Închide

Replică din Consiliul Local pentru primarul Emil Boc, după ce proprietarul hotelului de pe trotuar din centrul Clujului a publicat în media noile planuri pentru clădire: „Legea permite exproprierea clădirilor în vedere lucrărilor publice de modernizare”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 20, 2022 0 427

Chiar dacă Hotelul Cristian din centrul Clujului s-ar moderniza, după modelul unor galerii din Milano cu pasaj pietonal prin clădire, problemele de fond rămân, spune consilierul local Alexandra Oană. „Imobilul este o excrescență ce ocupă spațiul public, dezechilibrează geometria pieței și perturbă fluxurile de trafic, afectând grav dezvoltarea acestei zone semi-centrale, în care se vor investi peste 18 milioane de euro pentru modernizare”, a adăugat aceasta.

Hotelul Cristian, aflat pe trotuar pe strada Argeș din centrul Clujului – pe care USR și societatea civilă se bat să-l demoleze – ar trebui să parcurgă acest drum, s-a arătat convins recent primarul Emil Boc. Acesta a spus, la Napoca Live, că noul proprietar (omul de afaceri Dorin Bob) nu a făcut demersuri deoacamdată la Primărie cu privire la modernizarea imobilului, după cum și-a anunțat intențiile în presa locală. „Este o construcție ilegală cap coadă. Din nefericite, nu a fost demolată de Funar când avea termenul și posibilitatea să o facă, dar nu va avea niciodată acte în regulă”. a declarat primarul Clujului, la Napoca Live.

După ce noul proprietar al Hotelului Cristian și-a anunțat intențiile în presă de a transforma clădirea hotelului, consilierii locali USR îi semnalează primarului că legea permite exproprierea clădirilor în vedere lucrărilor publice de modernizare.

„Dorin Bob, noul proprietar al controversatul Hotel Cristian, a făcut publice planurile sale de modernizare ale hotelului.
Dincolo de diverse lucrări de reabilitare, soluția pe care acesta o propune ca răspuns la faptul că hotelul ocupă ilegal trotuarul constă în construirea unei galerii pentru pasajul pietonilor prin clădire. Ca la Milano, adăugă acesta.
Însă, oricum ar fi reabilitat hotelul și orice pasaj pietonal s-ar construi prin interiorul clădirii, problemele de fond rămân.
Imobilul este o excrescență ce ocupă spațiul public, dezechilibrează geometria pieței și perturbă fluxurile de trafic, afectând grav dezvoltarea acestei zone semi-centrale, în care se vor investi peste 18 milioane de euro pentru modernizare.
Apoi, nu putem trecem peste faptul că vorbim de o clădire ridicată ilegal pe spațiul public, iar autorizarea oricăror lucrări de modernizare ale acesteia ar echivala practic cu o legitimarea a ilegalității. Deși domnul Primar Boc a declarat că hotelul nu poate fi nici demolat, nici expropriat, legea permite exproprierea clădirilor în vedere lucrărilor publice de modernizare.
Un argument în plus, pe lângă modernizarea zonei, este că astfel am reveni la geometria inițială a locului, existența trotuarului precedând construirea clădirii, iar eliberarea spațiului de un imobil cvasi ilegal ce prejudiciază interesul public reprezentând un motiv consistent care să justifice oportunitatea exproprierii”, a atras atenția consilierul USR Alexandra Oană pe pagina sa de Facebook.

Omul de afaceri Dorin Bob a achiziționat, anul acesta, după cum a informat media9.ro, hotelul Cristian, ridicat pe trotuar, fără fundație și fără autorizație de construire, din datele prezentate public, la licitație, de la lichidatorul judiciar al societății Eunicia Rotiserie, care deținea fostul hotel și care a intrat în faliment.

Vezi și: Hotelul de pe trotuar din centrul Clujului pe care USR și societatea civilă se bat să-l demoleze a fost cumpărat de un dezvoltator imobiliar din Cluj. Vrea să îl transforme în aparthotel pentru tinerii care vin la festivaluri

Nici un comentariu

Scrie un comentariu