Închide

Cum e văzut proiectul Primăriei de amenajare a unor piste de biciclete pe Calea-Turzii – Observatorului, artere aglomerate din oraș/ Bicicliștii ar fi preferat și alte rute de legătură între cartierul Zorilor și centru

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 03, 2023 0 426

„Ciclist fiind, piste velo pe Calea Turzii mi se pare o idee groaznică”, arată Călin Drule, pe un grup dedicat amatorilor/pasionaților de ciclism din Cluj-Napoca. Alți obișnuiți ai bicicletei spun că ar putea fi o ideea bună, însă arată că alte trasee prin cartierul Zorilor spre centru ar fi utile, adică piste prin zona universitară a UMF și UBB pe artere ca L. Pasteur, Marinescu, Victor Babeș, campusul Facultății de Geografie sau Republicii.
“Calea Turzii e o stradă pe care se întâmplă frecvent accidente rutiere. Noxele sunt atât de mari încât îți faci mai mult rău dacă pedalezi în sus (go electric!).
Cu toate că se impune conectarea cartierului Zorilor cu piste de biciclete, o soluție mai bună ar fi fost Victor Babeș + Pasteur, Republicii + Alexandru Borza, sau chiar prin campusul Fac. de Geografie”, semnalează Călin Drule. 
Primăria Cluj-Napoca este în curs de aprobare a studiului de fezabilitate pentru a amenaja aproape 4 kilometri de piste de biciclete cu dublu sens pe Calea Turzii-Observatorului. Pistele vor fi amenajate în cadrului unui proiect cu finanțare din fonduri europene care urmează să fie implementat în decurs de un an și jumătate. În momentul în care acest proiect s-a discutat public în Consiliu Local, în toamna lui 2022, activiști din oraș semnalau că lipsesc consultările privind aceste proiecte dedicate bicicliștilor, motiv pentru care se ajunge la tot felul de anomalii în privința rețelei velo din Cluj-Napoca.
“Eu urcam relativ bine și fără pista. Cu pista va fi cu atât mai bine și, în plus, se va reduce și traficul de mașini. Aș îndrăzni să spun chiar că se va fluidiza, că oricum se înfunda în Cipariu”, arată Cristi Gavrea, pe același grup despre pistele viitoare care se vor amenaja pe Calea Turzii.
“Atenție că vor face pista dublă. Cei care urcă se vor „freca” de cei care coboară pe un drum cu pantă de 5-7%. O mare prostie.  O să fie un dezastru. Vor să facă pista dublă. Asta înseamnă că cine coboară va coborî tot cu frâna pusă din cauza celor care urcă. Așa, pe coborâre aveai prima banda la discreție. E evident că cei care proiectează nu au habar cu ce se mănâncă ciclismul”, este de părere Gheorghita Iacob.
„Complet de acord cu Călin. Din cauza noxelor, Calea Turzii este impracticabilă de bicicliști. Altă idee năstrușnică a Primăriei Cluj, în frunte cu parcul pentru copii instalat tot pe Calea Turzii fix lângă autostradă, treptele de pe toate trotuarele construite în prezent în zona USAMV, în așa fel încât nicio persoană suferind de mobilitate redusă să mai circule pe acele trotuare, cu treptele nesemnalizate de la Parcul Iulius… încă nu am depistat pista de acces la lac pentru persoanele cu mobilitate redusă… etc etc… Trotuarele Clujului sunt pline de trepte… oare sunt proiectate numai ca să fie mai costisitoare proiectele de urbanism? Habar nu am…Iar în caz că obositi la deal cu bicla neelectrică, aveți două posibilități: fie faceți haltere cu bicla pe treptele trotuarelor din Cluj, fie mergeți pe lângă biclă pe stradă… Am trimis o sesizare la primărie despre aceste trepte… în van… bineînțeles..”, semnalează Suzana Burlea.
„In sfârșit…Calea Turzii…așteaptă Victor Babeș, Gheorghe Marinescu, Louis Pasteur, Republicii, Bisericii Ortodoxe, Clinicilor…Începusem să am impresia că autoritățile publice ale acestui oraș nu au cunoștiință de bicicletele electrice din traficul rutier al acestui oraș”, spune și Antoniu-Vasile Marc.

Realizarea unor piste de biciclete pe străzile Calea Turzii și Observatorului este estimată la peste 7,3 milioane lei cu TVA (aproape 1,5 milioane lei) din care construcțiile și montajul presupun peste 6,4 milioane lei cu TVA (1,3 milioane de euro). Consilierii locali urmează să discute la ședința ordinară din 3 august un proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, potrivit devizelor realizate de Regia Autonomă a Domeniului Public prin societățile Altemis (deținută de Ioan Sabadîș, director adjunct în cadrul companiei de drumuri a Consiliului Județean) și Arhi Box (biroul arhitectului Călin Lada, firmă care s-a mai ocupat și de alte contracte pentru Primărie și Regie).

Pentru realizarea pistelor de biciclete pe cele două artere, un traseu de peste 3,5 kilometri, realizat fie la bordură, fie prin reconfigurări ale trotuarelor, Primăria a semnat un contact de finanțare cu Ministerul Dezvoltării în luna februarie 2023 de peste 3,5 milioane de lei, fiind vorba despre o finanțare din fonduri europene în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Primăria a anunțat încă de anul trecut că are în vedere realizarea de piste de biciclete cu două sensuri pe Drumul Sf Ion și pe Calea Turzii-Observatorului. Aceasta pentru a accesa fonduri europene și a lega toate cartierele prin astfel de piste cu centrul orașului, potrivit dezideratelor din strategiile orașului, până în 2027.

sursă foto: https://www.tripadvisor.com/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu