Închide

Birouri în şantiere, se caută chiriaşi: 4 ha de sedii noi în trei centre de afaceri în 2015

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 08, 2015 0 885

 

Dezvoltatorii celor trei mari centre de afaceri gândite în etape şi deja operaţionale în Cluj livrează în acest an „etapele II”. În afară de alte proiecte, doar Liberty, The Office şi Cluj Business Center mai aduc un total de 38.000 mp de spaţii pe piaţa locală, care se află acum în şantier, au termene de predare în acest an şi caută chiriaşi în 2015.

Proiectul care a lansat cei mai mulți metri pătrați de birouri în 2014 va aduce o suprafață similară pe piața clujeană în 2015: încă 18.000 mp de spații, pe terenul fostei fabrici Tricotaje Someșul, de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Până la final de an lucrările începute în vara anului trecut ar trebui să se încheie, așa că dezvoltatorii, fondul de investiții sud-african NEPI și omul de afaceri Ovidiu Șandor, adaugă în 2015 faza II din proiectul The Office, gândit în trei etape. La final de șantier, proiectul va avea 54.000 mp. După inaugurarea din mai 2014, cu 19.000 mp închiriabili prima clădire din The Office a intrat pe piață direct pe primul loc al celor mai mari imobile din oraș. Printre companiile cu care au fost încheiate deja contracte se numără Yonder, National Instruments, Bombardier, Yardi Systems, 3Pillar Global, Layershift Technologies, Deloitte, Blue Projects. La final de an, dezvoltatorii încă nu încheiaseră contracte pentru întreaga suprafață, dar clădirea a ajuns la un grad de ocupare de 80%, la șase luni de la inaugurare. Dezvoltatorii estimau inițial că până la final de 2014 clădirea de pe Bulevardul 21 Decembrie va fi integral ocupată. „Anul 2015 pentru piața birourile de la Cluj va fi unul care va marca profilarea The Office ca proiect dominator”, e estimarea unui început optimist de an a reprezentanților dezvoltatorilor centrului de afaceri.

Cu toate că e cel mai mare proiect anunțat pe piața clujeană cu livrare în 2015, The Office nu e singurul proiect de mari dimensiuni. Constructorii sibieni de la CON-A au ajuns la jumătatea procesului de reconversie pentru cea de a doua etapă a proiectului Liberty Technology Park, cu șantier demarat în iunie 2014. Clădirile D și E vor fi livrate în primul trimestru al anului 2015, cu un total de 11.347 mp de spații. Faza 1, livrată la finalul anului 2013 e integral închiriată în 2014 și ocupată de companii care adună aproximativ 300 de angajați, iar Faza 2 e pre-închiriată 30%, potrivit datelor făcute publice de dezvoltatorii Liberty Technology Park, centrul de afaceri ridicat pe „scheletul” fostei fabrici de mobilă și piane Libertatea. „Am făcut și o refinanțare, putem spune că pentru noi proiectul deja a confirmat”, menționa, la întrunirea informală de final de an de la Liberty, Ion Sturza, omul de afaceri care controlează proiectul, fost premier al Republicii Moldova.

 

Cu o recentă infuzie de capital după ce dezvoltatorii de la Felinvest (frații Buzoianu) au marcat un exit din afacerea cu energie Retrasib de la Sibiu, merge înainte și șantierul Cluj Business Center, de pe fosta platformă a fabricii de dulciuri Feleacul. În vara 2014, dezvoltatorii de la Felinvest au reluat șantierul pentru faza a doua de proiect, adică încă aproximativ 8.500 mp de birouri pe fosta platformă a fabricii de dulciuri Feleacul. Lucrările pentru etapa a II-a au fost demarate, însă ulterior suspendate, până la pregătirea finanţării şi închirierea primei clădiri de birouri, deja finalizată. Noua clădire, de dimensiuni similare cu prima, ar trebui inaugurată în luna mai a acestui an, conform planurilor anunțate.

 

 

Clujul a reajuns pe harta naţională a birourilor

 

Cu câteva inaugurări importante în 2013 și 2014, după ani lungi de „secetă” de clădiri noi pe piața locală, Clujul a reapărut pe harta națională a sectorului Office. Anul trecut, Clujul a fost cel mai căutat oraş pentru sedii de companii, în afar aBucureștiului, potrivit unor date publicate de Mediafax și a unor analize a Jones Lang Lasalle, companie specializată în furnizarea de servicii în domeniul imobiliar. Analiza amintește câțiva dintre noi chiriași de Cluj, printre care Siemens (în Liberty Technology Park Cluj), Genpact (în United Business Center Tower) sau Yardi (în The Office). În afara Bucureştiului, tranzacţiile cu birouri au totalizat 50.000 de metri pătraţi în 2014, din care 30.000 mp în Cluj-Napoca.

Sursa foto: The Office

 

 

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu