Închide

Cum a mai avansat noul cartier pe care primăria l-a anunțat în oraș în locul „fantomei Casarom” din Borhanci

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 15, 2016 1 1982

 

Oficial, transmite primăria, se lucrează la facerea unui nou cartier în oraș care urmează să se nască pe ruinele fostului cartier Casarom din Borhanci lansat de administrația Funar acum mai bine de 12 ani. Potrivit oficialilor primăriei se lucrează pe două fronturi, atât la Planul Urbanistic Zonal care va stabili cum se va construi acest nou cartier, cât și la criteriile pentru concesionarea de parcele de teren pentru ca clujenii să-și construiască locuințe.

La ședința forului local din 11 martie, consilierii locali au aprobat chiar și un studiu de oportunitate în vederea stabilirii strategiei de dezvoltare a viitorului cartier Borhanci. Prin acest sutudiu administrația locală și-a asumat, potrivit explicațiilor oficialilor, că va merge pe concesionare de teren în acest cartier, atât pe componenta socieală, cât și pe cea economică. Dar și și-a asumat că va da terene (câte 300 de mp) pentru 178 de tineri prinși în Hotărârile Consiliul Local din 2000, cărora primăria le-a dat teren în această zonă cu obligația de a-l viabiliza pentru construcția de locuințe. Primarul a explicat că hotărârile asuma de administrația Funar trebuie onorate, mai ales că respectivii beneficiari s-au adresat instanței.

Primăria mută din nou fantoma cartierelor pentru tineri în Borhanci. În ciuda sfaturilor echipei care a făcut noul Plan Urbanistic General

Cartier, start! După 16 ani, cartierul Borhanci „se desenează din nou”. Pe bune

„Ulterior reglementării urbanistice și a stabilirii întinderii parcelelor destinate construcției de locuințe/utilități/drumuri/dotări urbanistice, respectiv a parcelelor pretabile pentru construirea locuințelor  sociale, se vor analiza modalitățile de implementare a soluției, procedurile de acordare, caietele de sarcini, criteriile de atribuire, nivelul redevenețlor, durata de aplicabilitate a soluției și surse alternative de finanțare și promovare, mărusile de acțiune și responsabilii privind implementarea lor”, se arată în respectivul studiu asumat de forul local.

PSD s-a făcut că nu înțelege ce-i cu studiul

Consilierii locali PSD au criticat proiectului, motivând că e sumar întocmit, că se referă doar la un număr fix de parcele neaducând ceva concret pentru tineri. „Până când n-am creionat o descriere urbanistică, la ce ne e util un document în această etapă? Dacă obținem prin validare doar concesiune, mare lucru nu am făcut”, a subliniat liderul consilierilor PSD Claudia Anastase.

În schimb, primarul le-a răspuns, după ce a fost întrebat, explicând că legea cere atunci când concesionezi să ai un studiu de oportunitate, dar și că, în afară de acesta se lucrează la criterii pentru concesionarea de teren celor care vor să-și construiască locuințe, dar și la Planul Urbanistic Zonal al cartierului care va stabili toate lucrurile, de la dimensiunea parcelelor, la poziționarea rețelelor de străzi. „Vrem ca în toamnă să se poată depune deja cereri pentru construcția de locuințe”, adăuga primarul.

E deschisă ușa propunerilor pentru criteriile de concesiune a terenurilor în viitorul cartier

Pe Chat-ul FaceBOC, unde primarul e în direct în fiecare luni cu cetățenii, Boc a anunțat, din nou, că în decurs de câteva luni primăria va finaliza criteriile privind concesionarea de terenuri în noul cartier pentru edificarea de locuințe. Chiar a avansat că ușa propunerilor este descisă și că oricine are o idee la acest capitol al criteriilor o poate trimite primăriei. Edilul a mai spus că, în paralel se lucrează și la proiectul urbanistic pentru viitorul cartier.

Primăria a contractat de la finalul anului trecut firma Spiri Com din București pentru 27.327 lei fără TVA, ca să se ocupe de Planul Urbanistic Zonal al acestui cartier. În studiu de urbanism, administrația a cerut deja să fie incluse cele 178 de parcele a 300 de mp, la care primăria s-a angajat că le acordă tinerilor pentru construcția de locuințe în vremea primarului Gheroghe Funar. Dar și: infrastructură rutieră, verde, parcări, o viziune de locuire în ceea ce privește înălțimenea, școli sau grădinițe.

Scrie un comentariu

Articole similare