Închide

Cum continuă să încalce legea primăriile care păstrează străzi, instituții sau monumente cu numele criminalilor de război/ Printre ele, Cluj Napoca și sectoarele 1, 2 și 4 din București

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 01, 2022 0 372

În România este încălcată de 16 ori OUG 31/2002, care interzice numirea străzilor, a instituțiilor publice sau amplasarea în public a statuilor persoanelor condamnate pentru crime de război sau crime împotriva umanității, potrivit unei liste întocmite de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, “Elie Wiesel”.

G4Media a semnalat în mai multe rânduri aceste situații, iar în urma materialelor din ultimii doi ani au fost schimbate numele a două străzi: Ion Antonescu din municipiul Constanța și Gheorghe Alexianu din Costinești.

Cu toate acestea, în mari centre urbane precum sectoarele 1, 2 sau 4 din București sau municipiul Cluj Napoca lucrurile nu s-au schimbat.

În Cluj Napoca, în 2017, însuși primarul Emil Boc a retras de pe ordinea de zi un proiect prin care urma să fie schimbat numele străzii Radu Gyr, invocând ”societatea civilă” care i-a cerut acest lucru. Conform documentelor din arhiva CNSAS, Radu Gyr a fost condamnat la 12 ani și 5 luni pentru crime de război (dosarul 40.012, vol 10/2). Primăria Cluj Napoca nu a răspuns solicitărilor G4Media de a transmite dacă și când va relua demersul administrativ. Radu Gyr este una dintre cele mai cunoscute figuri legionare, a fost comandant legionar în scurta perioadă de co-guvernare cu regimul Antonescu și este autorul imnului neoficial al Mișcării Legionare.

Vezi lista pe g4media.ro

Citește și:

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului condamnă din nou autoritățile clujene pentru că o stradă din municipiu poartă în continuare numele unui fost comandant legionar

Clujul a ajuns în raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite

Cât de legionară este o stradă din Cluj. Ministerul Afacerilor Interne cere Primăriei să ia atitudine

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare