Închide

Cu ultime eforturi, reprezentanții industriei ospitalității clujene s-au unit în „Organizația Patronală HoReCa Cluj”. Aceștia lansează un apel disperat către autorități pentru a fi sprijniți și consultați, avertizând că în curând nu va mai rămâne niciun local în viață. Președintele Ștefan Gadola spune că niciun domeniu economic n-a fost atât de afectat precum HoReCa

ActualitateEconomieTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 12, 2021 0 708

Pentru început, 13 societăți cu activități în domeniul ospitalității au fondat Organizația Patronală Horeca Cluj, președintele desemnat fiind omul de afaceri Ștefan Gadola, care controlează localul Chios Social Lounge și Terasa Carrousel din Parcul Central. Vicepreședinte desemnat este antreprenorul Dan Isai, fondator al „Salad Box”.

Principalul scop al Asociației Patronale Horeca Cluj este acela de a sensibiliza factorii decizionali, de la nivelul local și central, mai ales în ce privește măsurile restrictive adoptate în contextul pandemiei de Covid-19. „Am considerat că a venit momentul să lăsăm la o parte concurența și să ne unim forțele”, a transmis omul de afaceri Ștefan Gadola, subliniind că cel mai important aspect pe care autoritățile trebuie să-l conștientizeze este colapsul industriei ospitaliere, faptul că majoritatea localurilor se luptă cu falimentul.

Din experiență vă spun, pentru că știți că  eu mai activez și în alte domenii, nu există nicio altă industrie la fel de afectată precum Horeca. (…) Consider că se impune să fim consultați când se iau măsuri de pe o zi pe alta. S-au luat și decizii care ne-au creat pierderi uriașe”, a spus Gadola referindu-se la una dintre ultimele Hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, când s-a dispus deschiderea localurilor din Cluj Napoca ca după nicio săptămână să se dispună din nou închiderea lor, pentru că s-a atins un nou parg al numărului infecțiilor cu Covid-19. „Astfel de măsuri ne-au creat pierderi imense. Noi am realizat stocuri, am angajat persoanl, apoi stocurile nu ne-au mai folosit la nimic, fiind necesar să concediem personalul”, a comentat Gadola, apreciind că o astfel de eroare nu ar fi fost posibilă dacă oamenii din industria Horeca ar fi avut un reprezentant în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

„Ne dorim să avem o colaborare cu acest Comitet să avem un reprezentant care să ne susțină interesele. Până la urmă, domeniul Horeca aduce un câștig imens pentru bugetul local”, a menționat omul de afaceri.

Și vicepreședintele Organizației, Dan Isai, a invocat necesitatea alocării de urgență a unor măsuri compensatorii pentru domeniul Horeca, care să vină mai ales în beneficiul angajaților.

Isai a subliniat că în 2019, peste 40.000 de firme/companii activau în industria Horeca, cu peste 190.000 de angajați, plus cei peste 200.000 de angajați din activități conexe (furnizori/distribuitori etc.). Cifra de afaceri din acest domeniu era de circa 5 miliarde de euro. „În pandemie, după 2020, cifra de afaceri a scăzut cu peste 70%. Numărul de angajați a scăzut la jumătate și continuă și acum să scadă (…) Domeniul Horeca are nevoie urgent de măsuri compensatorii, și aș vrea să specific că banii nu-i cerem pentru noi, ci pentru sprijinirea angajaților din domeniu, pentru firmele cu activități conexe care de asemenea au avut enorm de suferit (…), a comentat Isai.  Antreprenorul a criticat și promisiunile făcute de Guvern și onorate aproape deloc. El a spus că doar 7-8% din Grantul 2 s-a plătit către companiile din industria Horeca, ceea ce este foarte puțin. În ce privește Grantul 3, s-a dat drumul la platformă în noiembrie 2020, iar din ianuarie 2021 totul s-a blocat, iar acum încă se lucrează la platformă.

„Vrem să lucrăm” 

Un alt patron de localuri cunoscut în Cluj Napoca, Marcelus Suciu – fondator al Marty Restaurants – a explicat că Organizația Patronală Horeca Cluj țintește să apere interesele celor 25.000 de clujeni implicați în industria ospitalității, dar în același timp vrea și să colaboreze cu autoritățile. „Noi vrem să lucrăm. Vrem să fim decuplați de la rata de incidență de 3 la mia de locuitori, care oricum nu este relevantă, și să funcționăm și cu capacitate de ocupare de 30%. De asemenea, limitarea aceasta, cu închiderea la ora 18.00, nu face sens. Nu poți înghesui o activitate de ospitalitate până la ora 18.00. De aceea considerăm că e necesar să avem un reprezentant în Comitetul Județean pentru Siuații de Urgență, pentru că este nevoie să fim consultați  când se aplică astfel de măsuri”, a comentat Marcelus Suciu.

Omul de afaceri a mai spus că autoritățile locale trebuie să țină seama de industria Horeca, de pe urma căreia beneficiază din plin, și să o sprijine. „Multe dintre localurile care nu dețin terase au fost foarteafectate. Fără să fi funcționat aproape deloc, am continuat să plătim datorii, furnizori, chirii, impozite (…) Nu poți funcționa cu 700 de angajați doar din puțin delivery și catering. Cerem să ni aplice scutirea impozitului pe clădiri cu 50%. (…)”, a precizat Marcelus Suciu.

Managerul Grand Hotel Napoca, Roxana Ghiran, a atras și ea atenția că industria hotelieră clujeană este mult mai afectată decât în alte zone în care există atracție turistică chiar și pe timp de pandemie. „La Cluj nu există mare, munți, stațiune balneoclimaterică, deci nu există motiv ca turistul să vină (…). Clujul este o destinație de business, de evenimente/festivaluri. Turistul vine doar dacă are un motiv. (…) Cifrele ne arată că ne-am întos la nivelul lui 2004. În 2020, numărul de sosiri a scăzut față de 2019 cu 62%, în timp ce numărul de înnoptări a scăzut cu 65%. Indicele net de cazare a scăzut cu 20%”, a comentat Roxana Ghiran.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.