Închide

Cum a răspuns Primăria propunerii condamnatului Bene de a face sală de nunți cu vedere spre lac în cartierul armatei

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 31, 2018 0 3194

Chiar și fără omul de afaceri Ioan Bene, fugit din țară și arestat în Italia, afacerile imobiliare în care s-a implicat acesta în Cluj merg înainte.

Proiectanții au venit cu o nouă propunere de proiect pentru „casele militarilor” din Gheorgheni. Proiectul este unul deja demarat și parțial realizat, dar a rămas o zonă nevalorificată și, cu un PUZ expirat, ansamblul are nevoie de avize noi. În plus au apărut şi alte idei de construcţii: investitorii ar vrea acum și o clădire „cu funcțiuni spitalicești” și sală de evenimente aproape de lacul din Gheorgheni. Arhitecții din Comisia de Urbanism atrag însă atenția că nu se poate bloca accesul public la lac, iar primarul a ținut să se declare împotriva aglomerării față de varianta inițială sau a „ghetoizării” unui cartier important al orașului.

Este vorba despre controversatul proiect din zona fostului cartodrom, iar constructorul ansamblului de vile și blocuri al armatei este Grup Taurus, din „familia” de firme controlate de Ioan Bene. Amintim că omul de afaceri clujean a fost dat în urmărire internațională după ce a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare, în dosarul „Mită la CJ”și nu a fost găsit de polițiști pentru a fi încarcerat la Gherla. Apoi a fost găsit în Italia și arestat la domiciliul de acolo.

Proiectul „casele militarilor” din Gheorgheni a ajuns în Comisia de Urbanism şi în mai anul trecut. Atunci, proiectanţii au venit cu noi solicitări, prilej cu care arhitecţii au arătat că proiectul aduce intervenţii în afara regulilor: case pe malul lacului sau drumuri în zone de UTR V (zone verzi), în plus mai apăruse o adăugire – un „proiect pilot” de case pasive, deşi iniţial se discuta despre terenuri de sport.

Inițiatorul proiectului este MAPN, Divizia 4 Infanterie. Proiectanții au venit în şedinţa de la final de ianuarie a Comisiei de Urbanism cu un Plan Urbanistic Zonal pentru SC Grup Taurus Development. Proiectul Armatei prevede construire de locuințe pentru personalul armatei – 220 de imobile D+P+M / P+M.

Arhitecta Florina Florian  a precizat că 120 de case sunt deja construite într-o zonă a proiectului şi că pe malul lacului se propune amenajarea unei zone de promenadă şi spaţii verzi. Dar se doresc şi construcţii noi: clădire cu funcţiuni spitaliceşti şi sală de evenimente. Se propun şi şase case. Terenurile de tenis din varianta iniţială dispar.

Primarul Emil Boc a intervenit cu un discurs pro-calitate. „Calitatea e cea mai importantă, e zonă 0 acolo. Păstraţi calitatea spaţiului urban! Nu vă puteţi permite artificii de a înghesui, de a face ghetouri. Dacă în vechiul PUZ erau alei, alei să rămână”, a intervenit edilul.

În discuţia din şedinţa de urbanism a venit şi un locuitor din zonă, care a amendat drastic planurile constructorului. „Planurile nu sunt exacte, se încearcă o aburire. Se încearcă introducerea de clădiri care nu au nimic în comun cu cei ce locuiesc acolo. E interesul personal al constructorului. Cum să construieşti spital acolo? Cu ce avize? Unde e grădiniţa promisă? Nu au construit ce era în plan iniţial, acum vor sală de nunţi”, a spus vecinul. În replică, arhitecta a menţionat că se doreşte o dezvoltare urbană, că nu există o funcţiune spitalicească în zonă şi că e vorba de un proiect unde deja s-au ridicat peste 100 de case.

Viceprimarul Dan Tarcea a vrut să se intereseze de ce investitorii nu merg pe varianta PUZ-ului vechi. „Dacă era prevăzut parc, acuma să punem şase case?”, a întrebat și primarul despre modificarea de proiect. „Există o prevedere care impune că e nevoie de 26 mp de spațiu verde pe cap de locuitor. E prevedere legală. Prin aceste intervenţii această cantitate de spații se păstrează sau nu? Dotările trebuie să fie recalibrate la nivelul zonei, poate pentru locuitori ar fi un lucru bun să existe o funcțiune de alimentație publică, se poate reduce dimensiune ei”, a propus arhitectul Vlad Negru. Arhitectul Voicu Bozac a susţinut că ar fi preferabilă păstrarea reglementărilor propuse în vechiul PUZ. „Când se face grădiniţa şi creşa?”, s-a intersat și primarul, aflând astfel că astfel de funcțiuni sunt prevăzute în etapa a 2-a a proiectului. „Dacă investitorul avea bun simţ, făcea  asta prima dată. Toată lumea face blocuri și vinde. Interesul public ar trebui să fie primul, apoi interes privat”, a constatat Boc, bătând  cu pumnul în masă. „În vechiul PUZ nu există zonă de promenadă”, a subliniat arhitecta. În schimb, acum ar apărea nu doar această zonă de promenadă, ci și clădiri în loc de două terenuri de tenis.

Mai mult, pentru a convinge comisia că noile construcţii au loc în proiect, arhitecta responsabilă de documentaţie a mai spus că platforma pe care se propun acum clădiri e amenajată în loc de… o râpă. „Propuneţi case pe umplutură? E exclusă construirea pe râpă”, a intervenit Voicu Bozac, membru al Comisiei de Urbanism.

Propuneri din comisie: fără garduri și cu alei care coboară înspre lac, construcții în volume mici, exclus sală de nunți. A rămas neclară corelarea cu PUZ-ul existent și expirat între timp.
„E un PUZ din care s-a realizat foarte mult, dar tot ei au asumat lucrări de utilitate publică, ce nu sunt încă realizate. Și acum brusc: să facem ceva pe malul lacului, să închidem accesul la lac”, au constatat membrii comisiei. În plus, a mai apărut o nedumerire: în regulamentul aferent PUZ propus, apare că pentru casele înșiruite frontul e de 5 metri. Or, asta contravine legislației în vigoare (se stipulează că acest front trebuie să fie minim 8 metri). Pe de altă parte, o astfel de „corectură” neconformă ar putea deschide calea unor reparcelări care să dea constructorului posibilitatea să edifice mai mult.

Comisia are doar rol consultativ, decizia aparține arhitectului-șef și, în final, consilierilor locali.

Ce oferă Clujului condamnatul Ioan Bene pentru a putea construi în oraș

Primăria, chemată din nou să legitimeze afacerile tandemului Armată-Bene cu locuințe pentru miliatari

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare