Închide

D' ale carnavalului cu liberalii pur sânge din Consiliul Local. Au recunoscut că ei sunt "bibicii" după ce au pariat cu Emil Boc

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 05, 2015 0 865

Încurcate sunt căile Domnului iar planul său e și mai încurcat în cazul relației politicienilor liberali cu primarul Emil Boc.

Au pus un pariu public cu un primar democrat liberal și finalul de an i-a prins pe toți în aceeași mare familie politică liberală. Au dorit de la Boc proiecte smart – simple, măsurabile în timp și tangibile. Dar i-a luat gura pe dinainte. Nerealizările primarului au devenit nerealizările lor. „Am pierdut, clar”, spune Dan Tarcea sau „Nu am nicio opinie despre pariu” adaugă Ovidiu Florian – e ceea ce a rămas în urma celor 13 puncte despre care consilierii locali PNL spuneau la începutul lui 2014 că nu vor fi traduse în proiecte în favoarea orașului de către primarul Clujului.

După ce au ieșit public să-și anunțe pariul, Radu Moisin i-a făcut plictisiți și frustrați, tot public. „Că nu au capacitatea de a înteprinde şi dezvolta nimic bun şi concret din pozitiile pe care le ocupă”. Acum, fiind parte a unei construcții politice, au depus armele și au mâinile întinse spre colaborare. Atunci era politică, nimic personal. Acum e tot politică, în cadrul noului partid condus bicefal și de foștii democrați liberali și de vechii liberali. Mai mulți colegi la masa primarului, mai multă expertiză.

Trei dintre cei cinci consilieri pe care PNL îi avea la începutul lui 2014 în Consiliul Local și-au asumat un pariu cu primarul Emil Boc la o conferință de presă. Unul cu 13 puncte. Atunci erau opoziția lui Boc. Acum sunt colegii săi de partid. Dan Tarcea , Doru Stoica şi Ovidiu Florian au enumerat 12 proiecte care au fost bugetate de primărie în 2014 şi care nu vor putea deveni realitate până la începutul lui 2015. Punctul 13 de pe listă reprezenta un atac politic: <<Primarul Emil Boc nu va fi în 2014 nici democrat şi nici liberal, nici măcar popular>>.

2

Bildea n-a pariat, dar își asumă

Deși în echipa de consilieri liberali Ioan Bîldea spune că la vremea pariului el nu l-a semnat. Dar că își amintește de el. Din păcate, atunci nu era popular în echipa de partid, așa că a lipsit de la conferința de presă. Chiar și așa, Bîldea spune că e normal, politic vorbind, ca grupul PNL din Consiliul Local să își asume la pachet nereușitele din cele 12 puncte ale pariului liberal. Acum că fac parte din noul PNL, alături de Boc și de tot PDL-ul. Clar, toți trebuie să ne asumăm nereușitele. Cu sau fără realizări, primarul Emil Boc rămâne popular pentru că niciun alt politician local nu face nimic pentru a dobândi tot atâta popularitate”, a recunoscut Bîldea cu privire la punctul cu număr ghinionist pentru superstițioși.

4

Tarcea: am pierdut!

Ovidiu Florian nu își mai amintește de pariu. Spune că trebuie să se documenteze și că n-are nicio opinie. În schimb, Dan Tarcea (copreședinte la organizația Cluj-Napoca a PNL) spune că au pierdut clar pariul cu Boc. Nu pentru că acesta a realizat foarte multe proiecte din cele 12 de pe listă. Ci pentru că încâlcitele căi ale politicii i-a transformat din opoziția lui Boc în colegii de partid ai acestuia. „Ce să mai discutăm. Am pus acest pariu și l-am pierdut. Nerealizările ni le asumăm la pachet și cu asta basta. Încercăm să le facem în 2015 pentru clujeni. Acum chiar putem să aducem un plus de experiență și expertiză la aceste proiecte, mai ales la cele nerealizate. Așa este politica. Emil Boc este acum liberal”, a afirmat Tarcea.

6

Doru Stoica, de altfel și cel care a avut ideea pariului, nu a putut fi contactat. „Este vorba despre un pariu atipic pentru că noi chiar ne-am dori să-l pierdem. Clujul ar avea mult de câştigat dacă măcar nouă din proiectele pe care noi le-am prevăzut în această listă s-ar rezolva în acest an. Numai că argumentele noastre ne fac să fim siguri că, din păcate, nici în acest an nu se va întâmpla nimic. Sigur, suntem dispuşi să ne cerem scuze, dacă se va dovedi că greşim. Ar fi chiar indicat să se întâmple asta”, spunea consilierul local Doru Stoica în februarie 2014.

Evaluarea pariului. Cu Radu Moisin

Consilierul, acum PNL, Radu Moisin, cel care a reacționat politic, în calitatea de șef al organizației municipale a PDL, după pariul anunțat de liberali a trecut în revistă cum se văd cele 12 puncte la începutul lui 2015. „Ce am spus atunci a fost un răspuns la un atac politic. În politică pot apărea totdeauna surprize peste surprize. Acum ei au și mai multe posibilități să contribuie la proiectele majore ale orașului. Ceea ce pot spune e că în anul care s-a încheiat s-au făcut progrese. Problema este că în administrație lucrurile se mișcă mult mai greoi. Dacă sistemul ar fi la fel ca cel din mediul privat și n-ar trebuie să depinzi de tot felul de criterii, atunci altfel ar fi stat lucrurile”, deschide discuția Moisin.

5

1. Emil Boc nu va reuşi să implementeze niciun studiu de trafic şi niciun proiect pentru fluidizarea traficului din zona centrală.

 

Radu Moisin: „Există prevederi în noul Plan Urbanistic General, cel puțin pe anumite străzi din zona centrală, pentru care se prevăd lărgiri. Parțial s-au făcut pași

 

2. Edilul nu va reuşi să identifice nicio locaţie pentru vreun parking în zona centrală şi nici nu vor începe lucrările pentru un parking în zona centrală.

S-au început demersuri și negocieri cu greco-catolicii și cu sindicatul liber din învățământul clujean, cei care dețin Casa Învățătorului pentru preluarea unor terenuri. Astfel de negociri sunt de durată. În cazul liceului Coșbuc au durat trei ani aceste negocieri și mă bucur că cineva își aduce aminte că eu m-am ocupat de schimbul de clădiri cu greco-catolicii în așa fel încât acest liceu să rămână cu patrimoniul întreg (terenul şi clădirea colegiului Coșbuc au fost cedate primăriei iar Congregaţia Surorilor Maicii Domnului au obținut în schimb fosta şcoală I. Lupaş din Mănăştur, unde funcţionează Liceul greco-catolic I.M. Klein – n.red.).În cazul parkingurilor s-au început negocieri similare.

 

3. Deşi s-au alocal 5.000.000 de lei pentru noile parkinguri din cartier, singurul parking la care se va lucra în 2014 va fi cel din Mănăştur – str. Negoiu.

„S-a început proiectul unui parking de cartier în Mănăștur, pe Primăverii 20 – în zona aleii Gîrbău. La Negoiu au fost probleme cu insolvența.

 

4. Deşi a declarat că Centrul Cultural Transilvania este o prioritate, nici în 2014 nu se vor începe lucrările la această investiţie.

„Nu știu, n-am mai urmărit de mult acest proiect al Centrului Cultura Transilvania.

 

5. Deşi s-au cheltuit peste 163 milioane de lei pentru reabilitarea liniei de tramvai, în acest an nu se vor achiziţiona tramvaie noi.

„Nu s-au mai cumpărat alte tramvaie, într-adevăr, dar s-au luat autobuze noi. Și tramvaiele mai vechi circulă bine pe noua linie

6. Deşi a promis că a cuprins în bugetul pe anul 2014 realizarea unui studiu de fezabilitate pentru un monorail (tren suspendat – n.r.), studiul nu va fi realizat.

 

„Chiar nu știu ce sau dacă s-a făcut ceva cu monorailul. Nu pot spune că face parte din proiectele SF ale orașului, la pachet cu tunelul pe sub centrul orașului. Eu sunt un susținător al tunelului, cred că este singura șansă pentru rezolvarea problemelor de trafic din centrul orașului. Resurse se pot găsi, depinde de soluția tehnică și cum se fac săpături închise de tuneluri pe sub ocean, se poate construi și la Cluj un astfel de tunel.

7. Cei 5 milioane de lei pentru reabilitarea faţadelor clădirilor din centrul istoric nu vor fi consumaţi în 2014.

„Nu știu cifra, dar cu siguranță ceva s-a consumat la acest capitol pentru că s-au mai făcut reabilitări de clădiri în centrul anul trecut.

8. Deşi vorbeşte de 2 ani despre reabilitarea Pieţei Mihai Viteazul şi realizarea unui parking subteran acolo, nici în 2014 nu se vor demara lucrările acolo.

„Se așteaptă un răspuns de la firma portugheză (Cogedir care și-au recâștigat în instanță contractul pentru parking anulat de Consiliul Local în mandatul Apostu – n.red). Nu știu ce vor face, dacă vor continua sau nu procesul în care cer și daune primăriei (aceasta era condiția pusă de municipalitate pentru reluarea proiectului – n.red.).

 

9.Nici în 2014 nu se va realiza Cartierul Tineretului, cu tot cu transformarea în parc fotovoltaic.

„Aici avem procese și litigii. Depinde de ce vor hotărî instanțele.

 

10. Nici în 2014 nu se va realiza reabilitarea zonei Cetăţuia, fiind amenajate doar scările.

„S-a făcut un mic pas înspre achiziționarea unei clădiri pe Cetățuie prin exercitarea dreptului de preempțiune de către Consiliul Local, fiind vorba despre o clădire monument.

 

11. În 2014 primarul Emil Boc nu va realiza patinoarul permanent şi nici sala de agrement de pe str. A. Vaida Voievod.

„Sala de agrement nu s-a mai putut face, fiind un proiect al Companiei Naționale de Investiții. În loc se va face un parc, cu bani europeni, din câte știu. Patinoarul într-adevăr nu s-a făcut deocamdată.

12. Nici în 2014 nu se va realiza Planul Urbanistic General şi nu va fi pus spre aprobarea consilierilor locali.

„La ultima ședință din 2014, Consiliul Local a aprobat noul PUG al orașului.

13. Primarul Emil Boc nu va fi în 2014 nici democrat şi nici liberal, nici măcar popular.

„Emil Boc e chiar liberal.”

Ce spunea în 2014  Moisin despre pariul liberalilor

„Consilierii locali ai PNL, plictisiţi teribil şi evident frustraţi de faptul că nu au capacitatea de a inteprinde şi dezvolta nimic bun şi concret din pozitiile pe care le ocupă, lansează comunicate de presă demne de un Casino prin care vor să pună pariu pe obiectivele majore ale Clujului. Halal mod de a face politică, domnilor!În schimb, îi asigurăm, pe această cale, pe distinşii jucători la pariuri din PNL Cluj-Napoca, de faptul că primarul municipiului, domnul Emil Boc, împreună cu echipa de consilieri locali ai PDL Cluj-Napoca, sunt preocupaţi de tot ceea ce înseamnă angajamentele şi promisiunile asumate în faţa clujenilor, fiind decişi să transpună în realitate obiectivele asumate prin strategia municipiului, programul administrativ şi prin bugetul pe anul 2014. Dacă tot au asemenea înclinaţii remarcabile spre pariuri, le recomandăm consilierilor locali ai PNL Cluj-Napoca să pună un pariu cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, şeful lor pe linie de partid, Horea Uioreanu, care să aibă ca obiect aflarea răspunsului la întrebarea: ”Lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă vor începe în următorii 20 de ani?” Iar, pentru a veni în sprijinul consilierilor locali PNL, îi sfătuim să nu parieze pe funcţiile lor, deoarece le vor pierde garantat, cota fiind de cel puţin 1:50 de partea preşedintelui Horea Uioreanu, decis să nu înceapă lucrările la acest obiectiv vital pentru sănătatea clujenilor.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.