Case de Prima Casă în Cluj? Da, dar în Florești
EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - oct. 15, 2014 0 535
În marile orașe ale țării sau în imediata vecinătate sunt scoase la vânzare case care se încadrează în plafonul de 60.000 de euro stabilit pentru programul Prima Casă, arată o analiză a portalului Imobiliare.ro. Ofertele date ca exemple pentru Cluj se referă însă la case din localitatea învecinată Florești. În baza de date a site-ului există însă și câteva oferte de locuințe din Cluj Napoca, ce nu trec de pragul de 60.000 de euro. În municipiu, cel mai mare „succes” la tranzacții efectiv încheiate se înregistrează în cartierele tradiționale, Andrei Mureșanu și Gheorgheni.
„Dacă la momentul demarării programului Prima Casă, în iunie 2009, în plafonul de 60.000 de euro se încadrau doar apartamentele din blocurile vechi, după mai bine de cinci ani, cu această sumă poate fi achiziționată chiar o vilă nou-construită – atât la marginea Bucureștiului, cât și a celorlalte mari orașe ale țării”, arată reprezentanții portalului Imobiliare.ro care prezintă, pe baza ofertelor de case/vile listate pe portal, o selecție de câteva proprietăți ce pot fi achiziționate integral prin intermediul unui credit co-garantat de către stat.
Exemplele pentru case al căror preț cerut de proprietari sau intermediari respectă bugetul de Prima Casă vin însă nu din municipiu, ci din „satelitul” Florești, asaltat de construcții în ultmii ani. Astfel, “la doar câțiva kilometri de Cluj-Napoca”, o vilă tip duplex, amplasată pe un teren de 140 mp (din care 40 mp este suprafața curții), are un preț cerut de 57.000 de euro. Locuința a fost finalizată în 2007, are 100 mp utili, este dispusă pe parter și etaj și compartimentată din trei camere (living și două dormitoare). Tot în Florești, o casă cu patru camere, în suprafață de 90 mp utili, construită în anul 2009, este scoasă la vânzare la un preț de 55.000 de euro.
„Există în Cluj astfel de oferte și în Gilău, Apahida și chiar în Cluj-Napoca”, a completat Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro la solicitarea Actualdecluj.ro. O astfel de casă este situată în zona Moților și are un preț „de listă” de 49.000 de euro. Are parter și mansardă și o suprafață utilă de 60 mp, dar este construită în anii ’70.
Prețul mediu de tranzacționare a caselor din Cluj-Napoca este de 575 euro/mp (calculat la suprafața desfășurată, incluzând și valoarea terenului), arată o analiză realizată pe baza tranzacțiilor încheiate în a doua jumătate a anului trecut în municipiu. Mai precis, în perioada mai-decembrie 2013, în Cluj-Napoca s-au tranzacţionat 181 de case , conform “Ghidului” întocmit de o echipă de evaluatori membri ai Asociatiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR),în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca.Valoare tranzacțiilor încheiate în această perioadă a fost de 20,5 milioane de euro, iar aproximativ 60% din valoarea tranzacțiilor a fost realizată din vânzările de locuințe din cartierele tradiționale ale orașului, Andrei Muresanu, Gheorgheni, Zorilor, Grigorescu, Centru si Gruia. Topul este condus de cartierul Gheorgheni (25 de tranzacții, puțin peste 3 milioane de euro) și de cartierul de vile al orașului Andrei Mureșanu, cu ceva mai puține tranzacții, dar la aproximativ aceeași valoare (21 de tranzacții, de aproape 3 milioane de euro).
Cum arată ofertele de case potențiale „Prime Case” din țară, potrivit Imobiliare.ro
București:
În Brănești, o locuință finalizată în 2010, de 200 de metri pătrați utili, cu teren de 450 de metri pătrați, are un preț cerut de 60.000 de euro. Construcția este structurată pe parter și mansardă, primul nivel este compartimentat în trei camere, iar mansarda este la stadiul de roșu. Cu aceeași sumă poate fi achiziționată și o casă ridicată anul acesta la gri în nordul Bucureștiului, în orașul Buftea. Unitatea locativă dispune de o suprafață utilă de 190 de metri pătrați, este compusă din cinci camere (plus dependințe) și este amplasată pe un lot de 500 de metri pătrați. În Bragadiru, o casă tip duplex, finalizată anul trecut, este listată pe Imobiliare.ro la același preț, de 60.000 de euro. Locuința este structurată pe parter, etaj și mansardă, are o suprafață utilă de 150 de metri pătrați și o curte de 50 de metri pătrați.
Tot cu plafonul maxim acceptat de către stat pentru achiziția unui apartament vechi poate fi achiziționată și o vilă nou-construită în zona de sud a Capitalei, la intrarea în Popești Leordeni (zona Drumul Fermei), conform datelor Imobiliare.ro. Locuința face parte dintr-un ansamblu de 12 vile înșiruite și este structurată pe parter, etaj și pod. Construcția poate fi compartimentată în trei sau patru camere, are o suprafață utilă de 103 metri pătrați, iar terenul aferent se întinde pe 80 de metri pătrați. În comuna Berceni, o casă cu patru camere, alcătuită din parter și etaj, este scoasă la vânzare cu 59.900 de euro. Locuința face parte dintr-un ansamblu rezidențial, are o suprafață utilă de 100 de metri pătrați, iar terenul ocupă 270 de metri pătrați.
Brașov:
În orașul Săcele, o casă de patru camere, de 140 de metri pătrați utili, poate fi achiziționată cu 57.000 de euro; locuința a fost finalizată în anul 2010, este construită din cărămidă și amplasată pe un teren de 150 de metri pătrați. În localitatea Sânpetru, o casă tip duplex, P+M, ridicată anul acesta, are un preț cerut de 59.000 de euro, pentru o suprafață utilă de 70 de metri pătrați, plus teren de 250 de metri pătrați; parterul este complet finisat și compartimentat în trei camere, iar la mansardă pot fi amenajate încă două dormitoare.
Timișoara:
În Moșnița Nouă, o unitate locativă tricamerală, de 90 de metri pătrați, este disponibilă spre vânzare în schimbul a 57.000 de euro; locuința a fost construită în 2014, pe un teren de 677 de metri pătrați. În Dumbrăvița, o locuință cu trei camere, de 84 de metri pătrați utili, aflată momentan în construcție, poate fi achiziționată cu 55.000 de euro; casa este structurată pe parter și etaj, face parte dintr-un ansamblu de vile înșiruite și dispune de o curte proprie de 150 de metri pătrați. Oferte similare pot fi găsite și în Giarmata sau Giroc.
Constanța:
În comuna Cumpăna, o vilă cu șapte camere, de 170 de metri pătrați utili, are un preț cerut de 55.000 de euro; locuința a fost construită în 2007, pe un teren de 500 de metri pătrați. În aceeași localitate, o vilă cu patru camere, de 100 de metri pătrați utili, este listată pe Imobiliare.ro la un preț de 53.000 de euro. Construcția a fost ridicată anul trecut, pe un teren de 450 de metri pătrați.
Iași:
În zona Popas Păcurari, o vilă cu patru camere, finalizată în 2014, complet finisată, are un preț cerut de 60.000 de euro. Locuința dispune de o suprafață utilă de 130 de metri pătrați și este amplasată pe un teren de 420 de metri pătrați. În zona Valea Adâncă, o casă P+1E, construită în 2010, poate fi achiziționată cu 59.900 de euro; aceasta este compusă din trei camere, are o suprafață utilă de 160 de metri pătrați și o curte de 400 mp.