Închide

Cum rezolvă primăria comerțul stradal din parc: fără parteneriat cu județul și fără concurs de soluții

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 30, 2016 0 1907

Declarativ, primăria și județul urmau să colaboreze pentru a da o nouă față locului de joacă de lângă stadionul Cluj Arena și pentru a rezolva problema comerțului stradal cu desfacere pentru cei care frecventează parcul central. Adică se înfiripase ideea unui parteneriat pentru un concurs de soluții în urma căruia să rezulte  o gândire unitară a zonei limitrofe stadionului –  un perimetru cu pavilioane pentru comercianți și un locul de joacă cu un aspect urban, perfect integrate în zonă.

Primăria are în proprietate terenul cu locul de joacă de lângă stadionul Cluj Arena, iar județul are în proprietate terenul liber (ocupat în trecut de niște terenuri de tenis) aflat în continuarea părculețulul pentru copii, spre Splaiul Independenței. La nivelul anului 2014 a fost realizată o vizită de amplasament de către reprezentanții Consiliului Județean Cluj și cei ai Primăriei Cluj-Napoca, ocazie cu prilejul căreia s-a arătat disponibilitatea ambelor părți de a se amenaja zona liberă cu un parc de joacă pentru copii. În aceeași idee s-au purtat discuții pentru demararea unui proiect de amenajare a zonei fiind discutată inclusiv ideea organizării unui concurs de soluții de arhitectură în acest scop. 

E bâlci în parcul central. Primăria promite că va face ordine. Comercianții de porumb, popcorn sau vată de zahăr vor fi mutați

La doi ani distanța, planurile discutate nu mai sunt de actualitate. Adică rămâne ideea, dar nu se acționează în spiritul ei. Primăria a rezolvat așa cum a considerat problema micilor comercianți care parazitau latura vestică a parcului central. A translatat comerțul stradal pe Aleea Stadion. Deși primarul declara că intențiile sunt de a muta comercianții în continuarea locul de joacă de lângă stadion.

„Ne-am gândit la o zonă limitrofă parcului pentru derularea activităților de comerț ambulant. În zona parcului de joacă pentru copii cred că ar fi cel mai oportun. Acolo are și Consiliul Județean un teren încă nefolosit iar aici își pot desface foarte bine produsele acești comercianți. Oricum noi vom consulta și Planul Urbanistic General și vom cere și un punct de vedere de la cei de la monumente pentru un plan de situație unde să se poată comercializa produse în zona parcului. Dacă vom reuși o colaborare și cu cei de la Consiliul Județean, comercianții pot fi mutați lângă parcul pentru copii”, menționa primarul Emil Boc.

Pentru 2017, administrația locală are un nou plan pentru comerțul stadal și niciunul pentru a da un aspect urban locului de joacă de lângă stadion. Sau pentru a spori calitatea arhitecturală a zonei limitrofe stadionului și parcului. Acest loc de joacă urma chiar să fie desființat atunci când a fost construit stadionul, însă, având în vedere protestele părinților clujeni, acesta a fost păstrat de primărie. Specialiștii au recomandat în repetate rânduri administrației locale să regândească acest spațiu și să îi dea un aspect modern, în armonie cu noul complex sportiv stadion-polivalentă aflat lângă, dar și cu parcul central aflat în vecinătate.

Revenind, planul primăriei implică importarea modelului pavilioanelor amenajare pentru vânzarea de flori în Piața Lucian Blaga, direct pe Aleea Stadion, pentru a adăposti comerțul stadal care deserevește parcul central și zona complexului sportiv și pentru a înlocui actualele tonete și căsuțe de lemn din care se vând gogoși, cozonac secuiesc sau popconrn celor care tranzitează zona Cluj Arena – Parc Central

Adică, autoritatea locală a lansat o licitație cu temă de proiectare – Plan Urbanistic de Detaliu, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de execuție, caiete de sarcini pentru amplasarea de chioșcuri destinate comerțului stradala pe Aleea Stadion. Contractul este estimat la circa 50.000 lei, iar data fixată pentru ofertare este 30 decembrie. Criteriul de adjudecare este prețul cel mai scăzut.

Intenția este ca pe Aleea Stadion, pe trotuare, să apară chioșcuri metalice, gri, racordate la rețelele de utilități și care să deservească comerțul stradal din zonă. După ce se vor amenaja pe cheltuiala primăriei, acestea urmează cel mai probabil să se scoată la licitație pentru a fi închiriate de comercianți.

chioscuri-1

sursa: primariaclujnapoca.ro

 

Deci chioșcuri pe trotuar, cu spatele la parcul de joacă, dar gri ca să se potrivească cu stadionul Cluj Arena sau cu dotările din parcul central. Între timp, terenul județului aflat în prelungirea locului de joacă se utilizează pentru parcarea ad-hoc a mașinilor celor care vin în zonă.

Condiția județului ca planul lui Boc să se materializeze: concurs de soluții pentru un loc de joacă urban la stadion

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare