Închide

Cu un studiu de trafic un arhitect din comisia de urbanism a Consiliului Județean a rezolvat problemele unui ansamblu imobiliar propus de el în comuna Baciu

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - mai 20, 2022 0 831

Amsamblul rezidențial cu blocuri și vile propus în comuna Baciu pe un teren de peste 2,3 hectare, delimitat de străzile Castanilor și Magnoliei, început în 2017 dar abandonat din motive financiare, a primit avizul comisiei de urbanism a Consiliul Județean Cluj. Acesta se află în faza studiului de oportunitate. Proiectant este biroul  Tri Arh, firma arhitectului Radu Spânu, membru în comisie. La discuțiile precedente din comisiei, s-a cerut un studiu de trafic dar și nivele mai puține pentru construcțiile de locuințe colective plus o variantă rutieră pentru ca traficul să nu se descarce doar pe strada Privighetorii.

De presiunea pe care o va pune noul ansamblu pe drumul național DN 1F și de trafic s-a plâns, la altă ședință de urbanism, chiar primarul din Baciu, Balázs János, care a cerut specialiștilor să se asigure că cei care se vor muta aici vor avea și o altă alternativă de ieșire spre artera principală de trafic, nu doar prin artera existentă, strada Privighetorii, foarte aglomerată în prezent.

Proiectul ansamblului rezidențial de pe străzile Castanilor și Magnoliei din comuna Baciu a revenit la ședința comisiei de urbanism din 19 mai. Beneficiari sunt Gaspar Vasileși Gaspar Clara, Szocs Stefan și Szocs Ecaterina, Biro Anastasia Nesti, Kovacs Levente Istvan, Szenkovics Aurelia, Szenkovics Ioan, Szenkovics Janos –pentru S.C. Assa Steel Structures S.R.L.. Arhitectul Radu Spânu, cel care s-a ocupat de proiect, a venit pregătit cu simulări privind felul în care va arătat noul ansamblu, dar și cu un studiu de trafic (făcut de Vexillum Satu Mare) potrivit căruia, viitorii locatari care se vor muta aici nu vor aduce congestii pentru traficul din zonă, acesta derulându-se doar cu ușoare tendințe de aglomerare la orele de vârf. Aceasta doar pe străzile adiacente unde se va construi viitorul ansamblu. Despre traficul pe drumul național nu s-a făcut nicio referire.

 

Spânu a arătat și imagini simulate ale viitorului ansamblu care arată o serie de blocuri legate, cu amfiteatru verde în față, zone comerciale, piațete, regimul de înălțime propus pentru partea de locuințe colective fiind de subsol, demisol, parter, 2-3 etaje plus etaj retras. Proiectul aduce și o zonă cu vile. Arhitectul Radu Spânu a explicat că viitorul asamblu aduce servicii pentru viitorii locuitori, în așa fel încât aceștia nu vor mai fi nevoiți să facă deplasări suplimentare în alte zone pentru cumpărături sau pentru a face sport. Despre indicii urbanistici, Radu Spânu a mai spus că sunt mult sub cei cu care proiectul fusese aprobat în 2017, când spre exemplu se acceptase un Coeficient de Utilizare a Terenului de 2, acum acesta fiind sub 1 (0,77). Procentul de ocupare a terenului propus este de 24,15%.

Dacă la ședința precedentă de urbanism la care s-a discutat s-a cerut o altă legătură pentru descărcarea traficului, de data aceasta, Spânu a arătat că aceasta nu mai este necesară, cu noile date din studiul de trafic. Aceasta după ce arhitectul șef al județului l-a chestionat cu privire la respectiva legătură.

În plus, la ședința trecută de urbanism s-a discutat despre intenția investitorului de a face și o creșă/grădinită în viitorul ansamblu care să devină publică. Nici aceasta nu a mai apărut în proiect. Spânu a vorbit doar despre un afterschool despre care specialiștii din comisie s-au arătat sceptici că va funcționa într-o astfel de zonă.

În ceea ce privește imaginile cu care proiectantul a ilustrat viitoarea dezvoltare, niciunul dintre membrii comisiei nu au făcut observații, mai ales că ele aduc spații și zone comerciale pe care foarte puțini imobiliari au reușit să le pună în practică în Cluj-Napoca. În Baciu, ansamblurile imobiliare deja edificate sunt la ani lumină în spatele coneptului propus de Spânu.

 

Membrii comisiei au votat proiectul (cu cinci voturi pentru). Urmează ca avizul final pentru inițierea studiului de oportunitate pentru actualizarea vechiului PUZ de pe străzile Magnoliei și Privighetorii să fie dat de arhitectul șef al județului.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu