Închide

Cum a acționat comunismul împotriva religiei prin poliția secretă în România, Ungaria, Moldova și Ucraina, în expoziție cu proiecție de film la Muzeul de Artă

Cultură by Actual de Cluj - nov. 23, 2019 0 157

O expoziție care prezintă acțiunile poliției secrete împotriva religiei, de azi la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Expoziția include o proiecție de film, azi la ora 16. ”Expoziția prezintă acțiunile poliției secrete împotriva religiei, dintr-o perspectivă vizuală și culturală. Aducând laolaltă munca istoricilor, antropologilor, curatorilor și artiștilor, expoziția pune vizitatorul față în față cu un patrimoniu cultural dificil, constituit din imagini realizate sau adunate de poliția secretă din patru țări: România, Ungaria, Republica Moldova și Ucraina. Uneori violente sau indiscrete, alteori personale sau cu valoare documentară, materialele poliției secrete suportă varii interpretări și întrebuințări. Ce vedeți când priviți aceste fotografii în prezent? Există o viață pentru aceste imagini în afara arhivelor? Cine ar trebui să decidă cum sunt folosite aceste materiale? Pe scurt, expoziția invită la o reconsiderare a relației cu trecutul recent”, explică reprezentanții Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.

”Această proiecție de film pune față în față reprezentări diferite ale religiei în comunism. Un film sovietic din propaganda antireligioasă din perioada Hrușciov este alăturat unui film românesc care contrastează imagini idilice din viața de zi cu zi a începutului anilor 1970 cu proiecții din trecut. În timp ce filmul sovietic acuză lideri și grupuri religioase de subminare a statului, filmul românesc folosește imagini din sfera religioasă și folclorică ca o reflecție a accentului pus pe valorile naționale în noua orânduire culturală a anilor 1970 în România”, mai adaugă aceștia. Proiecția va fi urmată de o discuție în care vor fi implicați curatorii și cercetătorii proiectului Hidden Galleries, împreună cu cercetătorul Graham Roberts de la Leeds University Trinity din Marea Britanie, autor al cărții “Forward Soviet!: History and Non-fiction film in the USSR”. Prezentare în limba română în introducerea filmului urmată de discuții în engleză la final.

Film 1: Apostolii fără mască (Moldova-film 1959 – 18 min., rusă cu subtitluri în engleză)

Film 2: Letopiseţul lui Hrib (Slavomir Popovici, 1974 – 14 min., română cu subtitluri în engleză)

Expoziția e curatoriată de Gabriela Nicolescu şi James Kapaló și reprezintă rezultatele cercetărilor susținute de Igor Caşu, Iuliana Cindrea, Ágnez Hesz, James Kapaló, Dumitru Lisnic, Kinga Povedák, Anca Şincan și Tatiana Vagramenko.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu