Cum a făcut primăria afacerea imobiliară cu Paszkany: „Singura noastră clauză era cu dizolvarea, în cinci ani, dar terenul nu venea oricum la noi”
AdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 01, 2015 0 578
Au făcut cea mai proastă afacere pentru primăriei și au și votat-o cu ambele mâini, în 2006, dar și în 2011. Celelalte consilii locale, din mandatul 2004-2008 și 2008-2012. „Nu noi”, a fost părerea consilierilor locali. Acum nimeni nu își mai asumă proiectul imobiliar Cartierul Tineretului și turnura pe care acesta a luat-o. Oficialii primăriei au tăcut mâlc și n-au mai explicat de ce administrația locală și-a asumat să piardă aproape 100 de hectare din patrimoniul public.
În schimb, consilierii locali au votat cu Da pentru a duce până la capat bătălia în instanță, măcar pentru a amâna dizolvarea societății Cartierul Tineretului deținută împreună cu firma Polus Real Estate, din acționariatul căreia artizanul afacerii, Arpad Paszkany, a fost aproape îndepărat (de la 13% a ajuns la 0,005%). Dar și împărțirea Dealului Sf. Gheorghe, de 203 hectare, prin în respectiva asociere.
Administrația locală a făcut în 2006 o societate împreună cu Polus Real Estate (PRE) pentru a livra comunității un proiect imobiliar, pe Deal Sf. Gheorghe – Cartierul Tineretului. Primăria a pus la bătaie terenul la capitalul social, iar firma PRE, 8 milioane de euro. Artizanul afacerii a fost Arpad Paszkany care deținea 13% din PRE. Așa s-a născut firma SC Cartierul Tineretului, cu o durată de viață de cinci ani, până la livrarea locuințelor din proiect. Din proiect primăria trebuia să primească la cheie 385 de locuințe sociale.
În 2010-2011, Paszkany a reușit să convingă Consiliul Local să reconvertească această asociere într-un parteneriat pentru producerea de energie verde. Consiliul Local a votat cu majoritate de voturi reconversia, iar societatea Cartierul Tineretului a fost mandatată să preia noua investiție, fiind prelungită durata sa de existență pe perioadă nedeterminată.
Noua afacere n-a fost pe placul acționarilor majoritari ai Polus Real Estate care au pornit procesele împotriva primăriei și oamenilor din conducerea firmelor de la Cluj prin care Paszkany a controlat afacerea cu primăria. Acționarii majoritari au demonstrat că primăria a votat nelegal reconversia și au obținut chiar o decizie definitivă de dizolvare a societății Cartierul Tineretului (plata datoriilor, plus împărțirea terenului de 203 hectare proporțional cu participarea la capitalul social, adică 51% primăria și 49 % PRE).
Respectiva decizie mai poate fi atacată cu recurs. Așa că, consilierii locali au votat la ședința din 1 aprilie să continue demersurile în instanță. Au extins contractul de asistență juridică încheiat cu Lăpușan, Moscovits, Steopan și Asociații ( în limita a 15.000 euro) și au aprobat să convoace o Adunarea Generală a asociaților societății Cartierul Tineretului pentru aprobarea situațiilor financiare și renotificarea partenerului privat asupra executării obligațiilor către primărie (livrarea locuințelor sociale din proiectul imobiliar inițial). „Sursa litigiilor este între asociații noștri. Nu știu dacă vom reuși adopratea acestor hotărâri în AGA, însă trebuie să ne pregătim de recurs”, a explicat avocatul Mihai Lăpușan, prezent la ședința Consiliul Local.
Citește mai multe detalii despre afacerea primăriei cu Arpad Paszkany:
Cum ieși cu pagube minime dintr-o afacere falimentară cu Arpad Paszkany. Te consiliază tot Paszkany
Consilierii PSD au pus sub semnul întrebării modul în care primăria a gândit afacerea Cartierul Tineretului. „Am făcut această societate cu obiect de activitate care trebuia dus la îndeplinire în termen de cinci ani. Aceștia expirau la început de 2011, momentul reconversiei. Atunci nu se făcuse oricum nimic din obiectul asocierii – proiectul imobiliar. Singura clauză de contract era cea cu dizolvarea dacă nu se realizează investiția. Deci oricum terenul nu venea la noi și ne-am asumat asta”, a subliniat consilierul PSD Claudia Anastase. Colegul său de partid, Irimie Popa a mai atras atenția că existau și alte moduri de asociere din care primăria ar fi ieșit cu capul sus la împărțeală și nu ar fi pierdut terenul, însă remarca sa a rămas fără replică din partea oficialilor.