aflată la câteva sute de metri distanță, înființată mai târziu cu două decenii, are 14 hectare. Terenul este împărțit în patru sectoare – sectorul speciilor ornamentale, sectorul ecologiei plantelor, al clasificării sistematice și sectorul biodiversități, toate cu mai multe subsectoare, aproximativ 40, împărțite pe specii – perene ori anuale, specii de umbră, flori compozite și altele. În total grădina găzduiește două mii de specii, între care spectaculosul sequoia, cel mai mare arbore din lume – deocamdată, cel puțin aici la Cluj, mai puțin spectaculos căci e tinerel și abia dacă ajunge la înălțimea unui om. În fapt grădina găzduiește două specii de sequoia – gigantea, cel mai mare, și sempervirens, cel mai masiv. ”Sunt două specii, ambele sub formă de arbori tineri, o duc destul de bine până în prezent. Cel de la intrare e plantat de trei ani. Sempervirens sunt de zece ani, sunt doi”, spune Stroie.
L-am întrebat care ar fi trei specii pe care le recomandă, din aceste mii: sunt nuferii nimphaea -chiar la intrarea în grădina botanică găsiți și un eleșteu pentru speciile de nuferi, acum înfloriți, aici au fost aduși și crapi koi, care ies la suprafață dacă agitați apa. Eleșteul de formă eliptică, cu nuferi și pești, e la umbra unor magnolii și a altor copaci vechi de mai bine de o sută de ani, de la înființarea grădinii botanice, în primii ani ai secolului XX.
Pe lângă acești nuferi, se remarcă arborii sequoia și … soiurile de roșii, căci grădina botanică are un întreg subsector dedicat acestora, cu 20 până la 25 de specii de roșii în fiecare an. În plus unul dintre subsectoarele mai interesante este cel al … speciilor de grădină, unde veți găsi multe specii cu care sunteți familiarizați, ca varza ori morcovii. Pe lângă aceste subsectoare, ”în sectorul ecologiei plantelor, de departe subsectorul plantelor suculente, de care mă ocup personal, este o atracție, un câmp întreg de cactuși e acolo”.
În grădină au fost amplasate și câteva bănci, la umbra unui arbore bătrân, dar numai într-un colț al acesteia, căci principalul scop al grădinii este cel didactic.
Accesul la grădină este gratuit – cu singura condiție să veniți aici în timpul orelor de program ale universității, adică între orele 8 și 16. ”Intrarea este liberă, se poate vizita în zilele de lucru de la 8 dimineața până la 16, fără nicio restricție, se respectă doar regulile de bun simț – se circulă doar pe alei, se fac poze, nu se rup flori”, mai spune Stroie. Grădina botanică este amenajată pe un teren din spatele clădirii rectoratului universității.
Citește și: