Închide

Începe școala, copiii primesc telefoane scumpe de la părinți, ajung să fie victimizați și jefuiți

EducaţieTop News by Mihai Prodan - sept. 05, 2019 0 278

Începe școala, copiii primesc telefoane scumpe de la părinți și ajung să fie victime ale tâlhăriilor – cu zecile, într-un an, în Cluj, și cu traume pe viață.

O spune șeful Poliției Județene Cluj Mircea Rus, într-un dialog cu reporterul actualdecluj.ro, care spune că numărul acestor infracțiuni e de ordinul zecilor în fiecare an. În multe cazuri autorii tâlhăriilor sau ale furturilor sunt prinși, uneori sunt găsite și bunurile, dar problema cea mai importantă e victimizarea copiilor, care rămân cu traume pe viață.

”Gândiți-vă că sunt copii de 9 ani cu telefoane de 3-4.000 de lei primite de la părinți. Vă dați seama că un astfel de telefon e atractiv pentru oricine care are intenția să facă ceva, îl vinde rapid cu 1.000 de lei și a făcut bani rapid”, spune Rus. ”Și partea proastă e că nu întotdeauna e cazul fericit când i-l fură din buzunar. Eu am văzut situații în care au bătut copilul și au luat telefonul iar în momentul în care îi explicai mamei ”nu-i mai dați un astfel de telefon pentru că ajungeți să-l predispuneți în a deveni victimă”, aproape că nu aveai cu cine vorbi. Răspundeau ”păi dacă-mi permit”.

”Sfatul este să încerce să folosească acele gadgeturi care limitează numărul de apeluri și personalizează telefonul, aproape că nu ai ce să faci cu un telefon ca acela. Să găsească cea mai simplă variantă de a comunica. Fiecare copil are nevoie de un smartphone, pot înțelege lucrul acesta, dar când îl trimiți la școală, ca să comunici cu el ai nevoie de un telefon simplu, care nu mai e atractiv de niciun fel. Din păcate aceste lucruri se întâmplă. Poate găsim autorul, poate recuperăm și bunul, dar copilul rămâne traumatizat, pe viață aș spune eu. Și sunt copii mici”.

  • author photo two

    Mihai Prodan

    Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu