Închide

Unul dintre cele mai mari acvarii din țară e la Cluj și poate fi vizitat: are zeci de specii de pești și amfibieni. ”În mediul natural se găsește doar într-un lac din Mexic, și de câțiva ani nu s-a mai observat. E în stare critică, aproape de extincție”

ActualitateEducaţieTop News by Mihai Prodan - sept. 04, 2019 0 12528

Unul dintre cele mai mari acvarii din țară e la Cluj și poate fi vizitat – acesta găzduiește o mulțime de specii de pești, dintre care multe specii protejate, iar accesul costă doar 3 lei – sau e chiar gratuit.

Acvariul, care e de fapt un complex cu un acvariu de 20.000 de litri, unul dintre cele mai mari din țară, și alte 14 acvarii mai mici, e amenajat la Universitatea de Științe Agricole din Cluj, mai exact la secția de piscicultură, căci e folosit și în scop didactic, dar, cu multitudinea de specii găzduite aici, e deschis și vizitatorilor.

Raul Savin e inginerul laborant piscicol și responsabilul de acvariu de un an și jumătate, și explică: ”acvariul central găzduiește specii de pești din apele țării noastre, iar acvariile mici – specii de pești exotici, și două specii de amfibieni. În total avem 50 de specii, dintre care marea majoritate sunt specii de pești exotici. S-au adus specii mai de interes pentru vizitatori și pentru cercetători, de exemplu avem două specii de sturioni. La noi studionul e o specie periclitată, din șase specii noi mai avem patru, celelalte două au dispărut – mai avem morun, păstrugă, nisetru și cegă. Șipu și viza au dispărut. Sturionul e căutat pentru icrele negre, care pot avea 25% din greutatea peștelui, iar valoarea pe piața neagră e mare, de aceea lipovenii ziceau că prindeau Mercedesul când prindea un sturion”.

De ce ar merita ca clujenii – între care foarte mulți încă n-au auzit de acest acvariu sau cel puțin nu l-au vizitat – să treacă pragul acestuia? ”Cred că biodiversitatea mediului acvatic captivează pe oricine. Când intri și vezi, auzi apa, vezi peștii că se mișcă, cel puțin câteva minute vei rămâne. E o ocazie să vezi peștii în mediul lor. Vezi un alt mediu de viață”, explică el. Și, bineînțeles, speciile exotice de pești sunt atracția acvariului: aici găsiți și faimoșii pești piranha, deocamdată puieți, căci adulții au fost mutați fiindcă au crescut în greutate. ”Adulții cresc mari și nu vor mai avea loc și îi mutăm în alte acvarii. Piranha are nevoie de spațiu, cresc la 30-40 cm și nu au loc în acvariile mici”.

Altă specie exotică e oscar astronotus ocelatus, ”un pește destul de teritorial, e interesant prin comportament. Își formează pereche, e destul de agresiv în momentul montei, când depune icrele își protejează icrele până iese puietul”.

Și, din primăvară, pentru prima dată, vizitatorii pot găsi aici și două speci de amfibieni între care mai puțin cunoscuta axolotl, salamandra mexicană cu patru picioare care nu iese niciodată din mediul acvatic, singurul animal capabil să-și regenereze toate membrele, nu doar coada – ba chiar, se pare, și organele interne. ”Am adus-o în primăvară. Lângă sturion ar fi cea mai interesantă specie pe care o avem. E un amfibian care nu se metamorfozează la stadiul terestru ci rămâne la stadiul acvatic, rămâne în apă, nu e de exemplu ca broasca. Are capacitate de regenerare totală, dacă pierde un membru îi crește la loc, și chiar am avut un eveniment când am populat acvariul, din cauza transportului exemplarele s-au bătut și a rămas un exemplar fără picior, dar i-a crescut înapoi”.

În acvariu vizitatorii găsesc șase exemplare de axolotl. ”În mediul natural se găsește doar într-un lac din Mexic, și de câțiva ani nu s-a mai observat. E în stare critică, aproape de extincție”, explică Savin.

Acvariul din Cluj e vizitat în medie, pe an, de 3.500 de persoane, dintre care cam o mie vin cu ocazia evenimentelor organizate de universitate cu ocazia Zilei Copilului, și grupe de elevi de liceu care vin să viziteze universitatea. Plătitori de bilet sunt doar câteva sute pe an. Biletele costă doar 2 lei pentru studenți, elevi și pensionari, și 3 lei pentru adulți.

Acvariul de la USAMV a fost înființat în 2003 în cadrul secției de piscicultură a facultății de zootehnie din cadrul USAMV. E situat la subsolul clădirii rectoratului, în campusul universității, și găzduiește specii de pești din toate regiunile lumii. Programul nu e cel mai prietenos cu potențialii vizitatori: acvariul e deschis de marți până vineri între orele 10 și 16, iar în weekend poate fi vizitat doar de grupuri și doar cu rezervare prealabilă (aici detalii).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags