Închide

Dacă nu știi cine a fost Vaclav Havel, hai la expoziție la Muzeul Etnografic din Cluj ca să afli

Cultură by Actual de Cluj - iul. 12, 2016 0 341

Mai multe lucrări ale artiștilor cehi ce îl privesc pe cunoscutul Vaclav Havel vor putea fi admirate din 20 iulie la Cluj.

Expoziția e deschisă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca din 20 iulie, când e și vernisată la ora 18, până în 19 august. Expoziţia este un omagiu adus aniversării a 80 de ani de la nașterea lui Václav Havel (1936 – 2011 – scriitor, filosof, disident și om politic ceh. A fost unul din primii purtători de cuvânt ai Cartei 77, personalitate de frunte a schimbărilor politice din noiembrie 1989, ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al Republicii Cehe.

Expoziţia de la Cluj reflectă personalitatea lui Václav Havel în viziunea artiştilor cehi, din 1990 până în prezent. Havel a jucat unul dintre cele mai importante rolul în lunile revoluţionare din 1989, când a formulat scopul fundamental al perioadei de transformare ce avea să urmeze în țară, cum ar fi reconstruirea sistemului politic pluralist sau reconstruirea economiei de piaţă. De aceea, premisa expoziţiei este pluralismul ideatic al lui Havel, care a reprezentat programul schimbărilor sociale şi conceptul anilor de transformare. Conceptul expoziţiei se concentrează pe caracterul pestriţ ideatic al artiştilor cehi importanţi, precum Milan Knížák, Jiří Kovanda, Jiří David, Kurt Gebauer, Milan Mikuláštík, Adam Kovalčík, Bořek Šípek, Martin Zet, precum şi al grupului artistic activist Guma Guar.

Lucrările prezente în expoziție sunt „Česká krajina” (Peisaj ceh — 1990) de Milan Knížák;Skryté podoby (Portrete ascunse — Václav Havel, 1991-95), lucrare care face parte din vastul proiect internaţional al lui Jiří David; „Havla zřejmě čeká těžší práce doma” (Evident, pe Havel îl aşteaptă o treabă şi mai grea acasă — 1998) de Jiří Kovanda; medalia comemorativă „Macroscopium rationem popularem tuens stand” (2014) de Bořek Šípek; instalaţia „Srdce”(Inima — 1997-2007) de Kurt Gebauer; billboard-ul „Podpis krvavého humanisty” (Semnătura umanistului însângerat) de Guma Guar; Power Play (1998) de Milan Mikuláštík; „Portretul lui Václav Havel” (2013) de Adam Kovalčík și „Easy Marchers” (video, 26 min., 39 sec.), de Martin Zet.

Expoziția a fost prezentată în acest an la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău și la Muzeul Oteniei din Craiova.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare