Închide

Cum se nasc în Cluj noi specii imobiliare: „casa cu potențial de bloc” în zonă-catastrofă urbanistică

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 15, 2014 0 1401

Un proiect de pe strada Huedinului privind amenajarea unei construcții parter cu patru apartamente este contestat de vecini. Aceștia spun că imobilul de locuințe colective propus la nr. 7 va fi situat într-o zonă preponderent cu locuințe unifamiale, unde se parchează excesiv, fără spații verzi sau trotuare funcționele, mai mult că are potențial să se transforme în bloc. Strada Huedinului este prinsă într-o documentație „toxică” pentru oraș, mai precis în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Mănăștur Sud, despre care specialiștii din comisia de urbanism a primăriei au spus că a funcționat ca reper de indici de construire, nu ca studiu care să garanteze o dezvoltare coerentă a oraşului.

Riveranii de pe Huedin se plâng că viitoarea construcție este masivă, va aduce probleme de circulație în zonă, unde și așa nu sunt spații verzi și se parchează în fața porților. De asemenea, ei spun că distanțele față de vecinătăți (trei metri față de gardulul unor case individuale) sunt mult prea mici și că intimitatea lor va fi afectată. De asemena, fiind un imobil de locuințe colective, oamenii spun că acesta are potențial să se transforme în bloc, mai ales că în zona respectivă acest mod de construire a devinit o practică curentă. Mai mult, riveranii spun că acest imobil va fi amenajat pe o parte de stradă ocupată de locuințe unifamiliale, iar parcela pe care va fi amenajată construcția nu permite realizarea locurilor de parcare în incintă, așa cum prevede regulamentul local.

Potrivit documentației, pe o parcelă de peste 400 de mp se propune amenajarea respectivului imobil de locuințe colective cu patru apartamente. Beneficiar este Wingstein Srl iar proiectant societatea Ideal Concept. Avizului comisiei de urbanism arată că parcela este încadrată, potrivit prevederilor PUZ Mănăștur Sud- Câmpului în Unitatea Teritorială de Referință L3a-3 adică zonă de locuințe izolate cu parter și etaj, parter și două etaje. Inginerul Paul Florian de la firma de proiectare care s-a ocupat de documentație spune că inițial imobilul a fost prevăzut cu șase apartamente și apoi numărul acestora a fost redus la patru, „corelat cu tipologia construcțiilor învecinate prin regimul de construire izolat, regimul de construire al imobilului fiind de parter plus etaj , în loc de parter, etaj și mansardă. În zonă nu sunt construite doar locuințe unifamiliale, pe strada Huedinului nr. 5 existând un imobil de locuințe colective cu regim de înălțime demisol, parter, trei etaje și mansardă cu un număr de peste 15 apartamente”, a arătat proiectantul.

Locatarii din blocul de la nr. 5 s-au plâns de asemenea de proiect menționând că accesul la viitoarea construcție se va realiza prin fața geamurilor locatarilor, dar și că le va lua lumina celor de la primele etaje. Proiectantul a replicat că distanța față de bloc este de 11.30 metri și că noul imobil va avea o înălțime de 7 metri la steașină, ceea ce înseamnă că nu va afecta blocul. De asemenea, proiectanții au mai arătat că noua construcție are nevoie conform legii de 32 de metri pătrați de spațiu verde, în proiect fiind prevăzuți 100 de mp, dar și că cele patru parcări necesare imobilului vor fi amenajate în incinta proprietății de peste 400 de mp. Accesul la imobilului propus pe Huedinului la nr. 7 se va realiza, potrivit Ideal Concept, pe un drum privat cu o lățime vaiabilă între 4 metri și 3,5 metri. „Circulația pe terenul studiat înspre parcările din incintă se realizează pe o alee auto cu lățimea de minim 5,12 metri adiacentă limitei de proprietate comune cu imobilul de pe Huedinului nr 5, distanța legală fiind de minim 5 metri de ferestrele camerelor de locuit”, a mai informat proiectantul.

Consilierii locali vor discuta la ședința din 16 octombrie proiectul care implică aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru imobilul de locuințe colective cu patru apartamente, parter plus etaj, de pe strada Huedinlui nr. 7.

Mănăștur Sud-Câmpului, PUZ toxic pentru oraș. Regula de construire e „cum vrei”

Arhitecții din comisia de urbanism a primăriei au mai criticat și alte proiecte de pe strada Huedinului. Chiar un proiect de construirea a două locuinţe cuplate. Aceasta deoarece pentru respectiva zonă nu s-a propus o dezvoltare coerentă care că genereze condiții decente de locuire. „Doriţi două locuinţe care încarcă o zonă defavorabilă cu încă o construcţie. E un loc pentru o locuinţă, un lot agricol, unde acum va fi gazon în loc de porumb. O locuinţă unifamilială poate sta pe o parcelă agricolă într-o zonă catastrofală”, punctat arhitectul Eugen Pănescu.Acesta a mai specificat că zona face parte dintr-un PUZ extrem de nefavorabil pentru oraş, Mănăştur Sud – Câmpului care are doar nişte indici, regula de construire fiind „cum vrei””, a intervenit Pănescu.

Riveranii au cerut primăriei o viziune pentru circulația din zona Negoiu-Huedinlui- Gusti-Edgar Quinet

Cetățenii au reclamai încă din 2010 problemele din zona Mănăștur-Sud-Câmpului, unde s-a permis construcții, s-au creat străzi private, iar primăria a lăsat dezvoltatorii să-și facă de cap – să construiască oricum, orice, pe străzi improprii, fără trotuare, asfalt și fără să creeze un circuit coerent de trafic, să lege artere ca Huedinului cu Basarabiei. Acesta fiind direcționat pe Aleea Negoiu. „Toate PUZ-urile ;i PUD-urile trec prin Consiliul Local, așa că Primăria Cluj-Napoca e singura vinovată de haosul din zonă. Primăria trebuia să aprobe și tot Primăria trebuia să se asigure că ceea ce a aprobat devine realitate, exact așa cum a fost aprobat. Nu dați vina pe constructori! E vina domniilor voastre pentru halul de dezvoltare al acestei părți a orașului”, se aratăîntr-una din reclamațiile din 2010.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.