Închide

Cu hidroavionul pe lacul Tarnița, de unde clujenii beau apă

ActualitateTop News by Catalin Suciu - sept. 04, 2019 3 3392

Lacul Tarnița care alimentează Clujul cu apă potabilă, este poluat de ambarcațiuni cu motoare, de skijeturi și mai nou, cu un hidroavion. Clujenii au lansat o petiție și cer de urgență luarea unor măsuri mai ales că navigația este interziză pe lac. LAcul tarnița este zonă naturală protejată încă din 1994.

Autorităţile din Cluj închid ochii de ani de zile la încălcarea legii pe lacul Tarniţa, o sursă de apă potabilă pentru oraș. Cu toate că  navigaţia este interzisă, pe lângă skijeturi, pontoane şi bărci cu motor, pe lac a apărut recent și un hidroavion. Mai mulți clujeni au lansat o petiție și cer de urgență luarea unor măsuri.  „Nu poluați apa pe care o bem”, e inițiativa la care sunt invitați toți clujenii să semneze. Petiția e adresată autorităților din domeniu, Consiliului Județean Cluj, Hidroelectrica și Apele Române. Sute de clujeni au semnat deja. Petiția poate fi semnată AICI.

În fiecare vară, pe lacul Tarnița, de lângă Cluj, zeci de bărci cu motor sau skijeturi sunt filmate de turiști. Recent, un hidroavion a aterizat pe lac, iar imaginile au ajuns în spațiul public. Deocamdată, nimeni nu a luat nici o măsură deși lacul este protejat natural din 1994.

3 comentarii

  1. Suna foarte pompos, si e usor sa revolti masele punand asa problema, un hidroavion domle pe lac.. dar, totusi de ce intram toti in capcana aceasta? Ce face acel hidroavion la lac? Ce fac pontoanele la acel lac? chiar si motoarele atata timp cat sunt in 4 timpi nu polueaza. Tarnita are un potential turistic imens, cu toata acea zona, proprietatea privata exista, si nu va fi desfinata, dar incet uitati ca apar tot mai multe locuri cu caracter turistic de masa, spre exemplu pontonul care s-a deschis recent este superb, se pot face tot mai multe sporturi acvatice, lacul e plin de oameni care se simt bine. De ce sa stricam asta? De ce vrem sa facem pasi inapoi si sa fim pe modelul comunist: hai sa interzicem tot!
    Nu domnilor, hadeti sa vedem cum gasim o solutie sustenabila pentru toata lumea, sa nu se mai deverse deseuri in apa, sa fie toate ambarcatiunile inmatriculate si reglementate si incet incet se va dezvolta zona intr-un mod exceptional. Daca interzicem tot ii interzicem viitorul de a deveni ceva frumos si a se bloca in trecutul gratarelor printre manele inghesuite. Nu intrati in aceasta capcana, va rog.

  2. […] Cu hidroavionul pe lacul Tarnița, de unde clujenii beau apă. Lacul Tarnița care alimentează Clujul cu apă potabilă, este poluat de ambarcațiuni cu motoare, de skijeturi și mai nou, cu un hidroavion. Clujenii au lansat o petiție și cer de urgență luarea unor măsuri mai ales că navigația este interziză pe lac. Lcul Tarnița este zonă naturală protejată încă din 1994. În fiecare vară, pe lacul Tarnița, de lângă Cluj, zeci de bărci cu motor sau skijeturi sunt filmate de turiști. Recent, un hidroavion a aterizat pe lac, iar imaginile au ajuns în spațiul public. Deocamdată, nimeni nu a luat nici o măsură deși lacul este protejat natural din 1994, conform Actual de Cluj. […]

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare