Cum a ajuns „Denunțul” subiect la Olimpiada de Limba Română. Inspectorul școlar responsabil din Cluj și reacția oficială a ISJ
ActualitateEducaţieTop News by Catalin Suciu - feb. 27, 2017 0 947
Elevii participanţi la Olimpiada la Limba Română din judeţele Prahova, Cluj și Bistrița-Năsăud au avut de rezolvat un subiect în care să-şi imagineze că sunt personajul ce colectează taxele de la ţăranii din romanul „Moromeţii” şi să redacteze un referat adresat conducerii de partid prin care denunţă „calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete”.
„Imaginează-ţi că te numeşti Luca Străjescu şi eşti personajul care colectează cotele ţăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Moromeţii de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunţi calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota”, este unul dintre cele trei subiecte pe care le-au avut de rezolvat elevii de clasa a XII-a din Cluj, Prahova și Bistrița care au participat, sâmbătă, la etapa judeţeană a Olimpiadei de Limba Română.
Reacțiile au apărut de îndată după ce un profesor din Comsia de evaluare a denunțat subiectul într-o postare pe o rețea de socializare.
„Înțeleg că DNA Ploiești are f. mult de lucru (își face de lucru), dar a transfera denunțul în curriculumul școlar, fie și în forma asta, a subiectelor de olimpiadă, întrece limitele bunului simț. Dar spune f. mult despre lumea de azi, a denunțului. Olimpiadele denunțului”, a scris pe facebook profesorul Dan Gulea, cadru didactic la Colegiul Național Mihai Viteazu din Ploiești.
Ministerul Educației a solicitat astăzi o anchetă.
Subiectele la Olimpiadă au fot concepute în trei județe, Prahova, Cluj și Bistrița, în colaborare. La Cluj, Inspectorul care a colborat la acest subiect este Horia Corcheș.
Șeful Inspectoratului Școlar Județean, Valentin Cuibus, anunță o anchetă, de asemenea. El susține că „acest subiect a fost o alegere nefericită” : „Eu pot comenta, dar nu sunt un specialist. Pot spune că e o alegere nefericită și inoportună, nerelevantă pentru creativitatea elevilor. E discutabilă asupra măsurii în care elevii își pot dezvolta creativitatea. Colegii de la Limba Românii discută acum între ei. Am convocat Consiliul de Administrație astăzi și vom urma toate procedurile legale. E o analiză care se face acum. Repet, chiar dacă s-a respectat programa, alegerea a fost nefericită”, ne-a declarat Cuibus.
El mai spune că „subiectele la Olimpiade sunt realizate de Inspectorii din fiecare județ”. „Au fost trei inspectori, unul din Prahova, unul din Bistrița și unul din Cluj. Din Cluj a fost domnul Horia Corcheș. Vom discuta și cu dumnealui”, a adăugat Cuibus.