Închide

Cum „arată” cititul: instalaţie care transformă undele cerebrale în proiecţii video, la târgul de carte

Cultură by Kristina Reştea - apr. 19, 2018 0 222

 

Cercuri şi liniuţe, culori şi forme în mişcare, umbra unei panorame de oraş. Un cititor şi-a pus căştile şi citeşte. Asta apare pe ecran, într-un stand al cortului care găzduiește târgul de Carte Gaudeamus. Suntem în „laboratorul de Imaginar”, care e, de fapt, o instalație interactivă ce transformă experiența cititului într-un spectacol de proiecții. Clujenii o pot testa la târgul din Piața Unirii, în perioada 18-22 aprilie, după ce aceasta a fost prezentată în toamna anului trecut la București.

Instalația, semnată de scenograful Adrian Damian și BRD – Groupe Société Générale, în parteneriat cu CINETic (Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative), Aural Eye și The Pole Society, presupune utilizarea căștilor neuronale pentru măsurarea undelor cerebrale și transformarea acestora în proiecții vizuale în funcție de intensitatea emoțiilor cititorului în momentul lecturii.

Laboratorul de Imaginar este o instalație video interactivă compusă din căști neuronale care captează undele cerebrale în timpul cititului, un dispozitiv pentru scanarea retinei, un dispozitiv de citire QR code, programare și mapare video. Toate acestea formează un sistem care interpretează datele, le codează și le transformă în proiecții vizuale, la care se adaugă dispozitivul care măsoară nivelul de atenție și cel de imaginație din timpul cititului. 10 pasaje reprezentative din literatura universală au fost folosite pentru a genera emoțiile transpuse apoi în formă vizuală.

„Prin Laboratorul de Imaginar ne-am dorit să arătăm vizual ce efect are consumul de cultură, respectiv cartea și teatrul, asupra creierului uman. Această instalație este poarta noastră către o lume a poveștilor și modul în care ele sunt percepute de mintea noastră influențată constant de emoții. De asemenea, este o dovadă de cum tehnologia nu trebuie să trăiască separat de cultură, ci poate interveni și ne poate ajuta să vizualizăm lumea din mintea noastră. Este interesant de urmărit modul în care undele pe care creierul nostru le emite în timpul lecturii generează lumi imaginare și implicit un act artistic creat de însăși mintea fiecărei persoane. Opera de artă nu e cea pe care o vezi în fața ta, e cea care se întâmplă în mintea ta, e ceva în care cred cu tărie. O poveste crește în momentul în care ea este imaginată de cititorul ei. Exact lucrul acesta încercam să îl punem în evidență, să îl punem în valoare”, a declarat Adrian Damian.

 

 

Scenograful e și el în stand, ajută cu așezatul căștilor și răspunde la întrebările elevilor care se înghesuie în micul „laborator”.

„Tehnologia există, întrebarea e cum o folosim”, punctează Damian. „La CINETic folosim nişte căşti neuronale, cu 120 de senzori. Durează o oră doar ca să le pui. Ele fac același lucru ca această instalație, dar mai precis. Viteza, culoarea, dinamica, complexitatea, densitatea materiei, ceea ce apare pe ecran – sunt influenţate de parametri. E opera lui de artă. Mintea lui se joacă în mediul acesta”, spune scenograful, în timp ce un tânăr citește din textul pus la dispoziție în standul de imaginar. Se „citesc” două valori: atenţia şi imaginaţia, stimulate de lectură. „Nu e un studiu ştiințific, e o instalație de artă video, care invită la lectură, care arată cât de spectaculoase sunt procesele din mintea noastră când citim„, subliniază scenograful. După lansarea instalației, autorii au primit invitații în școli.

„Am văzut reacția multor copiii, am auzit „mami, cumpără-mi o carte, ce frumos e în minte mea când citesc!” Cred că e important şi interesant să putem folosi tehnologia pentru a ne apropia de artă. Asta mă interesează ca scenograf şi asta încerc să fac în proiectele mele. Cele două lumi sunt complementare. Celălalt job al meu este de consultant artistic la Odeon, unde avem un parteneriat cu Samsung, pentru a dezvolta conţinut cultural pentru mediul virtual. Tehnologia ar putea fi folosită, introdusă în zona artistică, nu trebuie să se excludă reciproc. Mi se pare o preconcepţie ideea asta cu arta elitistă. Arta ar trebui să fie ancorată în realitate. În toate proiectele mele din Teatru încerc combin arta cu tehnologia, încerc să continui discursul acesta, să creez instalaţii vizuale între artă şi tehnologie. Tipul ăsta de conţinut poate dezvolta alte tipuri de energii creatoare”, crede Damian. Sfatul pentru generația născută în era tehnologiei? „Să citescă. Oricum, pe mediul virtual, digital, pe iphone, să citească! Lectura e cool”, transmite scenograful.

 

Adrian Damian este scenograf independent, nominalizat de trei ori la Premiile UNITER pentru spectacolele „Viața e vis” și „Iarna”, în regia lui Mihai Măniuțiu, cât și pentru „Cântăreața cheală”, în regia lui Radu-Alexandru Nica, spectacol care i-a și adus premiul UNITER pentru scenografie în anul 2016. De asemenea, a fost laureat cu premiul pentru cea mai bună scenografie din partea Uniunii Artiștilor Plastici în 2015 și de Asociația Criticilor de Teatru din Ungaria în 2016. Este recunoscut în domeniul artei teatrale pentru stilul deosebit și încărcarea decorurilor și obiectelor de recuzită cu emoții și simboluri.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.